The next step in FNKE’s Holacracy adoptie

Opinie

FNKE breakdown

Ik heb er al een aantal keer over geblogd: Holacracy en waarom wij zo werken.

Rollen binnen Holacracy

Er zijn rollen (groene cirkels) die worden gevuld door mensen. Deze rollen hebben accountabilities en zijn volledig autonoom. Er zijn geen managers, geen bazen en directeuren. Er zijn wel spelregels, die haarfijn staan beschreven in de Holacracy Bible: The Constitution. Bij het starten met Holacracy draagt de eigenaar zijn bevoegdheden over aan het systeem dat draait op de regels van de consitution. Deze regels zijn het fundament voor Holacracy en zijn bij iedereen bekend.

FNKE Holacracy

Naast de rollen zijn er ook core rollen (blauwe cirkels). Voor deze rollen moet je worden gekozen, behalve de Lead Link: die  wordt aangewezen.

De accountabilities van de Lead Link zijn*:
– Rol toewijzingen binnen de cirkel
– Vertalen van het werk van de cirkel in gesegmenteerde rollen (en indien nodig andere Governance)
– Toewijzen van mensen aan de rollen van cirkel
– Monitoren van de ‘fit’ tussen mensen en hun rollen
– Feedback geven om de fit tussen mensen en hun rollen te verbeteren
– Verwijderen van mensen uit rollen van de cirkel
– Toewijzen van de beschikbare resources over de projecten en de rollen van de cirkel
– Definiëren van (relatieve) prioriteiten en Strategie voor de cirkel
– Definiëren en toewijzen van kwantitatieve indicatoren (metrics) die zichtbaarheid geven aan de uiting van    de Purpose en de uitvoering van de verantwoordelijkheden van de cirkel

*Bron: Energized.org

Deze accountabilities kunnen wel worden verdeeld over andere rollen, maar niet worden uitgebreid. De Lead Link rol is geen uitvoerende rol. De persoon die de rol vervult kan wel uitvoerend werk doen vanuit andere rollen.

De Lead Link rol is dus een rol naast je andere rollen. Absoluut geen fulltime rol!

Tot zover de uitleg over de Lead Link rol.

Vaak zie je dat de eigenaar of founder / voormalig manager de Lead Link rol vervult. Dat was bij FNKE tot vorige week vrijdag ook het geval.

Waarom dan anders?

Binnen Holacracy is elke rol autonoom en mag dus zijn of haar eigen keuzes maken, passend binnen de strategie en in lijn met de purpose van de cirkel. Om tot de ‘next step’ in de adoptie van Holacracy te komen, moet mijn invloed kleiner worden en die van het team groter. Doordat ik als eigenaar ook Lead Link was, kreeg ik regelmatig vragen die aan de Lead Link geadresseerd waren, maar eigenlijk voor de eigenaar bedoeld waren.  

Ik schets hieronder twee makkelijke voorbeelden:

“Mag ik vrijdag thuiswerken Bram”. “Is er budget voor een Paaslunch Bram?”. Mijn reactie is doorgaans gelijk: “Waarom vraag je dat aan mij, ik ben niet acountable om daar iets over te zeggen”. 

FNKE groeit

Bij FNKE werken allemaal slimme koppen, gevuld met onwijs veel ervaring. Om het beste uit die slimme koppen te halen, hebben wij gekozen voor Holacracy, zodat zij zelf kunnen kiezen wat het best past bij het doel dat wij hebben. In de afgelopen 7 maanden hebben wij onze processen geoptimaliseerd en zijn wij als team goed op elkaar ingespeeld. Wij bouwen verder op het fundament dat is neergezet. Het niveau van zelfsturing is hoog, waardoor het tijd is voor ‘the next step’.

Paul Clappers neemt per 21 maart 2016 het stokje over en is daarmee de nieuwe Lead Link.

Benieuwd naar mijn rollen? Bekijk ze hier.

Paul & Bram

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs arrow-right-icon