Wat is Inbound PR?

PR

FNKE breakdown

Het begrip Inbound PR gonst al een tijdje rond in de PR-wereld. Inbound kennen we vanuit de marketing maar de combinatie met PR is nieuw. Wat het inhoudt, leg ik uit in mijn blog.

Online is er nog niet zo veel over het onderwerp te vinden. Op zich niet vreemd, aangezien het concept pas twee jaar geleden de wereld in is geslingerd door Iliyana Stareva van Hubspot. Zij schreef er ook een boek over Inbound PR, dat volgend jaar april uitkomt. Maar voordat ik ga uitleggen wat Inbound PR is, zoom ik eerst in op de begrippen inbound en outbound.

Wat is outbound?

In marketing context betekent outbound: naar buiten gericht (push). Denk bijvoorbeeld aan (social media) advertenties en reclames op radio en tv waarin een product of dienst wordt aangeboden. Alles om maar een zo groot mogelijk publiek te bereiken, of mensen er nou op zitten te wachten of niet. Ga je als bedrijf of merk voor de snelle verkoop, dan is dit the way to go.

Wat is inbound?

Inbound draait om gevonden worden met relevante content, zodat mensen naar jou toekomen in plaats van andersom (pull). Content die jouw publiek zélf vindt, op het moment dat het publiek er naar op zoek is. En dus niet, zoals bij outbound, op het moment dat jij dat wilt.

Content = king

Bij Inbound Marketing is de doelgroep het vertrekpunt: wat willen zij lezen, zien en delen? Net zo belangrijk is de manier waarop je hen wilt bereiken. Waar zijn ze te vinden, welke schrijfstijl en beeldtaal past bij hen? Hier stem je je content – blogs, ebooks, whitepapers, video’s, SEO, webinars etc. – op af. Content die de doelgroep aanspreekt en aantrekt, verspreid via de juiste kanalen. Met als doel iemand veranderen van vreemdeling naar koper en uiteindelijk zelfs ambassadeur van jouw product, dienst of merk.

PR the inbound way

Inbound mikt dus, in tegenstelling tot outbound, op het bouwen van langdurige relaties. En waar draait het bij PR om? Precies! Wil je relevant blijven en invloed uitoefenen op al jouw stakeholders, dan zul je je PR ook inbound moeten maken.

Want waar Inbound Marketing alleen gericht is op potentiële kopers, heeft PR touchpoints met elke stakeholder van een bedrijf. Wat je met Inbound PR doet, is aantrekken in plaats van (stoor)zenden.

Net zoals inbound marketing potentiële klanten aantrekt, trek je met Inbound PR journalisten, bloggers, influencers en andere media naar je toe. Op het moment dat zij onderzoek doen voor een artikel, komen ze jouw content tegen. Daarvoor zul je natuurlijk eerst research moeten doen naar welke media en andere influencers relevant zijn voor jouw doelgroep en naar wat zij nodig hebben. Over welke onderwerpen hebben ze het en waar lopen ze tegenaan? Maar daarover meer in een volgend blog.

Nieuwe wereld

Kortom, Inbound PR vraagt om een andere mindset van iedereen die met PR te maken heeft. Het betekent dat je je moet aanpassen aan een nieuwe wereld van content en media.

Download Whitepaper Inbound PR

Inbound PR draait niet meer alleen om de media, maar om hoe jij je eigen PR doet met je eigen content, via je eigen kanalen. De tijd van een persbericht versturen en achterover leunen is allang voorbij. Met andere woorden: word je eigen mediabedrijf en zorg dat je gevonden wordt. Laat je zien en wordt gevonden, want anders tel je niet mee.

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs arrow-right-icon