FNKE Breakdown
Een goede website flow is essentieel voor het behalen van succes met jouw website. Een website flow is het pad dat je jouw websitebezoeker laat bewandelen. Dit bestaat uit een centraal pad en verschillende zijwegen. Idealiter heb je dit meteen op de rit bij het bouwen van een nieuwe website, maar het is nooit te laat. Worden de juiste pagina’s niet bezocht? Of krijg je niet voldoende conversie? Dan is er reden genoeg om een nieuwe website flow te maken. We geven je daarom vijf stappen waarmee je een website flow kunt bouwen om jouw doelen te behalen.
Volledige controle over de keuzes die je bezoeker maakt, heb je niet. Het is daarom belangrijk om te weten welke stappen je bezoekers bereid zijn om te nemen, zodat je de kans vergroot dat ze bijdragen aan jouw succes. Het maakt niet uit of je website dient voor merkpositionering, conversies, downloads of directe verkoop. Je hebt altijd een einddoel waarvoor je bezoeker een pad zal moeten afleggen.
Stap 1: Analyseer het doel van jouw website
Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat het doel van jouw website is. Wil je bijvoorbeeld meer verkopen realiseren, leads genereren of informatie delen? Zodra je dit helder hebt, kun je bepalen welke stappen bezoekers moeten nemen om jouw doel te bereiken. Welk doel je hebt, bepaalt sterk hoe uitgebreid je website flow zou moeten zijn. Gaat het puur om verkoop? Zorg dan dat je de meest gemakkelijke en gebruiksvriendelijke webshop flow creëert en vermoei je bezoeker niet met te veel afleidende informatie. Gaat het om informeren? Dan besteed je juist meer aandacht aan verdieping, zoals een blogpagina of nieuwsoverzicht.
Stap 2: Vertaal het doel naar stappen
Vertaal het doel van jouw website naar stappen die bezoekers moeten nemen om hun doel te bereiken. Dit doe je door in kaart te brengen welke acties jouw bezoekers moeten ondernemen op jouw website. Hieronder geven we een aantal voorbeelden:
- Webshop: Bezoekers bekijken het aanbod, selecteren een product, voegen het toe aan hun winkelwagen, vullen hun gegevens in en plaatsen de bestelling.
- Leadgeneratie: Bezoekers bekijken een landingspagina, vullen een formulier in om meer informatie te ontvangen en ontvangen vervolgens een e-mail met de gevraagde informatie.
- Informatie delen: Bezoekers bekijken een blogpost, lezen de informatie en delen deze via social media.
Vervolgens leg je hier de behoeftes en barrières van je doelgroep naast, (volgend uit een persona onderzoek) om te bepalen hoe die stappen er uit zouden moeten zien, zonder dat je doelgroep afhaakt. Heb je bijvoorbeeld te maken met een doelgroep die vooral zoekt naar een goedkoop aanbod, zorg dan dat je prijs al vroeg in je website flow zichtbaar is. Heb je daarentegen te maken met een doelgroep die echt op zoek is naar een bepaalde functionaliteit, zorg dan dat ze makkelijk en snel bij praktische informatie terecht komen.
Stap 3: Maak een sitemap en wireframes
Nu je de stappen in kaart hebt gebracht, is het tijd om een sitemap en wireframes te maken. Een sitemap is een overzicht van de pagina’s op jouw website. Dat kan er zo uit zien:
Voorbeeld website advies Pegasus Functional Fitness
Wireframes zijn schetsen van de pagina’s waarin je de indeling van de pagina’s en de plaatsing van de verschillende elementen bepaalt. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de behoeften van jouw doelgroep en de gewenste stappen die zij moeten nemen. Een wireframe ziet er bijvoorbeeld zo uit:
Voorbeeld website advies Maandag®
Stap 4: Schrijf de webteksten en creëer de benodigde content
Nu je weet welke stappen bezoekers moeten nemen op jouw website en hoe jouw website eruit komt te zien, is het tijd om de webteksten te schrijven en de benodigde content te creëren. Zorg ervoor dat de webteksten en content helder en duidelijk zijn, zodat bezoekers snel en gemakkelijk hun doel kunnen bereiken. Less is more.
Hierbij is het belangrijk om de content af te stemmen op de behoeften van de doelgroep. Stel dat jouw doelgroep op zoek is naar informatie over duurzaamheid, dan is het belangrijk om content te creëren die hierop aansluit. Ook als dit niet direct over de kenmerken van jouw product of dienst gaat. Je wil jouw bezoeker aantrekken binnen de juiste context. Wellicht wist de bezoeker nog niet dat ze jouw product of dienst nodig hadden, maar zijn ze wel volop geïnteresseerd in duurzaamheid (wat een kenmerk is van jouw product of dienst). Denk dan bijvoorbeeld aan blogposts over duurzame oplossingen, video’s met tips en tricks of whitepapers met achtergrondinformatie. Wederom kun je deze inzichten uit jouw persona onderzoek halen. Daarmee kun je bepalen op welke niveaus (awareness, consideration, decision) in het beslissingsproces welke thema’s belangrijk zijn voor jouw doelgroep.
Stap 5. Implementatie en evaluatie
Na de uitwerking van de webteksten en benodigde content kan de website worden gebouwd (of aangepast) en kan de flow worden geïmplementeerd. Na de lancering is het belangrijk om de website en de flow regelmatig te evalueren en bij te sturen waar nodig.
Evaluatie kan bijvoorbeeld door middel van Google Analytics. Hiermee kun je bijhouden hoe bezoekers zich door de website bewegen en waar ze afhaken. Dit kan inzicht geven in mogelijke knelpunten in de flow en waar verbetering nodig is.
Ook kun je gebruik maken van een usability test, waarin je gebruikers vraagt hun ervaringen te delen. Welk pad leggen ze af als ze met een bepaald doel de website bezoeken? En is het gebruiksvriendelijk en makkelijk te navigeren?
Je kunt maar één keer voor het eerst live, dus stop vooral veel aandacht in de bouw van je website, maar vergeet niet continu te verbeteren op basis van je gebruikers. Pas als je website bezocht wordt, ga je er echt achter komen wat je gebruiker nodig heeft. Het is belangrijk om de website en flow regelmatig te updaten en te optimaliseren. Zorg ervoor dat de content up-to-date is en dat de website goed blijft werken op verschillende apparaten en browsers.
Dus: analyse, overzicht en optimalisatie
Een goede website flow is essentieel voor het behalen van je doelstellingen en het aanspreken van je doelgroep. Het begint met het analyseren van de vraag en het vertalen naar bijbehorende flows en kanalen. Vervolgens werk je dit uit in een sitemap en wireframes, om uiteindelijk de webteksten en benodigde content te schrijven en de flow te implementeren. Het is belangrijk om regelmatig te evalueren en optimaliseren om zo de website en flow te laten groeien en verbeteren.
Benieuwd naar onze analyse van jouw website flow en de rest van je online kanalen? Wil jij ook graag weten hoe jouw website en content marketing uitingen presteren? Vraag dan nu onze gratis content audit aan!Op basis van een korte analyse geven we je inzichten en advies over hoe jij je content marketing, en daarmee je merk, verder kunt laten groeien.
Eerst zelf verder lezen? Check onze Whitepaper Content marketing.
Whitepaper Content Marketing 2023

Meer blogs
Hoe een zoekwoorden analyse inzicht geeft in je doelgroep
Leestijd: 4 mWist je dat je zoekwoorden onderzoek nog veel eerder in het proces van je contentstrategie kunt inzetten? Een zoekwoorden analyse geeft je namelijk ook een goed eerste beeld van wat er speelt rondom jouw merk, producten of diensten. Is je onderzoek specifiek genoeg, dan kun je dit zelfs koppelen aan jouw doelgroep. We leggen je in deze blog in een paar stappen uit hoe dit werkt.
Hoe ontwikkel je een succesvolle social media campagne?
Leestijd: 5 mOm je social media campagne succesvol te laten zijn, moet je nadenken over zowel de strategische als de creatieve aspecten van je campagne. Een goed plan, mét aantrekkelijke content. In deze blog laten we je zien hoe je een succesvolle social media-campagne kunt ontwikkelen.
Bepaal je doelgroep met deze 6 simpele vragen
Leestijd: 4 mEr zijn allerlei redenen te bedenken waarom iets wel of juist niet werkt. Maar één van de belangrijkste succesfactoren zien we vaak over het hoofd: inzicht in je doelgroep. Want als je niet precies weet op wie je je richt, is elke uiting een lucky shot. Begin daarom altijd met het bepalen van je doelgroep.