FNKE Breakdown
In de afgelopen maanden hebben wij enorme successen geboekt. Mooie projecten gedaan bij onze huidige klanten en het aantal klanten verder uitgebreid. Toch is er iets waar wij niet goed in zijn: het vinden en behouden van nieuwe collega’s.
Duiken in het diepe
De afgelopen twee weken was ik op vakantie met mijn gezin, dat bestaat uit mijn vrouw en tweeling van bijna 4. Tijdens deze vakantie heb ik veel nagedacht over de toekomst van FNKE en de kracht van goede collega’s.
Mijn kinderen, die natuurlijk nog niet kunnen zwemmen, vonden het zwembad reuze interessant maar ook enorm spannend. Mijn dochter wilde als eerste het water in, maar niet zonder hulp van papa.
Na een paar uur ging zij zelfstandig het water in, zonder hulp van papa of mama. Eenmaal in het water dobberde ze heerlijk in haar bandjes en schreeuwde ze trots dat zij helemaal alleen in het water was gegaan.
Mijn zoon vond het nog te eng en keek de kat uit de boom. Toen hij zag dat mijn dochter het goed naar haar zin had, waagde hij ook de sprong in het diepe. Eerst voorzichtig met nog maar één hand van papa. Daarna ook helemaal alleen.
Hij zag aan mijn dochter dat het haar lukte, wilde het zelf ook en zette de stap naar het onbekende.
Een uur later sprong hij vanaf de kant in het water.
Twee ukkies die snel van elkaar leren, reageren op enthousiasme en niet bang zijn voor het onbekende.
Bezinning op vakantie
Waarom dit verhaal over mijn kinderen? Omdat ik teleurgesteld ben. Niet in mijn kinderen maar in de vele sollicitatiegesprekken waarin wij zijn overspoeld met beloftes, die niet waar bleken te zijn.
Beloftes die tijdens de assessment niet uit de verf bleken te komen. Sollicitanten die assertiviteit in hun c.v. claimen maar geen vragen stellen, terwijl achteraf bleek dat de opdracht niet goed was begrepen. Mensen die zichzelf als creatief omschrijven maar net een ’tijdelijk blok’ hadden. Ik kan er een boek over schrijven.
Tegenslag is iets wat ik regelmatig tegen ben gekomen in zowel mijn privé als zakelijke leven. Tegenslag is iets wat bij actie oproept en de doorzetter in mij voorziet van brandstof.
Waarom zetten onze junior sollicitanten niet door?
Ik las het artikel “De pampergeneratie: verwend, gekoesterd en daardoor dóódongelukkig” van Renate van der Zee op HP de Tijd. Een feest van herkenning en een feest van clichés.
Stigmatiserend hebben millennials veel meer kansen gehad in hun jeugd en wordt een sabbatical na de studie als normaal beschouwd. Je krijgt een medaille als je op komt dagen en meedoen is belangrijker dan winnen. Als je dan in de echte wereld komt en er dan op de werkvloer wordt gezegd dat wat je hebt opgeleverd niet goed is, dan voelt dat als een tegenslag. Terwijl het juist de stap is naar excelleren, de stap naar de betere versie van jezelf.
Op je bek gaan
We hebben in het afgelopen jaar na intensieve sollicitatierondes verschillende Juniors aangenomen. Generaliserend kan ik wel stellen dat in het diepe duiken geen probleem is maar op je bek gaan en dat te horen krijgen, bleek voor veel mensen teveel. In de rol van Junior moet je op je bek gaan. Daar leer je van! Aan ons om er voor te zorgen dat we je helpen met opstaan. Er voor je zijn om je kort te troosten en direct weer op weg te helpen. Daar worden we samen wijzer en beter van.
Zo hebben wij ook veel geleerd in de afgelopen twee jaar (13 juli is het zover). Wij zijn snel gegroeid, waardoor wij snel mensen nodig hadden. In de eerste gesprekken zaagden we niet genoeg door of gingen we af op het gepolijste CV. Daarna gooien wij je in het diepe, zonder goed te begeleiden.
Zoals ik al zei: wij hebben geleerd! Tegenwoordig zagen wij door, hebben we testdagen en begeleiden we intensief. Een junior moet leren maar altijd met de juiste begeleiding.
Natuurlijk is niet alles leuk en moet je als Junior dingen doen die je spannend vindt. Het zou pas gek zijn als je dat niet zou voelen bij een nieuwe baan. Zelf heb ik ook een hekel aan administratie maar dat is geen reden om te stoppen met mijn werk. Als je het maar vaak genoeg doet, is het niet spannend meer. Het is hetzelfde als voor de eerste keer alleen in het diepe duiken. Dat is nu toch ook niet meer spannend?
Werken bij een PR-bureau
Werken bij een PR-bureau is te gek! Elke dag is anders en planningen zijn een richtlijnen ipv in steen gebeiteld. De PR-wereld verandert razendsnel, nieuwsgierig zijn is dus een moetje! FNKE is een challenger en pioniert bij het veranderen van PR.
Foto: Unsplash

Meer blogs
Merkpersoonlijkheid: ontdek het perfecte archetype
Leestijd: 4 mIn deze blog leggen we uit waarom merkpersoonlijkheid belangrijk is en hoe je het juiste archetype kiest voor jouw merk. We bespreken de 12 archetypen met voorbeelden van bekende merken en geven tips om het gekozen archetype in je communicatiestrategie te integreren. Welke kies jij?
Hoe maak je een groeiverhaal?
Leestijd: 3 mDoor het Groeicollege dat Michella volgde realiseerde we ons als team dat veel bedrijven struggelen met hun groeiverhaal. Om je organisatie gezond te laten groeien heb je een groeiverhaal nodig. Dat geeft je urgentie en inzicht in je groeikansen. In deze blog geven we je handvatten hoe je een concreet groeiverhaal maakt én geven we tips hoe je hier aan blijft werken. Want hier aan blijven werken, terwijl de dagelijkse zaken doorlopen, dát is misschien wel het allerbelangrijkste en het allermoeilijkste.
Hoe AI en ChatGPT communicatieprofessionals kunnen helpen
Leestijd: 3 mMooi om te zien dat ChatGPT en alle verbonden oplossingen, zoveel stof doen opwaaien. Maar wat kan je er nu echt mee? Ik experimenteer al maanden met allerlei AI-software oplossingen, waardoor ik de vergelijking durf te maken met de komst van Google Maps voor navigatie. Zonder duidelijke bestemming ben je nergens. Zo is het ook met AI, zonder duidelijke opdracht of vraag (promt), geen bruikbare output.
Mijn nieuwe normaal staat in het teken van focus
Leestijd: 3 mOok 2021 was een jaar dat in het teken stond van het nieuwe, corona gerelateerde, normaal. Naast dit nieuwe normaal, bleek er voor mij ook een nieuw normaal te zijn ontstaan. In mijn laatste blog schreef ik over mijn ziek zijn, revalidatie en energieniveau. Toen wist ik nog niet wat 2021 allemaal in petto had.