Merkpersoonlijkheid: ontdek het perfecte archetype

  • Communicatie
Leestijd: 4 m

FNKE Breakdown

Merkpersoonlijkheid is essentieel voor het opbouwen van een sterk en herkenbaar merk. Door het kiezen van een passend archetype en het consistent toepassen ervan in je communicatiestrategie, kun je een band met je doelgroep opbouwen en je onderscheiden van concurrenten. Maar waar begin je en hoe bepaal je wat jouw merk onderscheidend maakt? In deze blog leggen we uit waarom merkpersoonlijkheid belangrijk is en hoe je het juiste archetype kiest voor jouw merk. We bespreken de 12 archetypen met voorbeelden van bekende merken en geven tips om het gekozen archetype in je communicatiestrategie te integreren. Welke kies jij?

De 12 archetypen

Er zijn 12 universele archetypen, gebaseerd op de theorie van Carl Jung, die je kunt gebruiken om de persoonlijkheid van jouw merk te bepalen. Elk archetype heeft zijn eigen waarden, motivaties en gedragingen. Dit zijn de archetypen met voorbeelden van bekende merken:

  1. Jester: Speels, plezierig en entertainend (voorbeeld: Ben & Jerry’s)
  2. Lover: Sensueel, gepassioneerd en gericht op relaties (voorbeeld: Victoria’s Secret)
  3. Caregiver: Zorgzaam, empathisch en beschermend (voorbeeld: Johnson & Johnson)
  4. Everyman: Nuchter, eerlijk en betrouwbaar (voorbeeld: IKEA)
  5. Innocent: Puur, optimistisch en idealistisch (voorbeeld: Dove)
  6. Ruler: Autoritair, controle en stabiliteit (voorbeeld: Rolex)
  7. Sage: Wijs, verlicht en op zoek naar waarheid (voorbeeld: Google)
  8. Magician: Transformatie, verbeelding en wonderen (voorbeeld: Apple)
  9. Hero: Moedig, vastberaden en ambitieus (voorbeeld: Nike)
  10. Creator: Innovatief, origineel en visionair (voorbeeld: LEGO)
  11. Explorer: Avontuurlijk, onafhankelijk en vrijheidslievend (voorbeeld: The North Face)
  12. Outlaw: Rebel, provocatief en radicaal (voorbeeld: Harley-Davidson)

Het kiezen van zo’n archetype kan lastig zijn. Daarbij helpen we graag. We beginnen met een analyse van je huidige communicatie-uitingen en welke archetype kenmerken daarbij aan te vinken zijn. Hetzelfde doen we voor je belangrijkste concurrenten. We bepalen vervolgens (tijdens een stevige brainstorm met jouw team) welke associaties je als organisatie graag wil oproepen met je merk. Bij welk archetype passen die associaties het meest? En belangrijk: is het archetype realistisch? Misschien zou je wel de Magician willen zijn die staat voor transformatie, maar zit de kracht van je organisatie veel meer in stabiliteit (de Ruler). Gebruik ambitie, maar zorg dat je het échte verhaal vertelt aan je doelgroep.

 

Merkpersoonlijkheid in je communicatiestrategie

Na het kiezen van een passend archetype, is het zaak om dit consistent toe te passen in al je communicatie-uitingen, zoals logo’s, advertenties en social media posts. Zo ontstaat een herkenbaar en geïntegreerd merkbeeld. Als jouw merk het ‘Explorer’-archetype heeft gekozen, zorg dan voor avontuurlijke boodschappen in je communicatie, zoals The North Face met hun slogan “Never Stop Exploring.” Als jouw merk daarentegen een ‘Caregiver’-archetype heeft, zoals Johnson & Johnson, kun je focussen op zorgzaamheid en bescherming in je communicatie, bijvoorbeeld met de slogan “A Family Company.”

 

Praktijkvoorbeeld: Coca-Cola als ‘Lover’-archetype

Coca-Cola is een bekend merk dat het ‘Lover’-archetype succesvol heeft geïmplementeerd in hun communicatiestrategie. Hun content concept ‘Share a Coke’ stimuleerde consumenten om een persoonlijke band te creëren met het merk door het delen van een Coca-Cola-fles met een speciale naam of boodschap. Daarnaast maakt Coca-Cola veelvuldig gebruik van rood in hun huisstijl, wat passie en liefde uitstraalt. Ook hun beeldgebruik toont vaak mensen die samen genieten van een Coca-Cola, wat de gevoelens van verbondenheid en liefde versterkt.

Dit voorbeeld illustreert duidelijk hoe merkpersoonlijkheid invloed heeft op de verschillende aspecten van je communicatiestrategie. In dit geval zien we dat het ‘Lover’-archetype invloed heeft op:

  1. Het content concept (Share a Coke)
  2. Huisstijlkleur (rood)
  3. Beeldgebruik (mensen samen)
  4. Slogan en advertenties  (Taste the feeling en Open Happiness)
  5. Marketingcampagnes (gericht op emotionele ervaringen en speciale momenten)

fnke-merkpersoonlijkheid-blog

Aan de slag met je merkpersoonlijkheid

Mooie voorbeelden, maar wel van grote merken met grote budgetten. Maar je kunt wel degelijk klein beginnen. Het gaat erom dat je een duidelijk beeld creëert van hetgeen dat je wil uitstralen en bereiken. Wat je uniek maakt en hoe je je doelgroep wil raken. Én dat je dit zo consistent mogelijk doorvoert in je communicatiestrategie. Volg daarom eerst eens deze praktische stappen en kijk waar er nog werk aan de winkel is:

  1. Identificeer je merkwaarden, doelen en doelgroep.
  2. Kies een archetype dat het beste aansluit bij je merkwaarden en doelgroep.
  3. Breng je merkpersoonlijkheid tot leven door het te verwerken in je content concept, huisstijl, beeldgebruik, slogans en marketingcampagnes.
  4. Wees consistent in het uitdragen van je merkpersoonlijkheid in al je communicatie-uitingen, zodat je een geïntegreerd en herkenbaar merkbeeld creëert.
  5. Evalueer regelmatig de effectiviteit van je communicatiestrategie en merkpersoonlijkheid en pas deze indien nodig aan.

Om een beeld te geven hoe dit er in de praktijk uit kan zien, een voorbeeld van een duurzame mode start-up:

 

STAPVOORBEELD (duurzame mode start-up)
1. Identificeer je merkpersoonlijkheid 

De start-up identificeert zich met het Creator-archetype, omdat ze zich richt op innovatie, creativiteit en het transformeren van de mode-industrie door duurzame en unieke ontwerpen.

2. Benadruk je merkwaarden 

De start-up benadrukt waarden zoals duurzaamheid, creativiteit en vakmanschap, die aansluiten bij het Creator-archetype en hun bedrijfsvisie.

3. Pas je communicatiestijl aan 

De start-up kiest voor een inspirerende en verhalende communicatiestijl, met een focus op het creatieve proces en de mensen achter de ontwerpen, wat past bij het Creator-archetype.

4. Wees consistent in alle kanalen 

De start-up zorgt voor consistentie in hun communicatie door het Creator-archetype te integreren in hun website, social media, e-mailcampagnes en andere marketinguitingen. Ze doen dit door hun unieke ontwerpproces en de creatieve visie achter hun collecties te tonen. Op hun website delen ze verhalen over hoe hun mode-items tot stand komen, van het ontwerpen tot het duurzaam sourcen van materialen en het samenwerken met lokale ambachtslieden. Op social media plaatsen ze inspirerende beelden van de ontwerpfase en de creatie van hun kledingstukken, en in hun e-mailcampagnes nodigen ze hun klanten uit om deel te nemen aan exclusieve workshops waar ze zelf duurzame mode-items kunnen creëren. 

5. Monitor en evalueer je communicatie 

De start-up evalueert regelmatig de effectiviteit van hun communicatie en past indien nodig hun strategie aan om ervoor te zorgen dat hun boodschap en merkpersoonlijkheid consistent en effectief worden overgebracht aan hun doelgroep. Evalueren doet de start-up met een media scraping en social listening tool, naast een rapportage van bereik en activiteit op eigen kanalen.

 

Samen met FNKE werken aan je merkpersoonlijkheid

Bij FNKE helpen we je bij het kiezen en implementeren van de juiste merkpersoonlijkheid, passend bij jouw missie, visie en kernwaarden én de wensen van je doelgroep. We stellen vragen vanuit een combinatie van onze ervaring, expertise en kritische houding en gieten de antwoorden in de juiste vorm. En waar nodig helpen we je bij alle stappen die daarop volgen en hierboven zijn genoemd.

 

Benieuwd hoe FNKE jou kan ondersteunen? 

Neem contact met ons op

 

Of vraag direct een gratis content audit aan. We analyseren jouw huidige content marketing uitingen en kanalen, delen inzichten en adviseren over de te nemen stappen. Na het invullen van het formulier plannen we een videocall om onze inzichten toe te lichten. Laten we samen werken aan jouw merkpersoonlijkheid!

Vraag een content audit aan

6

Meer blogs

Hoe een zoekwoorden analyse inzicht geeft in je doelgroep

Leestijd: 4 m

Wist je dat je zoekwoorden onderzoek nog veel eerder in het proces van je contentstrategie kunt inzetten? Een zoekwoorden analyse geeft je namelijk ook een goed eerste beeld van wat er speelt rondom jouw merk, producten of diensten. Is je onderzoek specifiek genoeg, dan kun je dit zelfs koppelen aan jouw doelgroep. We leggen je in deze blog in een paar stappen uit hoe dit werkt.

In 4 stappen naar een sterk content concept

Leestijd: 4 m

Er is steeds meer online materiaal en iedereen wil zijn boodschap kwijt. Maar hoe kom je tot een goed content concept waarmee je voldoende opvalt én aansluit bij de behoefte van je doelgroep? Dit is cruciaal is voor het slagen van jouw campagne. In deze blog beschrijven we 4 stappen die jou helpen om tot een goed content concept te komen.

Hoe ontwikkel je een succesvolle social media campagne?

Leestijd: 5 m

Om je social media campagne succesvol te laten zijn, moet je nadenken over zowel de strategische als de creatieve aspecten van je campagne. Een goed plan, mét aantrekkelijke content. In deze blog laten we je zien hoe je een succesvolle social media-campagne kunt ontwikkelen.

Deze 3 elementen bepalen de groeikansen voor jouw bedrijf

Leestijd: 3 m

In onze eerdere blog beschreven we hoe Michella middels het Groeicollege leerde om groeikansen te definiëren voor FNKE. En waarom een groeiverhaal hierin van belang is. Maar naast een groeiverhaal, is het definiëren van concrete groeikansen van belang om er mee aan de slag te kunnen. Hoe definieer je dit voor jouw organisatie?