7 dingen die je moet meten met media monitoring

  • PR
Leestijd: 3 m

FNKE Breakdown

Iedere dag werk je aan goed uitgedachte campagnes, schrijf je content voor je doelgroep, plaats je berichten op social media en probeer je de juiste journalist te bereiken. Maar wat is het resultaat van al dit werk? En zit je eigenlijk wel op het goede spoor? Je hebt er vast wel een idee over maar je wilt het zeker weten. Daarom moet je media monitoring inzetten. Wat moet je dan meten? Begin eens met deze zeven dingen.

1. Meet het bereik

Hoe goed wordt onze campagne opgepakt door de media? Hoeveel publicaties verschijnen er per dag over ons merk? In het opzetten van campagnes en het schrijven van blogs en persberichten gaat veel tijd zitten. Zonde als je de resultaten hiervan niet in kaart brengt. Daarom moet je altijd media monitoring inzetten.

pr bureau fnke 7 dingen die je moet meten met media monitoring bereik

Een van de dingen die je met media monitoring meet, is bereik. Naast het bereik van je eigen merk kun je het bereik van een bepaald mediumtype of onderwerp in de media onder de loep nemen. Je kunt ook het bereik van jouw merk afzetten tegen de concurrenten. Zo krijg je inzicht in hoe je ervoor staat in de markt.

 

Starten met monitoren?

Download de checklist

 

2. Monitor reacties van je doelgroep

Het internet is ontzettend groot en de kans bestaat dat je reacties van je doelgroep over het hoofd ziet. Om meer mensen fan te maken van je merk is het wel zo handig als je op tijd kunt inspelen op negatieve (en positieve) reacties op jouw merk. Bovendien is het goed om de balans op te maken voor je lopende campagnes, zodat je weet of je de gewenste resultaten bereikt bij je doelgroep.

3. Doe een nulmeting

Staat een campagne in de kinderschoenen? Monitor vooraf! Begin met een nulmeting en breng in kaart hoe het onderwerp van jouw campagne in spe er voor staat in de media. Kom erachter welke journalisten over dit onderwerp schrijven zodat je weet waar je kansen liggen. Alles wat er in de media wordt gezegd over relevante onderwerpen voor jouw merk kun je nu op een rij zetten.

4. Meet het sentiment

Verschillende monitoring tools maken het mogelijk om het sentiment van je merk, een campagne of onderwerp te peilen. Een negatief bericht waar niks mee wordt gedaan, kan veel schade veroorzaken aan je reputatie. De kans dat deze negativiteit escaleert is groot als je hier te laat achterkomt. Aan de andere kant wil je je fans die positief over je praten behouden. Kortom: een sentimentanalyse maakt het werk een stuk makkelijker!
pr bureau fnke 7 dingen die je moet meten met media monitoring sentiment

5. Concurrenten in de media

Geweldig om te zien hoe je merk het doet in de media en online. Maar hoe mooi is het als je ook inzicht krijgt in de resultaten van de concurrent. Hoeveel publicaties je tegenstanders de afgelopen maand hebben gerealiseerd en hoe de doelgroep praat over je concurrent zijn belangrijke inzichten.

6. Vind de juiste influencers

Met monitoring krijg je niet alleen inzicht in hoe en wanneer er over je wordt gepraat maar ook door wie. Zo vind je makkelijk degenen met invloed rondom bepaalde onderwerpen die je kunt inzetten voor je merk. Dat zijn niet alleen influencers maar ook journalisten en redacteuren. Voor die laatste categorie is Journa is ook een handige tool.

7. Resultaten per mediumtype

Sommige tools checken alleen de resultaten van social media voor je merk. Gelukkig zijn er ook bredere tools die naast social media ook print, RTV en online resultaten laten zien. Deze tools meten het aantal publicaties verspreid over de verschillende mediumtypes en tonen het sentiment per medium.

Deze zeven punten zijn belangrijk voor goed PR / communicatie en marketing werk. Om je inzicht te geven in de mogelijkheden voor jouw bedrijf, hebben we een handige checklist gemaakt voor als je met monitoring wil starten.

 

Starten met monitoren?

Download de checklist

 

6

Meer blogs

Hoe ontwikkel je een succesvolle social media campagne?

Leestijd: 5 m

Om je social media campagne succesvol te laten zijn, moet je nadenken over zowel de strategische als de creatieve aspecten van je campagne. Een goed plan, mét aantrekkelijke content. In deze blog laten we je zien hoe je een succesvolle social media-campagne kunt ontwikkelen.

Hoe beinvloed je online sentiment?

Leestijd: 3 m

Woorden als ‘slechte’ en ‘belazerd’ komen in de categorie (zeer) negatief en woorden als ‘fijn’ en ‘enthousiast’ in de categorie (zeer) positief. De positieve berichten krijgen een groene kleur en de negatieve berichten worden rood weergegeven. Zo klaar als een klontje, toch? Wat nog niet zo klaar is als een klontje, is het bepalen van sentiment bij sarcasme. Berichten als ‘vreselijk lekker gegeten’ vinden computers nog moeilijk te begrijpen. Gelukkig ontwikkelen monitoring tools zich continu, waardoor sarcasme steeds beter gemeten wordt. Door emoticons mee te nemen en bepaalde woorden uit te sluiten in de analyse wordt het sentiment steeds nauwkeuriger bepaald. Denk bijvoorbeeld aan het uitsluiten van het woord ‘slagveld’ bij de sentiment bepaling van een Battlefield tour. Zo krijg je geen onjuist negatief sentiment in je overzicht.

Je hebt niks aan PR-waarde, hier heb je wel wat aan

Leestijd: 3 m

In de afgelopen week heb ik als voorzitter van de jury voor de Content Marketing Awards 2018 de ingezonden cases voor de categorie Not For Profit beoordeeld. Binnen een aantal van deze cases werd de PR-waarde als belangrijkste PR KPI gebracht. In sommige cases was een hoge PR-waarde zelfs verheven tot het belangrijkste doel. Dat zegt niet zozeer iets over het niveau, maar meer over de manier waarop opdrachtgevers (en wat ouderwetse opdrachtnemers) met PR-waarde omgaan.

Waarom moet je media monitoring inzetten bij campagnes?

Leestijd: 2 m

Het monitoren van je merk is essentieel om je werk als PR / marketing of communicatie man te kunnen doen. Zo krijg je een helder beeld over jouw organisatie in de media. Je weet wie er over je schrijft en wie de belangrijkste influencers zijn voor jouw merk. Media monitoring is de eerste stap die je zet als je wilt werken aan de reputatie van jouw organisatie. Want zonder dit inzicht schiet je met hagel terwijl je met precisie kan mikken.