Waarde van PR voor Hans Kramer

  • Opinie
Leestijd: 3 m

FNKE Breakdown

Mijn naam is Hans Kramer. Ik ben allereerst als trotse aandeelhouder verantwoordelijk voor content en PR bij het sociale crowdfunding platform Lendahand. Wij creëren werkgelegenheid en toegang tot basisbehoeften als (schone) energie, drinkwater en onderwijs in ontwikkelingslanden. <reclame> Neem eens een kijkje op onze website! </reclame>.

Wie ben je en wat doe je?

Daarnaast ben ik freelancer, en momenteel verantwoordelijk voor de (online) PR en social media van Oxxio. Hiervoor heb ik onder andere gewerkt voor De Hypotheker, Solidaridad en Philips Lighting.

 

Wat is PR voor jou als opdrachtgever/communicatieadviseur?

PR gaat voor mij over het opzoeken van je klanten, je leveranciers en je (nieuwe) medewerkers met verhalen die het vertrouwen en de relatie verstevigen. Bereik is nog steeds een factor die meespeelt, maar de focus verschuift gelukkig richting impact maken. De ene keer vertel je een verhaal via een mooi interview met je voorman of- vrouw in een grote krant, de andere keer doe je dat via je app of eigen blog en zet je Custom Audience of retargeting advertenties in op Facebook om mensen daarnaartoe te krijgen.

 

Wat is jouw ervaring met PR (bureaus)?

In mijn ervaring zijn PR-bureaus vaak van hetzelfde laken een pak. Ze hebben allemaal ‘een groot journalistiek netwerk’, kunnen jou zeker eens per maand in een Tier 1 medium krijgen – als je maar genoeg betaalt – en ze kunnen je ook nog eens helpen met al je online content, dankzij hele creatieve senior mensen.

Bureaus durven zich nauwelijks te onderscheiden of specialisaties te kiezen, ze durven niet door te verwijzen naar andere bureaus ‘die dit onderwerp beter beheersen dan wij’ en nemen liever genoegen met een marginale rol dan dat ze een klant verliezen. Ik heb veel bureaus gezien die netjes achter de klant aanhobbelen, maar daar intern over klagen. Ik heb veel respect voor bureaus die all-in or all-out gaan en af en toe openlijk durven te twijfelen aan de vruchtbaarheid van een samenwerking. Soms uit een drive voor de klant, soms gewoon uit frustratie. En dat mag!

 

Wat verwacht je van een PR-bureau?

Jullie vertellen verhalen namens je klant, maar begrijpen het verhaal zelf niet eens altijd. In mijn laatste baan in loondienst had ik een commercieel directeur die tegen iedereen riep “Spring!”, en dan sprong iedereen. Een paar mensen, hooguit, vroeg schoorvoetend: “Hoe hoog?”. Van een PR-bureau verwacht ik dat ze vragen “Hoezo?”. Niet om bijdehand te doen, maar om zeker te weten dat je het verhaal begrijpt dat je moet gaan vertellen. En misschien moet je zelfs met klem adviseren om dat verhaal helemaal niet te vertellen. Tegengas is enorm belangrijk, mits uiteraard gedoseerd. Bureaus die dat goed doen zijn bijvoorbeeld Coopr, FNKE en Proudly Represents.

 

Waar zit voor jou de waarde van PR?

Slechte PR is vrijwel altijd het resultaat van een organisatie die niet ingericht is om te communiceren. Het is als de schilder die verf aanbrengt om rot hout te verbloemen; een leuke stunt doen terwijl je klanten steen en been klagen over je service. En ja, ook ik heb me wel eens laten verleiden om daarin mee te gaan.

Goede PR is het resultaat van inzicht in wat er écht speelt en empathisch handelen. De schilder haalt er een timmerman bij met de vraag: kun je wat doen aan dat rotte stuk? De waarde van PR zit hem voor mij vooral in het stellen van de vragen die marketing en sales niet stellen.

 

Hoe zie je de toekomst van PR?

Heel eerlijk? Geen idee. Maar ik hoop dat we met elkaar minder tevreden gaan zijn met gemakkelijke en veilige verhalen vertellen via de gebaande wegen. Ik hoop ook dat we meer vragen durven te stellen, durven te grasduinen naar inzichten en dat we menselijk en empatisch blijven communiceren. Juist ook als we het antwoord niet weten. Want dan kunnen we ook echt de relatie verstevigen.  Met onze klanten, leveranciers, en (nieuwe) medewerkers. En eventueel de pers 😉

 

De waarde van PR voor:

6

Meer blogs

Je hebt niks aan PR-waarde, hier heb je wel wat aan

Leestijd: 3 m

In de afgelopen week heb ik als voorzitter van de jury voor de Content Marketing Awards 2018 de ingezonden cases voor de categorie Not For Profit beoordeeld. Binnen een aantal van deze cases werd de PR-waarde als belangrijkste PR KPI gebracht. In sommige cases was een hoge PR-waarde zelfs verheven tot het belangrijkste doel. Dat zegt niet zozeer iets over het niveau, maar meer over de manier waarop opdrachtgevers (en wat ouderwetse opdrachtnemers) met PR-waarde omgaan.

Waarde van PR voor Desirée Pelgrom van Curvacious

Leestijd: 3 m

Ik ben Desirée Pelgrom-Geurts, 33 jaar, getrouwd en moeder van dochter Shae (3). Ik ben begonnen met ondernemen op m’n 18e als administratieve duizendpoot voor kleine bedrijven, runde een webwinkel en begon in 2010 als hobby te bloggen. Dit groeide na enkele jaren uit tot een onderneming waardoor ik zowel de administratieve werkzaamheden en de webwinkel achter me heb gelaten. Inmiddels blog ik dus alweer bijna 8 jaar op Curvacious, een feel good lifestyle blog.Naast het bloggen is er de afgelopen jaren steeds meer werk met vrouwelijke ondernemers bij gekomen die ik help met allerlei praktische tips omtrent tekstwerk, SEO, professioneel bloggen, online marketing en brainstorm- en sparringsessies.

Wat is de waarde van PR voor jou als Gadgetgear

Leestijd: 2 m

Deel 2 in de serie over de waarde van PR voor klant/blogger/vlogger/influencer/journalist/iets anders. Arjan Olsder, hoofdredacteur van Gadgetgear, wat is de waarde van PR voor jou? Het is vitaal voor het dagelijks nieuws. Als het om productnieuws is het dé bron van snel te schrijven berichten. Fact checken is doorgaans niet heel hard nodig. Wel is het belangrijk dat persberichten 'toegankelijk' zijn. Zeker tijdens beurzen zijn er veel persberichten die afvallen. Simpelweg doordat ik niet meteen (of binnen 1 klik) het fotomateriaal heb of doordat het een enorme ongestructureerde letterbrij is.

Wat is de waarde van PR voor jou als Fashionisaparty?

Leestijd: 2 m

Lange tijd vond ik relaties opbouwen met PR-bureaus ingewikkeld. Het frustreerde me dat bloggers die een goede relatie opbouwden met een bureau meer producten, uitnodigingen en campagnes krijgen. Ongeacht hun bereik, relevantie of de engagement van hun bezoekers. Ik bekeek contact met PR-bureaus te plat. Als een soort zakelijke transactie. “Jij geeft mij informatie, producten en/of budget en ik geef jou daar een publicatie voor terug”. Of niet, want: “Als je verzekerd wilt zijn van een publicatie, dan moet je betalen”. Ik vond het altijd erg belangrijk om mijn onafhankelijkheid te waarborgen. Veel PR-mensen proberen vriendjes met je te worden.