8 creatieve schrijftips voor content marketing

  • Content marketing
Leestijd: 4 m

FNKE Breakdown

Je kent het wel. Het is weer tijd om de wekelijkse nieuwsbrief te schrijven of je moet aan de slag met dat persbericht over saaie jaarcijfers. Je verzint tussenkopjes, plakt alle informatie in een document en beschrijft het wie, wat, waar, waarom en hoe in de intro. Het schrijven gaat op de automatische piloot en je tekst heeft weinig creativiteit. Tijd om daar wat geur en kleur in te gooien! Tijd om je content marketing naar het volgende niveau te tillen!

Creatief schrijven is een vorm van je hoofd leegmaken door je gedachten op papier te zetten. Het inkorten en structureren van je tekst komt later aan bod. Hierbij wil ik benadrukken dat de fase waarin je je tekst gaat inkorten wel degelijk belangrijk is. De leesbaarheid van teksten wordt beter als je concreter schrijft en je zoveel mogelijk beperkt tot de boodschap van je verhaal.

Creatieve schrijftips voor content marketing

Creativiteit kun je opwekken, sturen en structureren. Met deze tips begin je in ieder geval met schrijven! Dat is voor veel mensen al de grootste stap.

Schrijftip 1: Ga bewust waarnemen

Met zintuiglijke beschrijvingen komt je tekst meer tot leven. Wat is bijvoorbeeld aantrekkelijker? ‘We staan bij de stal’ of ‘De geur van vers stro dringt mijn neus binnen als we bij de stal staan’.

Om je voor het schrijven zo goed mogelijk voor te bereiden daag ik je uit om eens bewust te gaan waarnemen.

Kies een van de volgende zintuigen: horen, ruiken, proeven of voelen. Ga naar buiten en maak een wandeling van tien minuten. Focus je tijdens de wandeling op je gekozen zintuig en ga bewust waarnemen. Kom terug en schrijf in tien minuten al je waarnemingen op een leeg vel papier. Je zult merken dat je de waarneming van je zintuig heel uitgebreid kunt beschrijven. Ga daarna aan de slag met het stuk tekst dat je van plan was te schrijven. Je merkt dat je sneller en gemakkelijker zintuiglijke beschrijvingen in je tekst opneemt.

Schrijftip 2: Maak een brainstorm of mindmap

Een brainstorm of mindmap maak je voordat je gaat schrijven. Het helpt je om je onderwerp zo goed mogelijk te verkennen. Het geeft je nieuwe inzichten en interessante invalshoeken voor je tekst.

Bij een brainstorm associeer je door op het eerdere woord. Je begint bij je onderwerp en eindigt met een woord dat ver van je onderwerp afstaat. Een brainstorm zorgt ervoor dat je met nieuwe invalshoeken over je onderwerp schrijft. Zo ziet een brainstorm eruit:

Rivier → Water → Stroming → Waterval → Snelheid → Auto’s → Ferrari → Rood → Vuur → BBQ

Bij een mindmap staat je onderwerp in het midden van het papier. Je schrijft alle woorden op het papier die in je opkomen als je aan het onderwerp denkt. Is je mindmap klaar, leg ‘m dan even weg, loop een rondje, eet een broodje en zet daarna alle categorieën op een rij. De woorden die bij elkaar passen horen in één categorie. Bij het schrijven van je tekst werk je één categorie uit. De andere categorieën pas je in mindere mate toe. Let wel op dat je niet meer dan vijf categorieën gebruikt.

Voorbeeld mindmap:
Mindmap

Schrijftip 3: Ga freewriten

Freewriten is een van de leukste creatieve schrijfoefeningen. Bij deze oefening geef je jezelf niet de kans om na te denken en te oordelen over je tekst. Deze techniek van Peter Elbow haalt gedachten en associaties over je onderwerp naar boven. Je schrijft alles op wat in je opkomt, niets is fout.

Bedenk een onderwerp en zet een timer, bijvoorbeeld op vijf minuten. Begin met schrijven. Let niet op de opbouw van je tekst of op taal- en spelfouten. Stop met schrijven als de timer stopt. Lees je tekst door en markeer zinnen of woorden die je aanspreken. Kies daarna een zin of woord uit de gemarkeerde selectie en schrijf opnieuw met de timer. Dit kun je eindeloos herhalen. Het lijkt lastig, maar begin gewoon met het schrijven. Je staat verstelt hoe makkelijk het is.

 

Download ons schrijfplan

 

Schrijftip 4: Schrijf met pen en papier

Ouderwets schrijven met pen papier zorgt ervoor dat je door blijft schrijven en nog niet aan de slag gaat met het organiseren en structureren van je tekst. Je creativiteit krijgt hierdoor meer ruimte.

Bonus tip: gebruik een gekleurde pen. Dit stimuleert de creatieve delen in je hersenen.

Schrijftips creatief schrijven

Schrijftip 5: Stop met oordelen over je eigen tekst

Stop met het oordelen van je eigen tekst op het moment dat je aan het schrijven bent. Dit zorgt namelijk voor minder creativiteit in je teksten. Schrijf eerst wat er in je opkomt en ga later aan de slag met het schrappen van overbodige en minder mooie zinnen. Ben je klaar met schrijven? Leg de tekst dan weg en beoordeel de volgende dag wat je er van vindt.

Schrijftip 6: Kort je tekst in

Concreter = beter. Nadat je zoveel mogelijk woorden op papier hebt gezet is het tijd om je tekst in te korten. Probeer eens je tekst te halveren. Je zult zien dat je boodschap sterker naar voren komt.

Schrijftip 7: Gebruik actieve werkwoorden

Je tekst krijgt meer leven door het gebruik van actieve werkwoorden. Dit zijn werkwoorden die een handeling uitdrukken. Zet de werkwoorden om in actieve werkwoorden en je blaast nóg meer leven in je tekst.

Voorbeeld:
In de zin ‘Op straat loopt een man’ is ‘lopen’ is het actieve werkwoord. Maar lopen is een neutrale beschrijving van de handeling. Wat doet de man echt? Holt hij? Schuifelt hij? Drentelt hij? Huppelt hij? Door het preciezer te omschrijven maak je een tekst dynamischer en beeldender.

Schrijftip 8: Schrijf zoveel mogelijk in de tegenwoordige tijd

In veel gevallen schrijf je over iets dat al heeft plaatsgevonden. Toch lezen zinnen die in de verleden tijd staan niet zo lekker. De leesbaarheid van je tekst is beter als je zoveel mogelijk in de tegenwoordige tijd schrijft. Dit kan vaker dan je denkt, kijk maar. Hieronder een beschrijving van een moment in het verleden.

Voorbeeld: Wat leest lekkerder?

  • Zaterdag 23 maart, ik werd veel te vroeg wakker maar ik stond op met een frisse kater. Het was tijd om naar mijn afspraak te gaan. Ik stapte in de auto en voelde mijn hoofd licht bonken.
  • Zaterdag 23 maart, veel te vroeg wakker maar met een frisse kater sta ik op. Tijd om naar mijn afspraak te gaan. Ik stap in de auto en voel mijn hoofd licht bonken.

Nu is het aan jou! Daag jezelf uit, kies een onderwerp en ga aan de slag met deze tips. De moeilijkste stap is beginnen. Maar geloof me, begin gewoon met woorden en zinnen op papier kalken en je staat verstelt van je creativiteit.

Wil je meer houvast bij het schrijven van een blog of het boosten van jouw  content marketing? Lees dan hier over bloggen met een schrijfplan.

 

Wil je alles weten over doelgroepgerichte content marketing?

Download de Whitepaper Content Marketing 2023

6

Meer blogs

Een ijzersterke contentplanning in 3 stappen

Leestijd: 4 m

Misschien herken je het? Je krijgt vanuit de hele organisatie verzoeken, ideeën en vragen over mogelijke content. Je gaat als een malle alle content verzamelen en verspreiden, of geeft anderen opdracht dit te doen, om maar zichtbaar te blijven. Maar eigenlijk heb je geen idee of het ook echt wat oplevert en of het je doelgroep raakt. Daarom is er een goede structuur nodig vanuit een weloverwogen contentstrategie. Maar hoe begin je aan zo’n structuur? In deze blog bespreken we de belangrijkste stappen om een effectieve, gestructureerde contentplanning te maken met behulp van het 3H-model.

In 5 stappen naar een goede website flow

Leestijd: 5 m

Idealiter heb je je websiteflow meteen op de rit bij het bouwen van een nieuwe website, maar het is nooit te laat. Worden de juiste pagina’s niet bezocht? Of krijg je niet voldoende conversie? Dan is er reden genoeg om een nieuwe website flow te maken. We geven je daarom vijf stappen waarmee je een website flow kunt bouwen om jouw doelen te behalen.

In 4 stappen naar een sterk content concept

Leestijd: 4 m

Er is steeds meer online materiaal en iedereen wil zijn boodschap kwijt. Maar hoe kom je tot een goed content concept waarmee je voldoende opvalt én aansluit bij de behoefte van je doelgroep? Dit is cruciaal is voor het slagen van jouw campagne. In deze blog beschrijven we 4 stappen die jou helpen om tot een goed content concept te komen.

Hoe ontwikkel je een succesvolle social media campagne?

Leestijd: 5 m

Om je social media campagne succesvol te laten zijn, moet je nadenken over zowel de strategische als de creatieve aspecten van je campagne. Een goed plan, mét aantrekkelijke content. In deze blog laten we je zien hoe je een succesvolle social media-campagne kunt ontwikkelen.