Mijn nieuwe normaal staat in het teken van focus

 • Persoonlijk
Leestijd: 3 m

FNKE Breakdown

Traditiegetrouw blik ik jaarlijks terug en schrijf daarmee de belevenissen en learnings van het jaar op. Het afgelopen jaar rolde niet makkelijk uit m’n pen. Na behoorlijk wat aansporing van mijn collega’s, lezen jullie hier het resultaat.

Ondernemen volgens mijn nieuwe normaal

Ook 2021 was een jaar dat in het teken stond van het nieuwe, corona gerelateerde, normaal. Naast dit nieuwe normaal, bleek er voor mij ook een nieuw normaal te zijn ontstaan. In mijn laatste blog schreef ik over mijn ziek zijn, revalidatie en energieniveau. Toen wist ik nog niet wat 2021 allemaal in petto had. 

Over corona is er genoeg geschreven. De gevolgen van de pandemie deden een enorm beroep op onze flexibiliteit, op mijn flexibiliteit. Ik stapte daarmee in mijn eigen val. Ik deed te veel, wilde te veel, dacht dat ik het al weer aankon, maar viel keihard terug. Een septische shock ten gevolge van een streptokokken A infectie, dat was de korte boodschap die ik hoorde. Een kleine gemene rot bacterie, die enorme gevolgen met zich meebracht. Ik plaatste mijn blog op Linkedin en las enorm veel steunbetuigingen en reacties. 

Ik las van verschillende mensen dat zij ruim twee jaar later, nog steeds amper de trap op konden. En als het wel lukte, ze compleet buiten adem boven kwamen. Ik schrok daar destijds erg van, het stond haaks op mijn situatie. Fysiek was ik immers erg snel weer fit. Fysiek ging dat allemaal heel snel. Ik revalideerde drie keer in de week. Eerst vanuit huis, omdat ik nog niet mocht rijden, later vanuit mijn vertrouwde Crossfit box. Ik leerde weer lopen, squatten, rennen en uiteindelijk trainde ik weer met de groep mee. Trots als een pauw en weer sterk als een beer.

Nu, tweeënhalf jaar later, heb ik nog steeds dagelijks last van het enorme litteken op mijn knie, maar dat beperkt mij fysiek niet. Ik train weer en voel me ook op de mountainbike weer vrij. Fysiek ben ik er volledig bovenop. Mijn energie en prikkelverwerking zijn niet meer teruggekomen op mijn oude niveau. Dat betekent elke dag keuzes maken. Ik kan niet alles meer aan, en heb geen energie meer voor tien. Dat is voor mij het nieuwe normaal. 

 

Accepteren bleek een werkwoord

Tijdens een tien-weeks revalidatieprogramma dat ik vorig jaar volgde, maakte ik kennis met acceptatie. Ik leerde de pijn te accepteren, waardoor ik mijn bezoeken aan de pijnpoli staakte. Ook leerde ik omgaan met mijn nieuwe energie. Maar bovenal leerde ik dat accepteren een werkwoord is. De ene dag gaat het beter dan de andere. Geen oneindige energie meer, en zoals ik al schreef: mijn geluk niet meer gekoppeld aan het succes van mijn bedrijf. Ondernemen volgens mijn nieuwe normaal. 

Om binnen mijn nieuwe normaal een passende rol te vinden, onderzocht  ik samen met een coach mijn mogelijkheden, werkgeluk en natuurlijk kwaliteiten. Alles wat niet bijdraagt aan geluk of afweek van mijn kwaliteiten, moest overboord. Ik sorteerde mijn werkzaamheden volgens onderstaande tabel:

Levert energie opKost energie
 • Strategische klantsessies
 • Brainstormsessies
 • Coachen collega’s
 • Ondernemen op hoofdzaken
 • Dagelijkse leiding
 • Projectmeetings
 • Projectmanagement
 • Aansturen team
 • Administratie
 • Bijzaken

De dagelijkse leiding, aansturing van het team, administratie, projectmanagement en een deel new business. Ik moest het loslaten. Niet meer alles door mijn handen, overal goedkeuring op geven en vooral niet meer overal wat van vinden.

Oftewel: focus op mijn kwaliteiten.

2021 stond daarmee in het teken van herontdekken van werkgeluk, loslaten en aanbrengen van focus. Terugkijkend kan ik zeggen dat ik de grootste obstakels heb genomen. Dat ging gepaard met behoorlijk veel vallen en telkens weer opstaan. 

Door het loslaten van een hoop van mijn oude werkzaamheden, ben ik inhoudelijk juist meer betrokken bij de strategie van onze klanten. Ik heb een laserscherpe focus op de hoofdlijnen, ben verantwoordelijk voor strategische sessies, en zorg dat de collega’s alle input en tools hebben om te excelleren.

Die focus werpt zijn vruchten af. 2021 was zakelijk gezien een fantastisch jaar. Het team is op elkaar ingespeeld en werkt super efficiënt en effectief. We hebben onwijs fijne samenwerkingen met onze partners KrisKras en PR Matters. Samen creëren we creatieve en doeltreffende campagnes voor mooie opdrachtgevers, zoals Maandag, Rijkswaterstaat, Gemeente Utrecht, Gemeente Arnhem, ProRail, IF Technology en Nysingh.

Ik berust ondertussen in mijn nieuwe rol, word met enige regelmaat teruggefloten door mijn collega’s en werk vooral in mijn kracht. Want dat levert energie op!

6

Meer blogs

Deze 3 elementen bepalen de groeikansen voor jouw bedrijf

Leestijd: 3 m

In onze eerdere blog beschreven we hoe Michella middels het Groeicollege leerde om groeikansen te definiëren voor FNKE. En waarom een groeiverhaal hierin van belang is. Maar naast een groeiverhaal, is het definiëren van concrete groeikansen van belang om er mee aan de slag te kunnen. Hoe definieer je dit voor jouw organisatie?

Hoe maak je een groeiverhaal?

Leestijd: 3 m

Door het Groeicollege dat Michella volgde realiseerde we ons als team dat veel bedrijven struggelen met hun groeiverhaal. Om je organisatie gezond te laten groeien heb je een groeiverhaal nodig. Dat geeft je urgentie en inzicht in je groeikansen. In deze blog geven we je handvatten hoe je een concreet groeiverhaal maakt én geven we tips hoe je hier aan blijft werken. Want hier aan blijven werken, terwijl de dagelijkse zaken doorlopen, dát is misschien wel het allerbelangrijkste en het allermoeilijkste.

Hoe AI en ChatGPT communicatieprofessionals kunnen helpen

Leestijd: 3 m

Mooi om te zien dat ChatGPT en alle verbonden oplossingen, zoveel stof doen opwaaien. Maar wat kan je er nu echt mee? Ik experimenteer al maanden met allerlei AI-software oplossingen, waardoor ik de vergelijking durf te maken met de komst van Google Maps voor navigatie. Zonder duidelijke bestemming ben je nergens. Zo is het ook met AI, zonder duidelijke opdracht of vraag (promt), geen bruikbare output.

Van contentstrategie naar concrete acties en resultaten

Leestijd: 3 m

Je hebt flink wat tijd gestoken in het formuleren van je contentstrategie. Op papier klopt het als een bus, maar nu komt het spannende deel: de handen uit de mouwen en aan de slag. Helaas komt het maar al te vaak voor dat marketeers een prachtig plan opstellen om zich vervolgens weer te laten leiden door de waan van de dag. Zonde van al dat denkwerk! Daarom leggen we je in deze blog uit hoe je dit voorkomt. En hoe je je contentstrategie omzet naar concrete acties en resultaten.