De effecten van de coronacrisis op je merkimago

  • Communicatie
  • Opinie
Leestijd: 3 m

FNKE Breakdown

Welk effect heeft de coronacrisis op je merkimago? Dat hangt af van de manier waarop je inspeelt op de situatie. Pas je de communicatiestrategie voor de lange termijn aan en heeft je actie echt een maatschappelijk betrokken effect, dan stijgt het positieve sentiment van je merk. Bedrijven die niets meer van zich laten horen of te lollig omgaan met de situatie slaan de plank mis. Ik neem je mee in de verschillende effecten die de coronacrisis op je merkimago kan hebben.

Merk laat van je horen, juist tijdens de coronacrisis

Situatie 1: Je verdwijnt tijdens de coronacrisis van de radar.

Een ongewenste situatie, al begrijpen we dat bedrijven noodgedwongen moeten bezuinigen door de effecten van de crisis. Onderzoek toont aan dat bezuinigen op marketing en communicatie tijdens de coronacrisis zorgt voor een negatief effect op je merkimago. Dat is logisch, terwijl adverteren tijdens de coronacrisis ook kan worden gezien als het misbruiken van de situatie. Als je toch moet bezuinigen op betaalde campagnes, je freelance copywriter of je geliefde PR-bureau, ga dan zelf aan de slag met organische doelgroepgerichte content, optimaliseer de SEO van je website en bedenk een manier om met free publicity onder de aandacht te komen. Zo behoud je de share of voice met een beperkt budget.

 

Maatschappelijk betrokken merken bij de coronacrisis

Situatie 2: Communicatiestrategie aanpassen en maatschappelijke betrokkenheid tonen.

Inhakers zijn geinig, maar vaak is de link met het merk ver te zoeken. Denk bijvoorbeeld aan een wasmachine fabrikant die inhaakt op Nationale Pannenkoekendag. Naast dat niemand de inhaker begrijpt, zorgt het ervoor dat de betrouwbaarheid van je merk daalt. Je doelgroep ziet je minder als relevante bron en dat is natuurlijk het laatste dat je wil. Een merk dat goed inspeelt op de situatie is Bavaria. Zij durven de communicatiestrategie om te gooien en laten zien dat ze echt maatschappelijk betrokken zijn. Niet alleen door een leuke inhaker op Facebook te posten, maar door een heel nieuw productieproces te starten. Onderzoek laat zien dat dit een positief effect heeft op het merkimago van Bavaria. Hieronder zie je hoe ze desinfecterende handgel maken van bier.

 

 

 

 

Het negatieve effect van sales campagnes tijdens de coronacrisis

Situatie 3: Inzetten op pusherige sales advertenties en de budgetten op marketing, communicatie en PR bevriezen.

Het inzetten of juist verhogen van sales advertenties kan op korte termijn een stijging in de verkoopcijfers veroorzaken, maar op de langere termijn heeft het op je merkimago een negatieve invloed. Herhaaldelijke sales advertenties waarbij de focus op prijs ligt, zorgen voor een verlaging van de prijsperceptie en op langere termijn voor een lagere kwaliteitsbeleving van je merk.

 

Te lollig omgaan met de gevoelige corona-situatie

Situatie 4: Te lollig omgaan met een gevoelige situatie.

Waar het misging was RUMAG. Zij sloegen de plank mis met mondkapjes met iets te grappige corona-teksten die ze later uit de handel haalde. Arjen Lubach deed hier in zijn show nog een schepje bovenop, waardoor het bedrijf officieel imagoschade opliep tijdens de crisis.

 

 

 

 

En let wel: humor moet passen bij je merk. Communiceer je normaal altijd zakelijk, hang dan niet ineens de clown uit. Suitsupply kennen we van de opvallende communicatie uitingen. Met het thuiswerk-pak zien we dat zij ook tijdens de coronacrisis gepast met humor reageren op de situatie.

 

Suitsupply working from home

Wil je weten hoe jouw merk ervoor staat in de media?

Doe een media analyse

Herstel de schade aan je merkimago na de coronacrisis

China kampt met imagoschade doordat zij worden gezien als de veroorzaker van de wereldwijde coronacrisis. Nu probeert China de imagoschade te herstellen door kennis uit te wisselen met doktoren over de hele wereld en mondkapjes, beschermende pakken, testkits en beademingsapparatuur naar landen in nood op te sturen. Ben je bang dat jouw merk imagoschade heeft opgelopen door de coronacrisis? Schade herstellen is altijd moeilijker dan voorkomen, maar gelukkig is het niet onmogelijk. In ons stappenplan crisiscommunicatie laten we je zien hoe je de communicatiestrategie van je merk aanpast in tijden van crisis, hoe je top-of-mind en relevant blijft voor je doelgroep en hoe je inspeelt op de situatie zonder er misbruik van te maken.

Download de checklist crisiscommunicatie en check hoe goed jouw crisisbeleid is! 

Download de checklist

6

Meer blogs

Merkpersoonlijkheid: ontdek het perfecte archetype

Leestijd: 4 m

In deze blog leggen we uit waarom merkpersoonlijkheid belangrijk is en hoe je het juiste archetype kiest voor jouw merk. We bespreken de 12 archetypen met voorbeelden van bekende merken en geven tips om het gekozen archetype in je communicatiestrategie te integreren. Welke kies jij?

Hoe maak je een groeiverhaal?

Leestijd: 3 m

Door het Groeicollege dat Michella volgde realiseerde we ons als team dat veel bedrijven struggelen met hun groeiverhaal. Om je organisatie gezond te laten groeien heb je een groeiverhaal nodig. Dat geeft je urgentie en inzicht in je groeikansen. In deze blog geven we je handvatten hoe je een concreet groeiverhaal maakt én geven we tips hoe je hier aan blijft werken. Want hier aan blijven werken, terwijl de dagelijkse zaken doorlopen, dát is misschien wel het allerbelangrijkste en het allermoeilijkste.

Van contentstrategie naar concrete acties en resultaten

Leestijd: 3 m

Je hebt flink wat tijd gestoken in het formuleren van je contentstrategie. Op papier klopt het als een bus, maar nu komt het spannende deel: de handen uit de mouwen en aan de slag. Helaas komt het maar al te vaak voor dat marketeers een prachtig plan opstellen om zich vervolgens weer te laten leiden door de waan van de dag. Zonde van al dat denkwerk! Daarom leggen we je in deze blog uit hoe je dit voorkomt. En hoe je je contentstrategie omzet naar concrete acties en resultaten.

Bepaal je doelgroep met deze 6 simpele vragen

Leestijd: 4 m

Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom iets wel of juist niet werkt. Maar één van de belangrijkste succesfactoren zien we vaak over het hoofd: inzicht in je doelgroep. Want als je niet precies weet op wie je je richt, is elke uiting een lucky shot. Begin daarom altijd met het bepalen van je doelgroep.