FNKE Breakdown
Om je social media campagne succesvol te laten zijn, moet je nadenken over zowel de strategische als de creatieve aspecten van je campagne. Een goed plan, mét aantrekkelijke content. In deze blog laten we je zien hoe je een succesvolle social media-campagne kunt ontwikkelen.
Bepaal het doel van je social media campagne – wat wil je bereiken met deze campagne?
Voor het doel van je social media campagne moet je eerst jouw doelgroep en persona’s in kaart hebben gebracht. Je doelgroep is altijd belangrijk, maar zeker voor je social media campagne. Om je campagne effectief in te zetten, heb je input nodig voor de juiste doelgroep targeting, zodat je niet zomaar wat budget ‘weggooit’ in een grote ongrijpbare groep mensen.
Wanneer je doelgroep duidelijk is, bepaal dan welke doelen je wilt behalen met deze campagne. Bijvoorbeeld: Ik wil een duurzame lamp verkopen aan millennials met een eigen huis. Vervolgens doe je onderzoek naar je doelgroep en concurrentie en bepaal je op welke kanalen zij actief zijn. Bij FNKE stellen we vervolgens KPI’s op voor de campagne op basis van dit onderzoek. Met KPI’s kun je denken aan engagement, conversie of verkopen. Op basis hiervan pas je je strategie aan en stel je een concreet doel voor je campagne.
Kies de juiste sociale media platformen om je boodschap over te brengen – niet elk platform werkt voor iedereen
Het is belangrijk om de behoeften van je doelgroep te begrijpen als je je boodschap over wilt brengen op sociale media. De content vliegt ons om de oren tegenwoordig, dus het is belangrijk dat je voldoende aansluiting hebt en op een positieve manier opvalt. Niet elk platform werkt voor iedereen, dus kies bewust en zorg dat je het juiste sociale media platform selecteert dat aansluit bij jouw doelgroep.
Een goede benchmark is om te kijken welke platforms populair zijn onder een vergelijkbaar publiek. Voorbeelden hiervan zijn: TikTok voor millennials, Instagram voor een breder publiek, en LinkedIn specifiek gericht op professionals.
Tip: Newcom brengt hier elk jaar een onderzoek over uit. Door de juiste sociale media platformen te benutten ben je optimaal in staat om je bericht effectief over te brengen aan je doelgroep.
Maak een plan en zet een budget uit – wees realistisch over wat je kunt bereiken met bepaalde middelen
Het vaststellen van een plan en het opstellen van een budget voor elk project is essentieel om succes te kunnen garanderen. Om je campagne te laten slagen, is het belangrijk om realistisch te zijn over wat je met bepaalde middelen kunt bereiken. Niet in het wilde weg gaan roepen dat je ‘100 leads wil met 500 euro op LinkedIn’. Goed om naar het beste te streven, maar het is zonde als je vervolgens teleurgesteld wordt door een veel lager aantal leads. Referenties van benchmark enquêtes, ervaringen, data-analyses en KPI’s kunnen je helpen om vast te stellen wat haalbaar is binnen jouw budget.
Heb je totaal geen ervaring met een eerdere campagne? Schakel dan een expert in voor je eerste campagne, om je KPI’s te bepalen en te zorgen dat je je budget goed besteed. Staar je niet blind op algemene benchmarks die je online vindt. Je kunt deze wel als onder- en bovengrens gebruiken om te starten, maar de kosten per klik voor de aankoop van een product zijn bijvoorbeeld niet te vergelijken met de kosten per klik voor het downloaden van een gratis whitepaper.
Creëer interessante en aantrekkelijke content – dit is waar het allemaal om draait!
Succesvolle posts creëren begint bij het maken van interessante en aantrekkelijke content. Geavanceerde video- en stills producties, slim gebruik van leadforms en overal waar mogelijk een duidelijke call-to-action kan helpen om overtuigende content te maken. Dit is essentieel om je doelgroep aan te moedigen om actief deel te nemen aan je posts op social media kanalen. Door creatieve dingen uit te proberen en consistente campagnes te onderhouden, betrek je je doelgroep en versterk je de merkherkenning.
Praat met je publiek en laat ze weten dat je luistert naar hun feedback
De klant is koning. Niet alleen wanneer jij dat wil. Actieve webcare speelt ook een belangrijke rol bij het versterken van je online aanwezigheid. Door middel van vraag en antwoord sessies, polls en andere interactieve functies, laat je je publiek weten dat je luistert naar hun feedback en hun meningen over onderwerpen die relevant zijn voor jou als bedrijf. Ga je zenden met een betaalde campagne, dan moet je het gesprek ook aangaan met je doelgroep wanneer die ontstaat. Goede communicatie komt ten slotte altijd van twee kanten. Interactie via webcare draagt bij aan een loyale relatie tussen klanten en bedrijven door betrokkenheid en erkenning te tonen. Eindigend in een grotere kans op merkvoorkeur!
Analyseer de resultaten van je campagne en leer hiervan voor toekomstige campagnes
In elke campagne is rapporteren onmisbaar. Door rapportages te analyseren krijg je een beter beeld van wat er heeft plaatsgevonden. Bij FNKE doen we niet zonder. Door middel van rapportages interpreteren waarom de behaalde resultaten tot stand zijn gekomen en wat we hiervan kunnen leren voor toekomstige campagnes. Op basis hiervan geven we advies, zodat je steeds een stapje vooruit gaat en je campagnes optimaal en doelgericht kunt ontwikkelen.
Dus – content is key, analyse is onmisbaar
Als je het doel van je social media campagne bepaalt, de juiste platformen kiest om je boodschap over te brengen en een plan maakt met realistische verwachtingen, zal dit ervoor zorgen dat je campagne slaagt. Content is Key – als je interessante en aantrekkelijke content creëert, dan zullen mensen hiernaar willen luisteren of kijken. Het is ook belangrijk om interactie te hebben met je publiek en te laten weten dat hun vragen worden gehoord. Door de resultaten van de campagne te analyseren, kan er geleerd worden voor toekomstige campagnes. Wil jij meer weten over het optuigen van social media campagnes? Neem contact op met onze experts!
Bij FNKE bepalen we per campagne KPI’s, een specifieke doelgroep, middelenmix, frequentie en (advertentie) budget. We maken eventuele advertenties op (tekst en beeld) en richten de campagne in (doelgroep targeting, planning en plaatsing). Vervolgens zorgen we voor monitoring en rapportages en sturen we bij om continu aan het best mogelijke resultaat te werken. We analyseren iedere campagne en nemen learnings mee in volgende campagnes, zodat we blijven werken aan het optimaliseren van de communicatiestrategie.
Een aantal recente campagnes waarvoor we een gerichte campagne hebben bepaald, ingericht en gemonitord:
Meer weten over het opzetten van een goede content strategie?
Check onze Whitepaper content marketing.
Whitepaper Content Marketing 2023
Of start met een succesvolle content strategie met onze content audit. Met een korte blik op jouw huidige content marketing uitingen en kanalen, kijken we naar vindbaarheid, merkbelofte en doelgroep.

Meer blogs
Een ijzersterke contentplanning in 3 stappen
Leestijd: 4 mMisschien herken je het? Je krijgt vanuit de hele organisatie verzoeken, ideeën en vragen over mogelijke content. Je gaat als een malle alle content verzamelen en verspreiden, of geeft anderen opdracht dit te doen, om maar zichtbaar te blijven. Maar eigenlijk heb je geen idee of het ook echt wat oplevert en of het je doelgroep raakt. Daarom is er een goede structuur nodig vanuit een weloverwogen contentstrategie. Maar hoe begin je aan zo’n structuur? In deze blog bespreken we de belangrijkste stappen om een effectieve, gestructureerde contentplanning te maken met behulp van het 3H-model.
In 5 stappen naar een goede website flow
Leestijd: 5 mIdealiter heb je je websiteflow meteen op de rit bij het bouwen van een nieuwe website, maar het is nooit te laat. Worden de juiste pagina’s niet bezocht? Of krijg je niet voldoende conversie? Dan is er reden genoeg om een nieuwe website flow te maken. We geven je daarom vijf stappen waarmee je een website flow kunt bouwen om jouw doelen te behalen.
Goed verhaal… maar hoe krijg je écht online invloed?
Leestijd: 2 mRegelmatig krijg ik de vraag: “waarom sta ik niet hoger in Google?” Of: “hoe zorg ik ervoor dat mensen gegarandeerd ingaan op een actie?” Of dit nu gaat om een Facebook advertentie, website formulier of oproep tot contact, de verwachtingen zijn soms hoog. Het antwoord is lang niet zo simpel als de vragen. Hoe krijg je dan wel echt online invloed? Lees verder en ik leg je uit hoe dit te maken heeft met ons reptielenbrein die opgeslokt wordt door alle slimme online algoritmes…
Bepaal je doelgroep met deze 6 simpele vragen
Leestijd: 4 mEr zijn allerlei redenen te bedenken waarom iets wel of juist niet werkt. Maar één van de belangrijkste succesfactoren zien we vaak over het hoofd: inzicht in je doelgroep. Want als je niet precies weet op wie je je richt, is elke uiting een lucky shot. Begin daarom altijd met het bepalen van je doelgroep.