Meten is weten

  • PR
Leestijd: 2 m

FNKE Breakdown

“We meten wat af bij FNKE”, dat riep ik een paar weken geleden al, net nadat de discussie over PR-waarde weer eens de kop opstak. Inhoudelijk vertelde ik toen nog niet over de hoed en de rand. In dit blog doe ik dat vandaag wel, waarbij ik inzoom op de nulmeting.

Nulmeting

Om het resultaat van onze PR-inspanningen helder en inzichtelijk te maken, moet je ook weten wat het vertrekpunt is. Wij noemen dat een nulmeting.

Met deze nulmeting brengen we de situatie van het afgelopen jaar in kaart. Op basis van de onderstaande punten brengen wij kwantitatieve en kwalitatieve gegevens in kaart:

  • Organische bezoekersaantallen website
  • Direct verkeer website
  • Tijd op doelpagina’s
  • Bounce percentage
  • Publicaties in print
  • Publicaties online
  • Relevantie van publicaties
  • Aantal hits op social media
  • Populairste sociale netwerk
  • Belangrijkste auteurs

Door het uitvoeren van een nulmeting hebben we zicht op de basis, zicht op alles wat er in het afgelopen jaar in print en online is verschenen. Door deze inzichten weten wij waar er werk aan de winkel is. Natuurlijk rekening houdend met de afgesproken KPI’s.

Door de nulmeting is het resultaat van onze inspanningen direct inzichtelijk. Toenemend websitebezoek voor het product wat wij via onze mediarelaties in een aantal relevante titels wisten te krijgen?  Geen toeval natuurlijk. Enthousiaste reacties op social media na een geweldig pressevent met dito goodiebag bij Cirque du Soleil? Ook geen toeval, maar allemaal het resultaat van gerichte acties. Acties die bijdragen aan de doelen die zijn gesteld. En dat is nu net waar het over gaat in elke branche.

Wees helder over de doelen die je voor ogen hebt. Over het resultaat wat je wil bereiken. Formuleer dit duidelijk en hang er KPI’s aan. Op die manier weet je precies wat de resultaten van inspanning zijn. Daarom is het hebben van een PR Dashboard zo belangrijk. Dan heb je in 1 keer overzicht op je hele merk, campagne of product.

PR = impact

PR zorgt voor impact, voor naamsbekendheid en voor traffic naar  jouw website. Voor de beïnvloeding van jouw doelgroep door relevante zichtbaarheid. PR is pull en daarmee niet verantwoordelijk voor conversies. Wij vullen de salesfunnel.

Het resultaat van PR is pas echt goed inzichtelijk als het vertrekpunt in kaart is gebracht met een nulmeting. Vanavond sparren wij met onze branchegenoten verder over het meten van PR. Ik heb er zin in en ben benieuwd naar de uitkomsten! Is vanavond het begin van het einde van PR-waarde?

6

Meer blogs

Hoe een zoekwoorden analyse inzicht geeft in je doelgroep

Leestijd: 4 m

Wist je dat je zoekwoorden onderzoek nog veel eerder in het proces van je contentstrategie kunt inzetten? Een zoekwoorden analyse geeft je namelijk ook een goed eerste beeld van wat er speelt rondom jouw merk, producten of diensten. Is je onderzoek specifiek genoeg, dan kun je dit zelfs koppelen aan jouw doelgroep. We leggen je in deze blog in een paar stappen uit hoe dit werkt.

Deze 3 elementen bepalen de groeikansen voor jouw bedrijf

Leestijd: 3 m

In onze eerdere blog beschreven we hoe Michella middels het Groeicollege leerde om groeikansen te definiëren voor FNKE. En waarom een groeiverhaal hierin van belang is. Maar naast een groeiverhaal, is het definiëren van concrete groeikansen van belang om er mee aan de slag te kunnen. Hoe definieer je dit voor jouw organisatie?

Ga je voor inbound marketing of inbound PR?

Leestijd: 3 m

Ondanks de verschillen in inbound marketing en inbound PR hoef je het een niet te laten voor het ander. Voor de beste resultaten ga je aan de slag met beide methodes en pas je een inbound aanpak toe op al je content. Een juiste toepassing van inbound zorgt voor meer verkeer naar je website van de juiste mensen. “Approach your online content with both the buyer persona and media persona in mind using all stages of the buyer’s and media’s journeys.” Je kunt dus met beide tegelijk beginnen. Het is geen hele omslag om met inbound aan de slag te gaan. Het is een verandering in de manier waarop je omgaat met je content. Pas je content aan op je persona’s. Hou telkens je buyer persona en media persona in gedachte en maak content voor alle fases van de buyer’s en media’s journey.

Data-gedreven PR, wat is dat nou eigenlijk?

Leestijd: 4 m

Data zijn ’the talk of the town’, maar wat is data-gedreven PR? Amerikaanse bureaus als Shift Communications en Walker Sands in VS, zijn hier al veel verder mee, maar ook in Nederland worden de eerste voorzichtige stappen gezet. In dit artikel leg ik uit welke ontwikkelingen eraan staan te komen. Het gaat wat ver om te zeggen dat de PR-wereld de digitale omslag heeft gemist, maar in de strategie is weinig veranderd. Het is nog steeds vaak deze cyclus: idee, persbericht, nabellen, publicaties, activatie, einde campagne. Het verschil is dat het persbericht nu ook naar bloggers gaat en BN’ers concurrentie hebben gekregen van influencers. Veel PR-bureaus werken op deze manier en dat gaat goed. Op basis van intuïtie, ervaring en hun netwerk behalen ze mooie resultaten voor hun klanten.