Lang leve het nabellen van het persbericht

  • PR
Leestijd: 3 m

FNKE Breakdown

Het persbericht is ouderwets, dood en vooral niet effectief, aldus zo ongeveer elke PR-goeroe ooit. Maar waarom worden er dan nog zoveel verzonden? Dan moet er toch wel iets goed aan zijn. Wat mij betreft is het persbericht dan ook nog springlevend, zeker als het persbericht nog eens goed wordt opgevolgd. Hoe en wat goed opvolgen is, leg ik hieronder uit.

Het persbericht

Het begint natuurlijk met een goed persbericht, dat op het goede moment wordt verzonden naar de juiste mediarelaties. Het probleem is alleen dat er per dag in Nederland honderden of misschien wel duizenden persberichten worden verzonden. Zie dan maar eens tussen op te vallen bij de journalist, die het al zo druk heeft met zijn overvolle inbox. Veel persberichten worden daarom ook ongelezen weggegooid, zo blijkt uit onderzoek (geen tijd/zin om 82 pagina’s door te spitten? Lijstje bij Marketingtribune)

Data = je vriend

Groter is niet altijd beter en dat geldt zeker voor verzendlijsten voor een persbericht. Door vooraf goed de journalisten, bloggers en andere mediarelaties te selecteren, bespaar je jezelf en de ontvangers daarna tijd. Neem dus de tijd om de juiste mensen bij jouw boodschap te vinden. Naast onze eigen lijsten is de press search in Smart.PR mijn grote vriend. Daar is onlangs een nieuwe vriend bij gekomen, Journa.com. Hier kan je de laatste verhalen van journalisten bekijken en zo controleren of ze nog steeds bij je onderwerp passen.  

Who you gonna call? The journalist!

De verzendlijst is gemaakt, het persbericht is verzonden en nu zie je wie je persbericht heeft geopend en wie er heeft doorgeklikt. Misschien heb je zelfs al je eerste publicaties behaald. Maar de journalist waar je op hoopte, heeft nog geen actie ondernomen. Even bellen dus.

Als je zeker wilt weten dat de journalist je op een niet-opnemen lijst zet, begin je zo: “Goedemiddag, ik heb 5 minuten geleden een persbericht verstuurd naar 500 journalisten en ik ben benieuwd of je die hebt ontvangen en wat je er mee gaat doen en wanneer? [adempauze]”. Degene aan de andere kant van de lijn rolt nu met z’n ogen en zet een denkbeeldig pistool tegen zijn hoofd.

Actie!

Ik heb nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, maar hierbij komt mijn callcenter-ervaring van pas. Bellen met een vreselijk product naar mensen die daar geen zin hebben en die je toch iets moet verkopen, dat was voor mij werken in callcenter. Bij FNKE hebben we alleen maar mooie klanten met geweldige producten dus dat belt al een stuk relaxter. Maar in principe zit geen enkele journalist te wachten op je telefoontje, dat is wel hetzelfde gebleven. Zorg voor een goed verhaal en breng dat verhaal met overtuiging.

Je wilt niet weten of je persbericht is ontvangen, je wilt dat de ontvanger actie onderneemt. Je hebt namelijk hartstikke leuk / belangrijk nieuws en daar moet over geschreven worden. Alleen beseft die ander dat nog niet.

Help de journalist

Ik bel alleen met mediarelaties als ik oprecht geloof dat ik ze kan helpen aan een relevant verhaal. Dat is de essentie van het goed nabellen van een persbericht, dat je degene aan de andere kant wilt helpen. Dat is niet zo moeilijk want je hebt elkaar vaak al eerder gesproken, je hebt gezien waar de laatste artikelen over zijn gegaan en dus heb je een goed verhaal voorbereid.

Een publicatie is natuurlijk prachtig maar een goed gesprek met elkaar is daarnaast net zo belangrijk. Het draait in Public Relations namelijk om relaties en een goed gesprek is een mooie basis voor een relatie. Voor een goede relatie met een klant is in een callcenter geen ruimte voor en is het ook niet nodig, maar bij het nabellen van het persbericht is een prettig gesprek enorm belangrijk. Dat belt de volgende keer net iets makkelijker.

Inbound PR, het persbericht en nabellen

Gevonden worden op het juiste moment door de juiste persoon met de juiste content, dat is in het kort waar inbound voor staat. Met inbound PR zorg je ervoor dat je door de juiste journalist wordt gevonden en dat alle systemen erop zijn ingericht om de journalist te helpen.

Versturen we dan nooit meer een persbericht en bellen we ook niet meer? Natuurlijk wel. Bij inbound PR staat de newsroom centraal. Om de journalist daar te krijgen, is een persbericht soms een goed middel.  Wil je hier meer over weten? Download dan ons gratis inbound PR whitepaper.

Download de Whitepaper Inbound PR

6

Meer blogs

Merkpersoonlijkheid: ontdek het perfecte archetype

Leestijd: 4 m

In deze blog leggen we uit waarom merkpersoonlijkheid belangrijk is en hoe je het juiste archetype kiest voor jouw merk. We bespreken de 12 archetypen met voorbeelden van bekende merken en geven tips om het gekozen archetype in je communicatiestrategie te integreren. Welke kies jij?

In 4 stappen naar een sterk content concept

Leestijd: 4 m

Er is steeds meer online materiaal en iedereen wil zijn boodschap kwijt. Maar hoe kom je tot een goed content concept waarmee je voldoende opvalt én aansluit bij de behoefte van je doelgroep? Dit is cruciaal is voor het slagen van jouw campagne. In deze blog beschrijven we 4 stappen die jou helpen om tot een goed content concept te komen.

Hoe maak je een groeiverhaal?

Leestijd: 3 m

Door het Groeicollege dat Michella volgde realiseerde we ons als team dat veel bedrijven struggelen met hun groeiverhaal. Om je organisatie gezond te laten groeien heb je een groeiverhaal nodig. Dat geeft je urgentie en inzicht in je groeikansen. In deze blog geven we je handvatten hoe je een concreet groeiverhaal maakt én geven we tips hoe je hier aan blijft werken. Want hier aan blijven werken, terwijl de dagelijkse zaken doorlopen, dát is misschien wel het allerbelangrijkste en het allermoeilijkste.

Je hebt niks aan PR-waarde, hier heb je wel wat aan

Leestijd: 3 m

In de afgelopen week heb ik als voorzitter van de jury voor de Content Marketing Awards 2018 de ingezonden cases voor de categorie Not For Profit beoordeeld. Binnen een aantal van deze cases werd de PR-waarde als belangrijkste PR KPI gebracht. In sommige cases was een hoge PR-waarde zelfs verheven tot het belangrijkste doel. Dat zegt niet zozeer iets over het niveau, maar meer over de manier waarop opdrachtgevers (en wat ouderwetse opdrachtnemers) met PR-waarde omgaan.