Zo analyseer je data vanuit media-monitoring

PR

FNKE breakdown

Eerder schreef ik een blog over de 7 dingen die je moet meten met media-monitoring. Maar wat moet je vervolgens met alle verzamelde data? Omdat je eindeloos veel data kunt analyseren geef ik je een aantal tips zodat je grip krijgt op de bulk gegevens.

Bepaal wat voor jouw merk relevant is

Met media-monitoring kun je eindeloos data verzamelen. Over je merk, relevante onderwerpen binnen je vakgebied, interessante journalisten, geografische gegevens van je doelgroep, man/vrouw verdeling binnen je doelgroep en ga zo maar door. Omdat het onmogelijk (en onzinnig) is om alle data te analyseren, is het belangrijk om vooraf te bepalen wat voor jouw merk relevant is. Neem daar de tijd voor en zorg dat iedere stakeholder zijn input heeft geleverd.

 

Analyseren mediamonitoring_FNKE_01


Binnen je media-monitoring werk je met verschillende zoekopdrachten. Hier komen de resultaten op binnen. Zoekopdrachten kun je altijd aanpassen of uitbreiden, maar hoe scherper dit in het begin is ingericht, des te beter. Zorg er vervolgens voor dat je een mooi overzicht krijgt van de relevante data die volgt uit de media-monitoring.

 

Download de checklist

 

Analyseer met een dagelijks publicatie overzicht en het PR dashboard

Iedere ochtend start ik mijn dag met een kopje espresso, het PR dashboard en een publicatie overzicht. Tegen de tijd dat ik mijn espresso op heb, weet ik hoe onze klanten ervoor staan. Het overzicht vertelt mij namelijk precies welke media in de afgelopen 24 uur iets over onze klanten heeft gezegd.

 

Analyseren mediamonitoring_FNKE_02

Merk je tijdens je analyse op dat er al een aantal dagen achter elkaar negatief wordt gepraat over je merk? Dan is het wellicht tijd om hierop in te haken met een creatieve campagne. Het kan natuurlijk ook dat je een trend ziet in negatieve reviews van je klanten. Dan zit het probleem mogelijk dieper. Denk hierbij aan de manier waarop de klantenservice is ingericht of de vraag van de doelgroep met betrekking tot je productaanbod.


Neem de concurrentie mee in je analyse

Je kunt je hyper focussen op je eigen merk, maar een concurrentieanalyse kan niet achterblijven. Waar schrijft de concurrentie over en hoe komt de concurrent in het nieuws? Is dit positief of negatief? Over welke onderwerpen gaat het? Heeft de media die over de concurrent schrijft een groot bereik? Bereiken zij ook onze doelgroep? Door deze journalisten in kaart te brengen en ze op de voet te volgen kom je erachter of ze ook interessant zijn voor jouw merk.


Wil je weten wat de 7 dingen zijn die je moet meten met media-monitoring? Lees dan verder.

 

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs arrow-right-icon