FNKE Breakdown
Bij inbound marketing bied je relevante informatie op het juiste moment aan je toekomstige klant. In de vorm van content geef je informatie aan verschillende type kopers: buyer persona’s. Omdat mensen in de meeste gevallen niet direct overgaan tot koop, is er de buyer’s journey.
Inbound marketing: de route van de klant
De buyer journey is de route die je toekomstige klant bewandelt voordat die besluit om jouw product te kopen. In deze klantreis vertrekt de persona als onbekende en eindigt hij als koper of zelfs als ambassadeur. In deze reis komt de persona verschillende soorten content tegen die hem helpt een oplossing te vinden voor zijn probleem, vraag of behoefte. Content in de vorm van blogs, e-mails, social media berichten en surveys.
Inbound PR: de route van de journalist
Naast inbound marketing bestaat er inbound PR. Waar je je bij inbound marketing op sales qualified leads richt, leg je bij inbound PR de focus op de media. Je maakt hierbij relevante content voor verschillende type mediarelaties: media persona’s. Deze media persona’s bewandelen de zogenoemde mediareis.
Als alles volgens de uitgestippelde mediareis verloopt, begint je media persona (bijvoorbeeld een journalist) als onbekende en eindigt die als fan die regelmatig over jouw merk schrijft. Naast blogs en mailings komt deze persona in zijn reis een newsroom met persberichten, beeldmateriaal en meer waardevolle informatie over jouw merk tegen. Inbound PR is niet alleen geschikt voor “traditionele” mediarelaties bij de krant, TV en radio maar ook voor influencers (vloggers, bloggers en Instagrammers).
Een soortgelijke reis, een ander doel
Zoals je ziet zijn er veel overeenkomsten tussen inbound marketing en inbound PR. In beide gevallen staat relevante content voor je persona voorop. Content die vragen van je persona beantwoordt en op het juiste moment beschikbaar is.
Het verschil zit met name in het doel van de reis. Bij inbound marketing is het doel de klant die naar je website gaat voor meer informatie over je product of dienst. Uiteraard hopen we dat die uiteindelijk je product koopt en zelfs fan wordt van jouw merk. Bij inbound PR is het doel de journalist die jou als waardevolle informatiebron ziet, een positief stuk schrijft over jouw merk en terugkomt voor meer.
Ga je voor inbound marketing of inbound PR?
Ondanks de verschillen in inbound marketing en inbound PR hoef je het een niet te laten voor het ander. Voor de beste resultaten ga je aan de slag met beide methodes en pas je een inbound aanpak toe op al je content. Een juiste toepassing van inbound zorgt voor meer verkeer naar je website van de juiste mensen.
“Approach your online content with both the buyer persona and media persona in mind
using all stages of the buyer’s and media’s journeys.”
Je kunt dus met beide tegelijk beginnen. Het is geen hele omslag om met inbound aan de slag te gaan. Het is een verandering in de manier waarop je omgaat met je content. Pas je content aan op je persona’s. Hou telkens je buyer persona en media persona in gedachte en maak content voor alle fases van de buyer’s en media’s journey.
Download Whitepaper Inbound PRWil je weten hoe wij denken over een inbound aanpak voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met ons, dan sparren we samen over wat het beste bij jouw vraag of probleem past.

Meer blogs
Een ijzersterke contentplanning in 3 stappen
Leestijd: 4 mMisschien herken je het? Je krijgt vanuit de hele organisatie verzoeken, ideeën en vragen over mogelijke content. Je gaat als een malle alle content verzamelen en verspreiden, of geeft anderen opdracht dit te doen, om maar zichtbaar te blijven. Maar eigenlijk heb je geen idee of het ook echt wat oplevert en of het je doelgroep raakt. Daarom is er een goede structuur nodig vanuit een weloverwogen contentstrategie. Maar hoe begin je aan zo’n structuur? In deze blog bespreken we de belangrijkste stappen om een effectieve, gestructureerde contentplanning te maken met behulp van het 3H-model.
In 4 stappen naar een sterk content concept
Leestijd: 4 mEr is steeds meer online materiaal en iedereen wil zijn boodschap kwijt. Maar hoe kom je tot een goed content concept waarmee je voldoende opvalt én aansluit bij de behoefte van je doelgroep? Dit is cruciaal is voor het slagen van jouw campagne. In deze blog beschrijven we 4 stappen die jou helpen om tot een goed content concept te komen.
Stappenplan: zo maak je een buyer persona
Leestijd: 7 mÉén van de grootste valkuilen van organisaties is dat ze na het formuleren van hun merkverhaal meteen overgaan tot zenden, via advertenties, blogs of social posts. Maar voordat je met je marketingbudget gaat smijten is het goed om te beseffen dat ook jouw doelgroep wat te vertellen heeft. Sterker nog: zonder te luisteren naar je klanten is elke euro die je uitgeeft gebaseerd op aannames. De kans is groot dat je boodschap niet goed aansluit bij hun behoeften. Ga daarom in gesprek met je doelgroep. Maak de verbinding en zet ze in beweging.
Bepaal je doelgroep met deze 6 simpele vragen
Leestijd: 4 mEr zijn allerlei redenen te bedenken waarom iets wel of juist niet werkt. Maar één van de belangrijkste succesfactoren zien we vaak over het hoofd: inzicht in je doelgroep. Want als je niet precies weet op wie je je richt, is elke uiting een lucky shot. Begin daarom altijd met het bepalen van je doelgroep.