PR Tooltip: HubSpot als Inbound PR Newsroom

PR

FNKE breakdown

In deze blog neem ik je graag mee in de zoektocht naar de ultieme newsroom. Misschien heb je in andere blogs van ons al meer gelezen over Inbound PR en de cruciale rol van de newsroom daarbij. In dit blog wil ik ten eerste kort wat vertellen over de vereisten van een moderne pressroom en vervolgens de slag maken naar de praktijk: hoe ga je zo’n perspagina nou echt inrichten? Let’s go!

 

Download Whitepaper Inbound PRDe geschiedenis van newsrooms in 3 stappen

Om uit te komen bij de functionaliteiten die niet mogen ontbreken in een moderne newsroom, neem ik je mee in de geschiedenis van de pressroom.

 

Newsroom 1.0 – Een overzicht van persberichten

Je kent ze misschien (nog) wel. De online perskamer als een overzicht met linkjes naar de meest recent verzonden persberichten. Heel statisch, geen extra informatie of achtergronden. Misschien een linkje om contact op te nemen met de woordvoerder. That’s it. Heel basic en de newsroom geeft eigenlijk geen enkele reden om bezocht te worden, tenzij je echt op zoek bent naar een specifiek persbericht van de organisatie.

 

Newsroom 2.0 – Hub vol waardevolle content

Bedrijven met dit soort newsrooms hebben Inbound PR misschien al een beetje geadopteerd. De pagina is verrijkt met achtergrond-informatie, blogs en beeldmateriaal. Er staat veel en waardevolle content in rondom de onderwerpen die belangrijk zijn voor jouw organisatie. De newsroom is meer een ‘contenthub’ geworden waar alle content, kennis en informatie samenkomt. Zo faciliteer je jouw media persona’s echt bij het maken van hun verhalen.

 

Newsroom 3.0 – Content aangepast op context

Deze derde vorm van de newsroom lijkt qua uiterlijke verschijning misschien veel op de hierboven beschreven Newsroom 2.0. Maar op de achtergrond gebeurt er mee dan je op het eerste oog zou denken. Ik leg het uit met een voorbeeld.

Stel: Jouw organisatie is een leverancier van nieuwe vorm van energieopslag. Van ‘media persona 1’ weet je dat zij vooral geïnteresseerd is in de technologie van jullie oplossing. ‘Media persona 2’ daarentegen schrijft juist het liefst over duurzaamheid en de impact op het milieu. In de Newsroom 3.0 ziet ‘media persona 1’ andere informatie dan ‘media persona 2’.

Zo optimaliseer je als het ware de context waarin je bepaald verhaal deelt met de media persona’s. ‘Media persona 2’ krijgt aanvullende informatie over duurzaamheid en ‘media persona 1′ over de technologie. Ook de focus in het persbericht kan aangepast worden op degene die het leest. Zo verhoog je de effectiviteit van je PR-campagnes en faciliteer je jouw media persona’s op een veel betere en gerichtere manier.

 

In de praktijk: HubSpot inrichten voor Newsroom 3.0

HubSpot begon ooit als een all-in-one oplossing voor inbound marketing. Inmiddels is de tool flink doorontwikkeld tot een oplossing voor inbound marketing, inbound sales en inbound service. Maar de tool is ook uitermate geschikt voor inbound PR en het maken van een perfecte newsrooms. Dit zal ik toelichten in drie onderdelen: Content, Context en Contact. 

 

Content optimaliseren

Naast persberichten en je blog, kun je met de HubSpot newsroom echt allerlei contentvormen maken, managen, promoten en optimaliseren. Denk aan nieuwsbrieven, social media posts, video’s en complete interactieve microsites. Ook het optimaliseren van al deze content wordt je heel makkelijk gemaakt. Over alles wordt data verzamelt en de software geeft je tips over hoe je jouw content nog sterker kan maken.

 

Data-gedreven context

HubSpot verzamelt en deelt niet alleen veel data over hoe jouw content en inbound PR activiteiten scoren. Het verzamelt ook veel data over hoe bezoekers omgaan met die content. Denk bijvoorbeeld aan informatie over hoe lang een video is bekeken en waar mensen aanhaken, hoelang mensen pagina’s bekijken, hoeveel aandacht iemand besteed aan een e-mail die je verstuurd hebt of in welke onderwerpen mensen geïnteresseerd zijn. Al deze informatie kan je weer gebruiken om de context te optimaliseren. Denk terug aan het voorbeeld dat we hierboven bespraken; je kan teksten, afbeeldingen, video’s en complete webpagina’s zich laten aanpassen op degene die de content tot zich neemt.

 

Contact met mediapersona’s

Je kan nu dus jouw content in de juiste context delen. Alle contacten die je met een media persona hebt gehad, worden overzichtelijk opgeslagen in tijdlijn. Zo houdt je altijd inzicht in gemaakte afspraken, openstaande vragen of contacten in het verleden. Vervolgens is ook dit weer te gebruiken om een effectiviteitsslag te maken in je PR-activiteiten. Je weet namelijk precies wie waarin geïnteresseerd is en hoe je hem of haar het beste kan helpen.

 

Ben je benieuwd geworden naar hoe zoiets in de praktijk eruit ziet? Plan een demo. Tijdens de demo zullen we jou precies laten zien hoe jij je newsroom naar hoger niveau brengt met gebruik van HubSpot.

Ontdek de ultieme newsroom! Plan een demo.

 

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs arrow-right-icon