Mediaconsumptie van een PR-consultant

Opinie

FNKE breakdown

Ons werk gaat voor een groot gedeelte over het bereiken van de juiste doelgroep. Je probeert zo goed mogelijk in de huid van de doelgroep te kruipen en een voorstelling te maken van wat ze lezen, luisteren en kijken.

We doen ook steeds vaker voor klanten kleine onderzoeken onder de doelgroep en vragen ze wat ze lezen, luisteren en kijken. Dit om aannames te toetsen of uit te sluiten. 

Dat maakte mij nieuwsgierig naar mijn eigen mediaconsumptie, hoe zou iemand mij (33 jaar, man, Arnhem, koophuis, ondernemer, hbo journalistiek) kunnen bereiken? Ik heb het een week bijgehouden. 

Wat ik lees

Ik lees ontzettend veel, zowel online als ouderwetse boeken. Dat begint ‘s ochtends met de digitale Gelderlander, de Volkskrant en nu.nl. Daarnaast scan ik mijn social media en besef mij elke ochtend weer dat ik daar steeds minder heb gemist

Ik probeer elke dag een half uur over ons vak te lezen. Daar gebruik ik Feedly en Pocket voor. Verder komt er via Twitter veel interessants voorbij en lees ik de nieuwsbrieven van Shift, Coopr, Fonk en Marketingfacts. Geenstijl, Hypebeast en Highsnobiety zijn guilty pleasures. 

In het weekend lees ik mijn favoriete nieuwsbrieven van De Correspondent, Medianieuwsbrief, Follow The Money en Blendle. Van De Correspondent en Follow The Money ben ik ook lid, dat kan ik iedereen aanraden. 

‘s Avonds raak ik mijn telefoon niet meer aan, behalve voor de wekker. Dan lees ik boeken, ik worstel mij momenteel door Murakami’s Opwindvogelkronieken heen. Geweldige schrijver maar dit boek kost mij voor het eerst wel echt moeite. Biografieën vind ik ook interessant en leerzaam, van Freddie Mercury tot Himmler en uiteraard van mensen als Elon Musk en Steve Jobs.

Wat ik kijk

Ik ben een ontzettende Netflix junk. Als dit tijdens mijn studie had bestaan, was ik waarschijnlijk nooit afgestudeerd. Peaky Blinders, The Sinner, Breaking Bad, Better Call Saul, Stranger Things, ik hou ervan.

Op Youtube kijk ik Zondag met Lubach, Last Week Tonight, Vox en 101Barz. Vlogs zijn niet zo aan mij besteed, al vind ik Jorg Ruis wel interessant om te volgen.

Wat ik luister

Ik zou echt meer podcasts willen luisteren maar ik zit niet zoveel in de auto. Als ik aan het werk ben, lukt het mij niet om er geconcentreerd naar te luisteren. Een Podcast over Media luister ik wel trouw. Marketing Over Coffee en The Brief luister ik incidenteel. Radio luister ik nooit.

Op Spotify is het hiphop wat de klok slaat.  

Heel af en toe maak ik uitstapjes naar albums van War on Drugs, Nirvana MTV Unplugged, Thundercat en andere afspeellijsten zoals Haruki Murakami’s vinyl collection.  

Weet je zo genoeg?

Nu heb je een redelijk beeld van wat ik gedurende een week consumeer aan media. Wat lees, kijk of luister jij? Ik ben benieuwd!

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs arrow-right-icon