The Joneses: data gedreven PR sinds 2009

PR

FNKE breakdown

PR kent verschillende smaken en vertegenwoordigt dus een breed scala aan diensten. PR gaat van Reputatie naar crisis en van mediarelaties naar Marketing. Uiteindelijk gaat het allemaal over het beïnvloeden van de beïnvloeders.

Beïnvloeding van beïnvloeders

Bij FNKE doen we aan Marketing PR. Wij introduceren nieuwe merken of producten aan de beoogde doelgroep. Dat doen we door het beïnvloeden van de beïnvloeders, al klinkt dat schimmig.

In de film The Joneses wordt dé perfecte familie geplugd in een ‘willekeurige buurt’, een all American Suburb. De gezinsleden van deze perfecte familie dragen de meest trendy kleding, gebruiken de nieuwste gadgets en genieten van een prachtig interieur.
En zodra er een nieuw model op de markt komt, dan hebben zij het direct. Buurtbewoners kunnen niet achterblijven.

 

 

Maar is deze buurt wel zo willekeurig? Of is juist deze buurt gekozen op basis van een analyse van bestaande gegevens?

Juist ja, dat laatste was het geval en dat is ook waar data gedreven PR over gaat. Het analyseren van bestaande gegevens, zodat er een betekenisvolle campagne kan worden gelanceerd, die verder gaat dan ‘alleen maar een leuk idee’ en ook daadwerkelijk -meetbaar- bijdraagt aan de resultaten.

Het bureau achter The Joneses wist precies in welke wijken er aandacht nodig was en bedacht de perfecte familie: The Joneses als lokale beïnvloeders.

Data als start van PR campagne

Wij starten daarom met een nul-meting en een analyse van de bestaande data. Daarnaast monitoren wij actief op de associaties die een merk bij ons oproept. Daarmee gaan wij verder dan dat leuke idee, want leuke ideeën zijn er genoeg. Maar hoe dragen ze bij aan de doelstellingen. Hoe zorgen zij voor aandacht voor het merk? Welke boodschap blijft er hangen en wat zijn de resultaten?

Stel je voor dat je een innovatief audioproduct wilt toevoegen aan de bestaande collectie. Welke associaties roept dit innovatieve product dan op. En wat zijn de resultaten die vervolgens uit de monitoring op associaties komen? Wie zijn daar de auteurs, en wie beïnvloeden zij? Daarmee ga je verder dan de bekende titels en blogs. Minder op de massa, dichter op de doelgroep. En doordat wij toegang hebben tot de beschikbare data van onze klanten, is de campagne ook goed bij te sturen.

Door een goede analyse van bestaande data leren wij veel over het gedrag van de doelgroep, over concurrerende merken en over potentieel interessante auteurs. Door het verder analyseren van deze data komen trending keywords en potentiële trends naar boven. Op basis van de keywords en trends is er goed te zien wat de doelgroep bezighoudt rondom de associaties en thema’s. Aan ons de taak om daar met een creatief idee op in te spelen, als onderdeel van een data-gedreven PR campagne.

Earned als aanjager

Met het resultaat van de data-analyse schiet je gericht, met sterke content die de doelgroep wil lezen. Content waar zij op wachten en die precies past bij de topics die ze bezig houdt. Hierdoor vergroot je de kans op earned publicaties in toffe titels, op websites en blogs, gevolgd door engagement op social en traffic naar de website.

Daarmee creëer je een campagne die op twee sporen wordt uitgerold en vang je twee vliegen in één klap.

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs arrow-right-icon