FNKE Breakdown
Eerder schreef ik een blog over de 7 dingen die je moet meten met media-monitoring. Maar wat moet je vervolgens met alle verzamelde data? Omdat je eindeloos veel data kunt analyseren geef ik je een aantal tips zodat je grip krijgt op de bulk gegevens.
Bepaal wat voor jouw merk relevant is
Met media-monitoring kun je eindeloos data verzamelen. Over je merk, relevante onderwerpen binnen je vakgebied, interessante journalisten, geografische gegevens van je doelgroep, man/vrouw verdeling binnen je doelgroep en ga zo maar door. Omdat het onmogelijk (en onzinnig) is om alle data te analyseren, is het belangrijk om vooraf te bepalen wat voor jouw merk relevant is. Neem daar de tijd voor en zorg dat iedere stakeholder zijn input heeft geleverd.
Binnen je media-monitoring werk je met verschillende zoekopdrachten. Hier komen de resultaten op binnen. Zoekopdrachten kun je altijd aanpassen of uitbreiden, maar hoe scherper dit in het begin is ingericht, des te beter. Zorg er vervolgens voor dat je een mooi overzicht krijgt van de relevante data die volgt uit de media-monitoring.
Analyseer met een dagelijks publicatie overzicht en het PR dashboard
Iedere ochtend start ik mijn dag met een kopje espresso, het PR dashboard en een publicatie overzicht. Tegen de tijd dat ik mijn espresso op heb, weet ik hoe onze klanten ervoor staan. Het overzicht vertelt mij namelijk precies welke media in de afgelopen 24 uur iets over onze klanten heeft gezegd.
Merk je tijdens je analyse op dat er al een aantal dagen achter elkaar negatief wordt gepraat over je merk? Dan is het wellicht tijd om hierop in te haken met een creatieve campagne. Het kan natuurlijk ook dat je een trend ziet in negatieve reviews van je klanten. Dan zit het probleem mogelijk dieper. Denk hierbij aan de manier waarop de klantenservice is ingericht of de vraag van de doelgroep met betrekking tot je productaanbod.
Neem de concurrentie mee in je analyse
Je kunt je hyper focussen op je eigen merk, maar een concurrentieanalyse kan niet achterblijven. Waar schrijft de concurrentie over en hoe komt de concurrent in het nieuws? Is dit positief of negatief? Over welke onderwerpen gaat het? Heeft de media die over de concurrent schrijft een groot bereik? Bereiken zij ook onze doelgroep? Door deze journalisten in kaart te brengen en ze op de voet te volgen kom je erachter of ze ook interessant zijn voor jouw merk.
Wil je weten wat de 7 dingen zijn die je moet meten met media-monitoring? Lees dan verder.

Meer blogs
Merkpersoonlijkheid: ontdek het perfecte archetype
Leestijd: 4 mIn deze blog leggen we uit waarom merkpersoonlijkheid belangrijk is en hoe je het juiste archetype kiest voor jouw merk. We bespreken de 12 archetypen met voorbeelden van bekende merken en geven tips om het gekozen archetype in je communicatiestrategie te integreren. Welke kies jij?
Een ijzersterke contentplanning in 3 stappen
Leestijd: 4 mMisschien herken je het? Je krijgt vanuit de hele organisatie verzoeken, ideeën en vragen over mogelijke content. Je gaat als een malle alle content verzamelen en verspreiden, of geeft anderen opdracht dit te doen, om maar zichtbaar te blijven. Maar eigenlijk heb je geen idee of het ook echt wat oplevert en of het je doelgroep raakt. Daarom is er een goede structuur nodig vanuit een weloverwogen contentstrategie. Maar hoe begin je aan zo’n structuur? In deze blog bespreken we de belangrijkste stappen om een effectieve, gestructureerde contentplanning te maken met behulp van het 3H-model.
Stappenplan: zo maak je een buyer persona
Leestijd: 7 mÉén van de grootste valkuilen van organisaties is dat ze na het formuleren van hun merkverhaal meteen overgaan tot zenden, via advertenties, blogs of social posts. Maar voordat je met je marketingbudget gaat smijten is het goed om te beseffen dat ook jouw doelgroep wat te vertellen heeft. Sterker nog: zonder te luisteren naar je klanten is elke euro die je uitgeeft gebaseerd op aannames. De kans is groot dat je boodschap niet goed aansluit bij hun behoeften. Ga daarom in gesprek met je doelgroep. Maak de verbinding en zet ze in beweging.
7 dingen die je moet meten met media monitoring
Leestijd: 3 mIedere dag werk je aan goed uitgedachte campagnes, schrijf je content voor je doelgroep, plaats je berichten op social media en probeer je de juiste journalist te bereiken. Maar wat is het resultaat van al dit werk? En zit je eigenlijk wel op het goede spoor? Je hebt er vast wel een idee over maar je wilt het zeker weten. Daarom moet je media monitoring inzetten. Wat moet je dan meten? Begin eens met deze zeven dingen.