New kid on the blog: Coopr

PR

FNKE breakdown

In de korte tijd dat FNKE bestaat, hebben we al veel geleerd. Maar er is veel dat we nog niet weten. Gelukkig zijn er in Nederland veel PR bureau’s die al heel lang en goed bezig zijn. Hoe zijn zij begonnen? Wat hebben zij zien veranderen, bij hun bureau en in de wereld van PR? En hoe zien zij FNKE? Wat is hun gouden tip voor ons? De eerste in de serie New kid on the blog: Jos Govaart van Coopr uit Rotterdam.

Hi, wie zijn jullie?

Wij zijn Coopr. Een bureau dat opereert op het snijvlak van PR en Content Marketing. En we zijn een club met een in onze ogen bijzondere cultuur. Betrokken, met lef, we zijn oprecht enthousiast over ons vak en we proberen de grenzen daarvan ook een beetje te verleggen. En we zijn onafhankelijk en zien dat als groot goed. Zelf aan het stuur zitten bevalt ons goed.

Wat doen jullie: Marketing PR / Crisis / Corporate / Reputatie / B2C / B2B of iets anders?

We doen dat allemaal wel. Al zou je kunnen zeggen dat het zwaartepunt bij ons op dit moment ligt op Marketing PR in de B2C hoek. Daarnaast groeit onze Content Studio hard en willen we in specifieke segmenten graag groeien. Denk daarbij aan healthcare en sport bijvoorbeeld.

Hoe zijn jullie begonnen?

In september 2009 zijn Jody Koehler en ik onder de vlag van Bijl PR gestart met Coopr. Coopr staat dan ook voor Club Offering Online Public Relations. We waren dus een soort vooruitgeschoven post. Al snel bekroop ons het gevoel dat we zelf eigen baas wilden zijn en echt onze eigen koers wilden varen. Dat doen we nu sinds begin 2011. En vanaf toen is het hard gegaan. We begonnen met Jody, mezelf en onze eerste collega Marie Louise destijds. Inmiddels telt ons team 23 toppers.

En waarom?

Wij zagen ons vak in de Verenigde Staten veranderen. Digitaler worden. Maar ook meer open. We vonden de PR-wereld toen we begonnen veel te onzichtbaar. Te grijs ook. Dan kun je gaan klagen of je kunt er iets aan doen. Daar hebben we sinds dag 1 een hoop energie ingestoken. Of dat nu was via onze blogs, onze events waar we Amerikaanse toppers naar Nederland haalden, of simpelweg hoe we soms een discussie aanzwengelen en daarbij een open houding nastreven.

Wat is er in jullie bestaan veranderd bij het bureau?

Heel erg veel. Wij vonden namelijk dat we geen functietitels moesten hebben, dat we geen uren gingen schrijven en zo waren er nog wel wat principes. Jody en ik waren echt twee opportunistische gasten die deden wat we bedachten. We hebben in die tijd echt veel aan professionaliteit gewonnen, zonder onze eigen identiteit te verliezen. Je komt bij het runnen van een groter bureau echt een hoop tegen. Financiën, systemen, het bewaken van cultuur maar ook klanten die op een veel grotere schaal opereren. Ook de inhoud van het werk is enorm veranderd. Campagnes zijn veel geïntegreerder, de productie van content heeft bij ons echt een enorme vlucht genomen.

En in de wereld van PR?

Dat gaat natuurlijk gelijk op. Maar disciplines komen natuurlijk steeds dichter bij elkaar. Je ziet bureaus ook steeds duidelijkere keuzes maken in wat ze wel en niet kunnen. Eén loket waar je alles kunt krijgen bestaat haast niet meer. Elk bureau bekent nu kleur en dat is volgens mij een goede zaak.

Waar ligt ruimte voor PR in Nederland?

Ik noem twee woorden: creativiteit en data. En die dan in combinatie bij elkaar. Ik zie dat nog weinig. Onderzoekje-> persbericht is nog heel vaak dé PR-strategie. Dat kan best een startpunt zijn. Maar kijk ook eens naar eigen data. En áls je die onderzoeksdata hebt, hoe ga je ze betekenis geven. Zodat het echt iets betekent voor de eindklant. Zodat een emotie geraakt wordt en er écht effect van communicatie optreedt. Kijk eens wat verder dan het knipsel. We zijn in dit land nog altijd veel te snel tevreden met goede coverage. Dat kan nooit het doel zijn.

Hoe staat PR er voor in Nederland?

We komen naar mijn idee van ver. Het gaat steeds beter. Het vak wint aan professionaliteit en belang. Dat is goed en fijn om te zien. Waar ik me nog wel aan kan storen is dat de bereidheid om echt kennis te delen (en niet alleen dat wat goed gaat), klein is. Wij zijn laatst een discussie mbt de meetbaarheid van ons vak gestart. We hebben naar aanleiding daarvan een sessie georganiseerd om het daar over te hebben. Het kan zijn dat ik een slechte gesprekleider ben maar ik vond het vrij teleurstellend wat bureaus bereid waren prijs te geven.

Wat vind je van FNKE en hoe wij PR benaderen?

Ik vind jullie stijl herkenbaar en verfrissend. Jullie stralen uit dat jullie met plezier werken. Ik vind het ook leuk dat jullie op een originele manier kijken naar hoe jullie het bureau willen leiden. Ik ben reuzebenieuwd welke uitdagingen jullie tegen zullen komen als jullie groter groeien. Dan zul je vast hier en daar een concessie moeten doen. Maar houd vooral vast aan je idealen en voeg daar wat pragmatisme aan toe!

Wat is dé gouden tip voor FNKE?

Ga zo door. En durf groot te blijven dromen.. en DOEN. Voor bureaus als jullie is er áltijd werk. Mensen gunnen jullie wat en als je het dan waarmaakt dan groei je vanzelf in allerlei opzichten. Succes dus! En dank voor deze invite!

Graag gedaan en bedankt voor dit gesprek! 

 

Foto: Henk-Jan Winkeldermaat, Punkmedia

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs arrow-right-icon