Waarom FNKE voor Holacracy kiest

Opinie

FNKE breakdown

Toen ik zelf ging ondernemen deed ik het vanaf het begin anders. Ik deelde beslissingen open en bloot en stelde samen met het team de begrotingen op. De informatie was open voor iedereen en op elk moment beschikbaar. Toch merkte ik dat het delen van info niet genoeg was. Beslissingen werden vaak heroverwogen en mijn oordeel als ‘baas’ was toch alles bepalend. Of ik dit nu wilde of niet.

Ik struggelde behoorlijk met mijn eigen verwachtingen. De targets waren duidelijk, die hadden we immers samen bepaald. Hoe kon het dan toch zo zijn dat deze niet bij iedereen scherp op het netvlies stonden. Hoe kon het dan toch nog zijn dat ik ’s avonds doorwerkte omdat ik door het soms eindeloze overleg niet aan mijn eigen werk toekwam. En als er op vrijdag een aanvraag binnenkwam, werkte ik het weekend door.

Mijn invloed binnen het team was simpelweg te groot omdat ik vanuit baaszijde nu eenmaal eindverantwoordelijk was. Ik wilde dit graag veranderen. Om het beste uit de mensen naar boven te kunnen halen maar ik wist niet hoe.

De keuze voor Holacracy

Toen ik de tweede editie van Media Villa bezocht, luisterde ik naar het verhaal van Ruben Timmerman. Hij vertelde enthousiast en gepassioneerd over Holacracy en wat dat voor hem en zijn organisatie betekende. Het verhaal greep mij direct aan. Ik whatsappte het team en vertelde dat ik onwijs enthousiast was over dat nieuwe ding: ‘Holacracy’. In de dagen erna las ik er veel over. Als team besloten we er voor te gaan. Ik nam contact op met Energized om de implementatie te bespreken. Daarnaast bestelde ik het boek Getting Teams Done.

In ons zusterbedrijf rvg startten wij in maart dit jaar met de implementatie van Holacracy. Ik droeg mijn verantwoordelijkheid als directeur eigenaar over aan de constitutie; de spelregels van Holacracy. Daarmee distribueerde ik mijn volledige bevoegdheid over mijn eigen bedrijf. Inmiddels zijn wij negen maanden verder en draait ook FNKE vanaf de start via Holacracy.

 

 

De voordelen van Holacracy

Holacracy maakt alles zichtbaar. De enorme helderheid zorgt voor schaalbaarheid. In ons bedrijf is er letterlijk voor alles een rol verantwoordelijk. Vanaf het zorgen voor een schoon en representatief kantoor, tot aan het aannemen en laten gaan van FNKE People. Voor alle terugkomende werkzaamheden is er een rol die accountable is. Zo weet iedereen precies bij wie zij moeten zijn. Verwachtingen zijn expliciet gemaakt.

Tegelijkertijd is iedereen een spanningszoeker. Indien er ‘iets’ is in ons bedrijf dat niet is zoals het zou kunnen of moeten zijn, wordt dit geprocessed. Hierdoor wordt de spanning direct in brandstof omgezet. Geen eindbazen maar autonome rollen. Rollen die eindverantwoordelijk zijn. Geen oeverloos gedoe en zoeken naar consensus, maar heldere meetings met duidelijke next actions. Door Holacracy is FNKE super schaalbaar, waardoor onze focus op groei scherp op het vizier staat.

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs arrow-right-icon