SEO trends 2023/2024: vergroot je online zichtbaarheid met deze 6 belangrijke inzichten

  • Content marketing
Leestijd: 5 m

FNKE Breakdown

Werken aan je online vindbaarheid betekent meebewegen met nieuwe updates en ontwikkelingen. Belangrijk om bij te blijven, anders is het zonde van je investering. Zo beperkt SEO zich al lang niet meer tot Google of vergelijkbare tools, gezien de opmars van TikTok en YouTube als ware zoekmachines. In deze blog duiken we in de meest relevante SEO trends voor de komende tijd, zodat je jouw online zichtbaarheid kunt vergroten. Van de impact van AI op content creatie, tot het blijvende belang van backlinks en de groeiende rol van videocontent. We vermoeien je niet met te veel technische details, maar houden het bij de basis: hoe je je website en content zó inricht dat je beter vindbaar wordt.

1. AI, gebruik het met mate

Je kunt er dit jaar niet omheen. ChatGPT. Er vindt een ware AI doorbraak plaats. Vooralsnog geen vervanging voor content makers, maar vooral een aanvulling. Zie het voor SEO dan ook als ondersteuning, maar niet als vervanging. Zo kun je een shitload aan zoekwoorden laten uitdraaien, beginnende met één term. Hier waren al tools voor, maar met een simpele opdracht aan ChatGPT is het nog een stuk makkelijker en creëer je nog veel meer opties dan in je eigen hoofd. Pak bijvoorbeeld een van de woorden uit je eerste resultaat, en verwerk deze weer in je prompt (opdracht aan ChatGPT) als hoofdthema. Zo creëer je verschillende subthema’s met relevante zoekwoorden.

Je kunt ook een tekst laten optimaliseren op basis van het belangrijkste zoekwoord. Blijf altijd zelf kritisch op de content, maar twijfel je bijvoorbeeld óf en hoe jouw zoekwoord goed past binnen een bepaalde subkop? Vraag het ChatGPT.

seo-chatgpt-fnke

In het voorbeeld hierboven zoeken we vooral naar inspiratie. De kunst is om daarna door te ‘praten’ en de zoekwoorden en topics steeds beter af te stemmen op het merk. Hoe beter de prompt, hoe meer kans op een unieke uitkomst. Kijk dus met contentcreatie via AI tools uit voor de standaard antwoorden en daarmee het risico op duplicate content. De mate waarin jouw content uniek is, bepaalt mede hoe hoog de ranking in Google is. 

Tip: zorg dat je in dezelfde chat blijft praten over je zoekwoorden en content, en gebruik regelmatig de zinnen ‘ik wil je trainen’ en ‘gebruik dit als trainingsvoorbeeld’, zodat ChatGPT je organisatie leert kennen.

Er zijn ook al tal van SEO tools gemaakt met Open AI. Wellicht werken deze tools al goed voor anderen, maar tot nu toe is onze ervaring vooral dat het trainen en langer in ‘gesprek’ zijn met ChatGPT de beste SEO sparringsessie oplevert.

 

2. Linkbuilding blijft

Linkbuilding blijft een essentiële rol spelen voor zoekmachine optimalisaties. Wel komt er nog meer focus op kwaliteit en relevantie van je (back)links.

Backlinks (links vanuit andere websites naar de jouwe) blijven dus een belangrijke factor. Maar wanneer zijn deze kwalitatief?

  • als het over hetzelfde onderwerp gaat als jouw website of specifiek website onderdeel
  • als de website geen SPAM kenmerken vertoond
  • als jouw zoekwoord terugkomt in de ankertekst (linktekst)

Links aankopen, één op één ruilen of automatiseren is inmiddels erg passé. Ga met je tijd mee en focus op kwaliteit. Wellicht meer tijdrovend en lastiger, maar gelukkig zijn er ook genoeg opties om dit uit te besteden. We helpen je graag. Bovendien veel leuker om echt goede content te maken toch?

3. Kwalitatieve content, niet alleen tekst

Die kwaliteitsfocus zien we al een aantal jaar, maar wordt door de AI revolutie steeds belangrijker. Google wordt slimmer en de behoefte van relevante informatie vanuit de gebruiker wordt sterker. 

Omdat de focus op kwaliteit al een tijdje groeit, is de veilige en meest duurzame optie om je niet te afhankelijk op te stellen van (tijdelijke) SEO trucjes. Het kan zijn dat je hele website is ingericht op goede backlinks, maar dat deze niet genoeg relevantie voor de inhoud van je eigen content hebben. Dan is al je werk eigenlijk al teniet gedaan. Kwaliteit betekent in dit geval dat je met je content aansluiting hebt op je product of dienst en dat het duidelijk en gebruiksvriendelijk is.

Weet je niet goed waar te beginnen met je SEO strategie? Check de basis van een eerste zoekwoordenanalyse in deze blog. Of vraag een kosteloze content audit bij ons aan, dan maken wij een korte analyse van je huidige online positie en geven je advies over de eerste stappen die je kunt zetten naar groei.

Tip: volg de wijzigingen in het algoritme

Zorg dat je wijzigingen in het algoritme van Google volgt en ongeveer weet wanneer deze updates plaatsvinden. Of laat dit voor je doen. Soms kan een Google update verklaren waarom je zoekresultaten ineens dalen of stijgen. Zonde als je eindeloos aan het uitzoeken bent waar je piek of dal vandaan komt, terwijl het komt door een Google update waar je geen invloed op hebt.

De laatste update is EEAT (Experience, Expertise, Authoritativeness en Trust). Het belangrijkste om hieruit mee te nemen: mensen moeten je webpagina vertrouwen. Daarbij komen we terug op de kwaliteit van je content: content die bewijst dat je een expert bent in jouw vakgebied. Met de autoriteit focus je je vooral op de kwaliteit van je backlinks.

 

4. YouTube en TikTok als zoekmachines

YouTube is (al sinds 2015) na Google de grootste zoekmachine. TikTok is vooral onder Gen Z populair als zoekmachine. In 2022 gaf Google al aan dat de helft van de jongeren tussen 18 en 24 jaar TikTok of Instagram gebruikt als zoekmachine. Met meer focus op video ten opzichte van tekst is er reden genoeg om deze ontwikkeling in de gaten te houden. Dat betekent niet alleen de algoritmes van Google bijhouden, maar onder anderen ook die van Youtube en TikTok.

 

5. Google wordt slimmer en menselijker

Wist je dat Google meer dan tweehonderd rankingfactoren gebruikt? De laatste jaren zitten daar steeds meer gebruikers signalen tussen. Google analyseert steeds beter hoe bezoekers met je website omgaan en baseert de ranking hierop. Minder ‘trucjes’, meer doelgroepdenken.

Tegelijkertijd is door de slimmigheid van Google en de ontwikkelingen hiervan te verwachten dat er naast het gedrag van gebruikers, steeds meer gekeken wordt naar het gedrag van makers. Backlinks worden nu bijvoorbeeld veel uitgebuit, waar het nog kan. Onze voorspelling is dat hierdoor op een gegeven moment alle trucjes verdwenen zijn en dat je écht alleen kunt scoren als je content aansluit op datgene waar je doelgroep op zit te wachten. Besteed dus aandacht aan je doelgroep en stem daar je content op af.

 

6. De 3 SEO pijlers blijven hetzelfde: techniek is onmisbaar

  1. Techniek
  2. Content
  3. Autoriteit

Hoewel de invulling van deze drie verandert, blijft het belangrijk alle drie op orde te hebben de komende jaren. 

Waar je zoal op let om deze drie factoren goed in te richten:

  • Zoekwoorden terug laten komen in je meta titel en beschrijvingen
  • Website architectuur logisch en gestructureerd → check hiervoor eens onze blog In 5 stappen naar een goede websiteflow
  • Zoekwoorden targeting – zoekwoorden blijven belangrijk, maar maak keuzes. Één centraal zoekwoord terug laten komen per pagina (met synoniemen en afgeleiden) is echt voldoende.
  • Zorg voor goede indexatie – dit is het technische verhaal, als dit niet op orde is en Google kan je niet ‘indexeren’, oftewel niet begrijpen waar je website over gaat, maak je geen schijn van kans met je SEO strategie, hier kun je het beste een webbouwer of specialist voor inschakelen. Tenzij je precies weet wat een robots.txt is.

Let er echt op dat je technische basis klopt. Zonder dat, kun je content maken wat je wil, maar is het alsof je tegen een muur staat te praten waar geen feedback van terugkomt. Let daarom altijd op:

  • Laadsnelheid van je website
  • Structuur en navigatie van je website
  • Content clusters (niet al je blogs los van elkaar zien, maar als losse spinnenwebben die aan elkaar gelinkt zijn en verschillende contentlagen bedienen)
  • Mobielvriendelijkheid
  • Websitebeveiliging → privacy!
  • robots.txt aanwezig met de juiste informatie
  • XML sitemap aanwezig

Tip: blijf je concurrentie volgen

Doe niet alleen aan de start van een (nieuwe) contentstrategie een concurrentieanalyse, maar monitor continu hoe je concurrenten terugkomen in zoekresultaten. Dit kun je al doen door elke maand even op dezelfde termen te googelen en te kijken welke organisaties er dalen of stijgen in de zoekresultaten. Of doe een check via tools als Google Search Console of SemRush. Kun je door de verschillen in de resultatenpagina in Google (de SERP) en in de content hier achter zien waarom deze stijging of daling plaatsvindt? Neem dit dan als do’s of dont’s mee voor je eigen optimalisaties.

 

Checken hoe SEO proof jouw content momenteel is? Vraag onze content audit aan, dan doen we een korte analyse van je huidige kanalen.

Vraag jouw content audit aan

 

Heb je andere vragen over je online vindbaarheid of contentstrategie? Vul dan ons contactformulier even in.

Neem contact met ons op

6

Meer blogs

In 5 stappen naar een goede website flow

Leestijd: 5 m

Idealiter heb je je websiteflow meteen op de rit bij het bouwen van een nieuwe website, maar het is nooit te laat. Worden de juiste pagina’s niet bezocht? Of krijg je niet voldoende conversie? Dan is er reden genoeg om een nieuwe website flow te maken. We geven je daarom vijf stappen waarmee je een website flow kunt bouwen om jouw doelen te behalen.

Hoe een zoekwoorden analyse inzicht geeft in je doelgroep

Leestijd: 4 m

Wist je dat je zoekwoorden onderzoek nog veel eerder in het proces van je contentstrategie kunt inzetten? Een zoekwoorden analyse geeft je namelijk ook een goed eerste beeld van wat er speelt rondom jouw merk, producten of diensten. Is je onderzoek specifiek genoeg, dan kun je dit zelfs koppelen aan jouw doelgroep. We leggen je in deze blog in een paar stappen uit hoe dit werkt.

Hoe ontwikkel je een succesvolle social media campagne?

Leestijd: 5 m

Om je social media campagne succesvol te laten zijn, moet je nadenken over zowel de strategische als de creatieve aspecten van je campagne. Een goed plan, mét aantrekkelijke content. In deze blog laten we je zien hoe je een succesvolle social media-campagne kunt ontwikkelen.

Hoe AI en ChatGPT communicatieprofessionals kunnen helpen

Leestijd: 3 m

Mooi om te zien dat ChatGPT en alle verbonden oplossingen, zoveel stof doen opwaaien. Maar wat kan je er nu echt mee? Ik experimenteer al maanden met allerlei AI-software oplossingen, waardoor ik de vergelijking durf te maken met de komst van Google Maps voor navigatie. Zonder duidelijke bestemming ben je nergens. Zo is het ook met AI, zonder duidelijke opdracht of vraag (promt), geen bruikbare output.