Waarde van PR voor Yvette van Hellemondt

  • Opinie
Leestijd: 3 m

FNKE Breakdown

Ik ben Yvette van Hellemondt, communicatiespecialist bij Oxxio en sinds maart verantwoordelijk voor de PR & Socials. PR zie ik als een methode om de verhalen van de organisatie, de medewerkers en onze klanten te vertellen. Of eigenlijk…te laten vertellen.

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Yvette van Hellemondt, communicatiespecialist bij Oxxio en sinds maart verantwoordelijk voor de PR & Socials. Voor mij een relatief nieuwe tak van sport. Lange tijd lag mijn focus vooral op reclame. En reclame & PR zijn toch twee hele verschillende vakgebieden. Goed om nu ook vanuit een andere invalshoek te kijken naar ons merk.

Wat is PR voor jou?

PR zie ik als een methode om de verhalen van de organisatie, de medewerkers en onze klanten te vertellen. Of eigenlijk…te laten vertellen. Zo helpt PR bij het verbinden van de mensen en ons merk. De kunst is om de verhalen zo te vertellen dat mensen getriggerd worden, de verhalen slikken en er iets van vinden. Want goede PR verspreidt zich vanzelf.

Wat verwacht je van een PR-bureau?

Enthousiasme, partnerschap en creativiteit. Ik vind het tof als een bureau waar ik mee werk net zo enthousiast wordt van de zaken waar wij mee bezig als wij. Of in ieder geval doet alsof 😉 Dat vraagt betrokkenheid bij onze teams, dus af en toe extra tijd investeren. Dan krijg je goed mee hoe de verhalen tot stand komen.

Daarnaast verwacht ik dat ze onze markt begrijpen, om te kunnen sparren over waar in onze verhalen nu echt ’t nieuws zit. Zij weten welke verhalen interessant zijn óf interessant gemaakt kunnen worden. Dit vraagt ook creativiteit. Want je moet opvallen in de gigantische hoeveelheid nieuwsitems waar we dagelijks mee overspoeld worden. En laten we eerlijk zijn: energie is niet per definitie het meest interessante onderwerp om over lezen.

Ik vind het belangrijk hierover te kunnen brainstormen en erop uitgedaagd te worden. Op creativiteit, lef en vooral nieuwswaardigheid. Een valkuil is trots te vertellen over de toffe dingen waar we mee bezig zijn (promoten) en ervan uit te gaan dat een ander dat net zo tof vindt. NOT, ze zijn er niet direct bij betrokken. Challenge mij op hoe ik het relevant kan houden voor onze klanten. Een goed startpunt is dat een organisatie zich per definitie focust op dat waar de klanten behoefte aan hebben. De ontwikkelingen van producten en diensten wordt dan antwoord op hun vraag. Dat maakt het gemakkelijker een verhaal interessant en relevant te maken.

Wat is goede PR voor jou?

Een waar verhaal dat zoveel impact maakt dat het vanzelf bereik realiseert. Dat niet alleen de media, maar de lezers een verhaal zo interessant vinden dat ze het wíllen delen. Waardevol, want het is net als bij een review: geloofwaardiger als mensen het zelf vertellen. Helemaal top is het als het triggert om er meer over te weten. Dan is de kans groter dat het beklijft en niet verdwijnt op de grote hoop van snackable content. Al ben ik ervan overtuigd dat ook goede snackable content bijdraagt aan het overbrengen van je merkverhalen.

Hoe zie je de toekomst van PR?

Op lange termijn, geen flauw idee. Voorlopig als onderdeel van een geïntegreerde aanpak voor content marketing. Alle merken zijn op zoek naar hoe ze de aandacht kunnen vragen voor hun verhalen. Het creëren en zaaien van opvallende en authentieke content lijkt het antwoord. PR heeft een rol in zowel het creëren als verspreiden ervan.

Totale transparantie is een trend die je terugziet in communicatie en PR. Verhalen vertellen die gericht zijn op het bouwen van vertrouwen, door het schetsen van successen en falen. Organisaties die transparant en toegankelijk zijn komen eerder “binnen” bij mensen. Ofwel je echte gezicht laten zien om dichterbij de mensen te staan. Een goede beweging vind ik. En het motiveert als dit van binnenuit een organisatie komt.

En als laatste; het gebruik van data die de mensen ons geven. Dit biedt kansen in alle vormen van communicatie. Informatie die er is analyseren om je boodschap, of de verspreiding ervan, op aan te passen. Om te zorgen dat je nieuws op feiten is gebaseerd en dat het relevant is voor de mensen. Het vergroot de kans dat mensen open staan voor wat je ze hebt te vertellen.

De waarde van PR voor:

6

Meer blogs

Je hebt niks aan PR-waarde, hier heb je wel wat aan

Leestijd: 3 m

In de afgelopen week heb ik als voorzitter van de jury voor de Content Marketing Awards 2018 de ingezonden cases voor de categorie Not For Profit beoordeeld. Binnen een aantal van deze cases werd de PR-waarde als belangrijkste PR KPI gebracht. In sommige cases was een hoge PR-waarde zelfs verheven tot het belangrijkste doel. Dat zegt niet zozeer iets over het niveau, maar meer over de manier waarop opdrachtgevers (en wat ouderwetse opdrachtnemers) met PR-waarde omgaan.

Waarde van PR voor Desirée Pelgrom van Curvacious

Leestijd: 3 m

Ik ben Desirée Pelgrom-Geurts, 33 jaar, getrouwd en moeder van dochter Shae (3). Ik ben begonnen met ondernemen op m’n 18e als administratieve duizendpoot voor kleine bedrijven, runde een webwinkel en begon in 2010 als hobby te bloggen. Dit groeide na enkele jaren uit tot een onderneming waardoor ik zowel de administratieve werkzaamheden en de webwinkel achter me heb gelaten. Inmiddels blog ik dus alweer bijna 8 jaar op Curvacious, een feel good lifestyle blog.Naast het bloggen is er de afgelopen jaren steeds meer werk met vrouwelijke ondernemers bij gekomen die ik help met allerlei praktische tips omtrent tekstwerk, SEO, professioneel bloggen, online marketing en brainstorm- en sparringsessies.

Waarde van PR voor Hans Kramer

Leestijd: 3 m

Mijn naam is Hans Kramer. Ik ben allereerst als trotse aandeelhouder verantwoordelijk voor content en PR bij het sociale crowdfunding platform Lendahand. Wij creëren werkgelegenheid en toegang tot basisbehoeften als (schone) energie, drinkwater en onderwijs in ontwikkelingslanden. PR gaat voor mij over het opzoeken van je klanten, je leveranciers en je (nieuwe) medewerkers met verhalen die het vertrouwen en de relatie verstevigen. Bereik is nog steeds een factor die meespeelt, maar de focus verschuift gelukkig richting impact maken. De ene keer vertel je een verhaal via een mooi interview met je voorman of- vrouw in een grote krant, de andere keer doe je dat via je app of eigen blog en zet je Custom Audience of retargeting advertenties in op Facebook om mensen daarnaartoe te krijgen.

Wat is de waarde van PR voor jou als Fashionisaparty?

Leestijd: 2 m

Lange tijd vond ik relaties opbouwen met PR-bureaus ingewikkeld. Het frustreerde me dat bloggers die een goede relatie opbouwden met een bureau meer producten, uitnodigingen en campagnes krijgen. Ongeacht hun bereik, relevantie of de engagement van hun bezoekers. Ik bekeek contact met PR-bureaus te plat. Als een soort zakelijke transactie. “Jij geeft mij informatie, producten en/of budget en ik geef jou daar een publicatie voor terug”. Of niet, want: “Als je verzekerd wilt zijn van een publicatie, dan moet je betalen”. Ik vond het altijd erg belangrijk om mijn onafhankelijkheid te waarborgen. Veel PR-mensen proberen vriendjes met je te worden.