Waarom je marketing automation moet inzetten

  • Content marketing
  • PR
Leestijd: 4 m

FNKE Breakdown

Met marketing automation optimaliseer en automatiseer je marketingactiviteiten. Je genereert nieuwe leads die vervolgens klant en uiteindelijk ambassadeur van je merk worden. Marketing automation neemt niet alleen terugkerende taken uit handen, het zorgt er ook voor dat je de juiste content op het juiste moment onder de aandacht brengt bij je doelgroep. We duiken er verder in!

Wat is marketing automation?

Marketing automation is een geautomatiseerd systeem voor je marketingactiviteiten. Het automatiseert taken die herhaaldelijk terugkomen, zoals e-mail marketing, het opvolgen van leads en het maken van rapportages. Marketing automation zet je niet alleen in om efficiënter te werken, het zorgt ook voor een gepersonaliseerde klantervaring.

 

Het doel van marketing automation is om de juiste content op het juiste moment onder de aandacht te brengen bij je leads, zodat zij uiteindelijk klant en ambassadeur worden. Met marketing automation genereer je nieuwe leads die je vervolgens aan je merk bindt. Alle gegevens van je leads worden opgeslagen in je marketing automation systeem, waardoor gepersonaliseerde content automatisch wordt verstuurd en jij het gedrag van je lead op de voet kunt volgen.

 

Je doelgroep als middelpunt van de belangstelling

Net als bij inbound marketing staat je doelgroep centraal bij marketing automation. Je uiteindelijke klanten zijn meer dan een succesvolle uitkomst van marketing automation. Bij alles wat je doet, staat je doelgroep centraal. Dat betekent dat marketing automation een belangrijke rol speelt in je relatie met je doelgroep. Een succesvolle marketing automation strategie zorgt ervoor dat het flywheel soepel draait, wat weer zorgt voor nieuwe leads en een goede en langdurige klantrelatie.

Flywheel attract engage delight

Marketing automation kan niet zonder een gestroomlijnde (inbound) marketing die gericht is op de doelgroep die je wil bereiken. Zorg voor een gefundeerde (inbound) marketingstrategie, buyer personas en een content marketingplan. Ga daarna aan de slag met het maken van voldoende content in de vorm van blogs, nieuwsbrieven, whitepapers, checklists, e-mails, social media posts enz. Na het plaatsen van alle content, passend bij de vragen en de leefwereld van je buyer persona, volgt de inzet van marketing automation.

 

Wat kun je met marketing automation?

Marketing automation zorgt voor een efficiënte en geoptimaliseerde marketing. In je marketing automation systeem zet je workflows op waarbij elke actie aansluit op eerder vertoond gedrag van je lead. Zo zet je gepersonaliseerde content beter en effectiever in. Wat je allemaal kunt automatiseren met marketing automation hangt af van de software waar je mee werkt. Met de HubSpot Marketing Automation software kun je de volgende activiteiten automatiseren, optimaliseren en analyseren:

 

  • Verstuur automatisch e-mails

Een van de grootste voordelen van marketing automation is de inzet van e-mail marketing. Dit neemt je niet alleen veel werk uit handen, het zorgt er ook voor dat je de juiste content op het juiste moment onder de aandacht brengt bij je doelgroep.

 

Een voorbeeld van e-mail marketing automation

  1. Iemand bezoekt je website en leest het awareness blog ‘Zo vergelijk je de prijs van zonnepanelen’.
  2. Na het lezen van het blog, download hij de checklist zonnepanelen zodat hij precies weet waar hij op moet letten bij de aanschaf van zonnepanelen. Hiervoor laat hij zijn e-mailadres achter.
  3. Hij ontvangt de checklist in zijn mailbox en binnen 24 uur krijg hij automatisch een gepersonaliseerde e-mail met daarin een link naar het consideration blog ‘Op welke daken passen zonnepanelen?’. In dit blog staat een dakcheck die hij voor zichzelf invult.
  4. Alle bovenstaande acties van je lead zie jij terug in je marketing automation systeem en nu kun jij of het salesteam contact opnemen voor een vrijblijvend gesprek.

 

Dit is een voorbeeld van een compacte workflow, maar deze kan natuurlijk veel uitgebreider. Hoe specifieker je workflow, hoe beter de kwalificatie van je leads! Hieronder een voorbeeld van een workflow die wij hebben ingericht op het moment dat iemand onze checklist media-monitoring download.

 

 

  • Analyseer het gedrag van je lead

Alle acties van je lead worden opgeslagen in het marketing automation systeem. Op die manier kun je een complete analyse maken van het gedrag van je lead, op basis van data uit het systeem. Heeft hij de e-mail geopend, op welke links heeft hij geklikt, welke content heeft hij gelezen enz.

 

  • Optimaliseer de distributie van je content

Omdat je met marketing automation het gedrag van je leads op de voet volgt, kun je bijsturen waar nodig. Haakt de meerderheid van je leads af na e-mail 2, dan moet je je tactiek aanpassen. Verplaats je goed in de doelgroep en bedenk wat een logische opvolging is na het lezen van een bepaald blog. 

 

  • Rapporteer en analyseer

De prestaties van je workflow zie je terug in je marketing automation systeem. Met deze inzichten kun je bijsturen waar nodig en je volgende workflow nog beter inrichten! 

 

Resultaten e-mail marketing automation FNKE-1

 

Wat levert marketing automation op?

Met marketing automation optimaliseer en automatiseer je marketingactiviteiten. Dit zorgt ervoor dat je nieuwe leads genereert die vervolgens klant en uiteindelijk ambassadeur van je merk worden. Omdat je doelgroep in het middelpunt van de belangstelling staat, is je content en de (geautomatiseerde) distributie ervan gepersonaliseerd. Met marketing automation maak je efficiënte workflows waarbij jij je kunt focussen op het creëren van relevante content, het analyseren en bijsturen van campagnes en het opvolgen van leads. Met langdurige klantrelaties als resultaat. 

 

Ga zelf aan de slag met marketing automation

Wil je weten hoe je marketing automation inzet om traffic te verhogen, meer leads te genereren, betere deals te sluiten en je klanten langer bij je te houden? Met Marketing Automation meet je de PR & marketing inspanningen van jouw bedrijf. Hierdoor kun je slimme campagnes met resultaat opleveren. Neem contact met ons op en we adviseren je over de juiste tool en inrichting van je automation flows.

Neem contact met ons op

 

6

Meer blogs

Merkpersoonlijkheid: ontdek het perfecte archetype

Leestijd: 4 m

In deze blog leggen we uit waarom merkpersoonlijkheid belangrijk is en hoe je het juiste archetype kiest voor jouw merk. We bespreken de 12 archetypen met voorbeelden van bekende merken en geven tips om het gekozen archetype in je communicatiestrategie te integreren. Welke kies jij?

Een ijzersterke contentplanning in 3 stappen

Leestijd: 4 m

Misschien herken je het? Je krijgt vanuit de hele organisatie verzoeken, ideeën en vragen over mogelijke content. Je gaat als een malle alle content verzamelen en verspreiden, of geeft anderen opdracht dit te doen, om maar zichtbaar te blijven. Maar eigenlijk heb je geen idee of het ook echt wat oplevert en of het je doelgroep raakt. Daarom is er een goede structuur nodig vanuit een weloverwogen contentstrategie. Maar hoe begin je aan zo’n structuur? In deze blog bespreken we de belangrijkste stappen om een effectieve, gestructureerde contentplanning te maken met behulp van het 3H-model.

Hoe een zoekwoorden analyse inzicht geeft in je doelgroep

Leestijd: 4 m

Wist je dat je zoekwoorden onderzoek nog veel eerder in het proces van je contentstrategie kunt inzetten? Een zoekwoorden analyse geeft je namelijk ook een goed eerste beeld van wat er speelt rondom jouw merk, producten of diensten. Is je onderzoek specifiek genoeg, dan kun je dit zelfs koppelen aan jouw doelgroep. We leggen je in deze blog in een paar stappen uit hoe dit werkt.

Hoe ontwikkel je een succesvolle social media campagne?

Leestijd: 5 m

Om je social media campagne succesvol te laten zijn, moet je nadenken over zowel de strategische als de creatieve aspecten van je campagne. Een goed plan, mét aantrekkelijke content. In deze blog laten we je zien hoe je een succesvolle social media-campagne kunt ontwikkelen.