Een ijzersterke contentplanning in 3 stappen

  • Content marketing
Leestijd: 4 m

FNKE Breakdown

Misschien herken je het? Je krijgt vanuit de hele organisatie verzoeken, ideeën en vragen over mogelijke content. Je gaat als een malle alle content verzamelen en verspreiden, of geeft anderen opdracht dit te doen, om maar zichtbaar te blijven. Maar eigenlijk heb je geen idee of het ook echt wat oplevert en of het je doelgroep raakt. Daarom is er een goede structuur nodig vanuit een weloverwogen contentstrategie. Maar hoe begin je aan zo’n structuur? In deze blog bespreken we de belangrijkste stappen om een effectieve, gestructureerde contentplanning te maken met behulp van het 3H-model.

Stap 1: Bepaal je doelen en doelgroep met behulp van buyer persona’s

Voordat je begint met het opstellen van een contentplanning, moet je eerst bepalen wat je wilt bereiken. Wat zijn je doelen en wat wil je dat jouw content teweegbrengt? Wil je bijvoorbeeld meer naamsbekendheid creëren, leads genereren of direct meer verkopen? Zodra deze doelen duidelijk zijn, kun je beginnen met het vaststellen van de doelgroep(en) die je wilt bereiken. Wie is jouw ideale klant en waar bevindt deze persoon zich online? Maak buyer persona’s en buyer journeys. Hier lees je hoe. Door dit in kaart te brengen, kun jij gerichter te werk gaan bij het maken van jouw contentplanning.

 

Stap 2: Maak gebruik van het 3H-model voor een gerichte aanpak van jouw contentstrategie

Het 3H-model bestaat uit drie verschillende soorten content: Hero, Hub en Help. Hero-content is bedoeld om aandacht te genereren voor jouw merk of product. Hub-content is gericht op interactie tussen jouw merk en de consument. Help-content gaat over het bieden van oplossingen voor problemen waar de doelgroep mee kan zitten. Door gebruik te maken van deze verschillende soorten content, kun jij ervoor zorgen dat jouw doelgroep op verschillende momenten in het beslissingsproces in aanraking komt met jouw merk en zich betrokken voelt.

Hoe je van strategie tot content concept komt, lees je in onze blog ‘In 4 stappen naar een sterk content concept’. Om je contentplanning vervolgens in te kunnen vullen, bepaal je de verhouding, formats en frequentie van je Hero, Hub en Help content.

Welk contentmodel kies je voor je contentplanning?
Er zijn talloze contentmodellen die structuur kunnen geven aan je contentplanning. Maar lang niet elk model geeft je inzicht in de verschillende content ‘lagen’. Zo geeft het 6C-model van Patrick Petersen je een goed stappenplan voor je contentstrategie, met focus op de kanalen. Of het See, Think, Do, Care- model van Google, die neemt je mee in de fases van content verdeeld over de klantreis, ofwel de funnel. Dit model gaat door tot na de aankoop (er is ook aandacht voor klantbehoud). Zo ook de Touch, Tell, Sell theorie. Of diezelfde funnel gedachte, maar dan eindigend bij een aankoop of ander einddoel: de Buyer Journey, met de welbekende awareness, consideration en decision fases

Al deze theorieën komen voorbij in onze content- en campagneplannen. Ze hebben allen hun eigen unieke rol om een contentstrategie te versterken. Maar al deze theorieën hebben een kop en een staart. Een contentplanning is niet eindig, maar moet continu en parallel aan elkaar doelen bereiken. Bij FNKE gebruiken we daarom graag een theorie van Google, waarin de content wordt verdeeld in lagen: Help, Hub en Hero content.

Hero, Hub en Help content: geen losse flodders
Het 3H model helpt bij het creëren van het juiste sentiment, bij de juiste personen, op het juiste moment. Het model zorgt ervoor dat je verschillende lagen content creëert die allen een eigen doel hebben. Hiermee bouw je een always on laag (Help), zorg je ervoor dat de doelgroep het merk gaat herkennen én onthouden (Hub) en geef je het merk af en toe een boost met een campagne die een sterk sentiment opwekt (Hero). Zo ontstaat er geen ‘losse content’ maar werk je met een geïntegreerde aanpak en is elk content item terug te vertalen naar een specifieke doelstelling. De verschillende lagen van content van dit model helpen om een continue stroom aan content te creëren.

hero-hub-help-content-strategie-content-planning

Lees meer over hoe je dit model verwerkt in je gehele contentstrategie, download hiervoor onze Whitepaper content marketing.

Whitepaper Content Marketing 2023

 

Stap 3: Leg KPI’s, thema’s, content lagen, kanalen én contentvormen vast voor een overzichtelijke planning

Nu je weet wat je wilt bereiken en wie je wilt bereiken, is het tijd om de concrete invulling van jouw contentplanning te bepalen. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met verschillende aspecten zoals KPI’s (Key Performance Indicators), thema’s, content lagen (zoals hierboven uitgelegd), kanalen en contentvormen. Bepaal welke KPI’s je gaat hanteren om de resultaten van jouw contentstrategie te meten en hoe vaak je wilt dat er nieuwe inhoud wordt gepubliceerd. Maak een overzichtelijke planning waarin alle aspecten zijn opgenomen langs een jaar- of kwartaalkalender.

Mogelijke content KPI’s

– Vergroten aantal likes, comments en shares op social media
– Vergroten gemiddeld aantal bezochte blog- en downloadpagina’s
– Vergroten aantal ingevulde formulieren (leads)
– Vergroten aantal bezoekers via organische zoekresultaten (SEO)

Integreer doorlopende betaalde campagnes
Naast organische content is het ook belangrijk om doorlopende betaalde campagnes in te zetten binnen jouw marketingstrategie. Hiermee bereik je nieuwe mensen binnen je doelgroep. Mensen die uiteindelijk jouw organische content ook weer gaan zien, lezen en beleven. Zorg er daarom voor dat deze campagnes worden geïntegreerd in de algehele planning van jouw strategie.

 

Conclusie

Een goede contentplanning in 3 stappen: bepaal doelen en doelgroep, maak gebruik van het 3H-model (Hero, Hub, Help), en leg KPI’s, thema’s, kanalen en contentvormen vast. Integreer doorlopende betaalde campagnes voor meer impact. Dit zorgt voor een effectieve contentstrategie op de lange termijn.

Hoe doen we dit bij FNKE?
We werken van strategie en onderzoek, naar concept en creatie en uiteindelijk distributie. Afhankelijk van de informatie die er al is, doen we een kick-off, 0 meting en doelgroeponderzoek om de strategie te bepalen. We brainstormen als een malle en zetten deze strategie om tot ijzersterk content concept of meerdere concepten. Als deze concepten staan, zetten we ze om in content en middelen. Daar komt de contentplanning om de hoek kijken. Daarin zorgen we dat prioriteiten, data en middelen zijn vastgelegd zoals hierboven in de blog beschreven. We denken mee in de opbouw van de content, werken met bestaande content of zorgen voor de volledige content creatie.

Meer weten?

Neem contact met ons op.

Meteen een eerste indruk van jouw huidige kanalen en hoe die geoptimaliseerd zouden kunnen worden voor een geïntegreerde, sterke contentstrategie?

Check ook eens onze kosteloze Content Audit en maak meteen kennis met onze werkwijze.

Vraag een content audit aan.

 

6

Meer blogs

In 4 stappen naar een sterk content concept

Leestijd: 4 m

Er is steeds meer online materiaal en iedereen wil zijn boodschap kwijt. Maar hoe kom je tot een goed content concept waarmee je voldoende opvalt én aansluit bij de behoefte van je doelgroep? Dit is cruciaal is voor het slagen van jouw campagne. In deze blog beschrijven we 4 stappen die jou helpen om tot een goed content concept te komen.

Hoe ontwikkel je een succesvolle social media campagne?

Leestijd: 5 m

Om je social media campagne succesvol te laten zijn, moet je nadenken over zowel de strategische als de creatieve aspecten van je campagne. Een goed plan, mét aantrekkelijke content. In deze blog laten we je zien hoe je een succesvolle social media-campagne kunt ontwikkelen.

Van contentstrategie naar concrete acties en resultaten

Leestijd: 3 m

Je hebt flink wat tijd gestoken in het formuleren van je contentstrategie. Op papier klopt het als een bus, maar nu komt het spannende deel: de handen uit de mouwen en aan de slag. Helaas komt het maar al te vaak voor dat marketeers een prachtig plan opstellen om zich vervolgens weer te laten leiden door de waan van de dag. Zonde van al dat denkwerk! Daarom leggen we je in deze blog uit hoe je dit voorkomt. En hoe je je contentstrategie omzet naar concrete acties en resultaten.

Bepaal je doelgroep met deze 6 simpele vragen

Leestijd: 4 m

Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom iets wel of juist niet werkt. Maar één van de belangrijkste succesfactoren zien we vaak over het hoofd: inzicht in je doelgroep. Want als je niet precies weet op wie je je richt, is elke uiting een lucky shot. Begin daarom altijd met het bepalen van je doelgroep.