Klein idee, groot effect

PR

FNKE breakdown

Groot, groter, GROOTST! Dat zijn eerste ideeën vaak en daar is dan nooit budget voor. Dat is prima, je moet groot durven denken, kleiner maken kan altijd nog. Maar die simpele concepten hebben wel charme. En soms is het zelfs zo simpel als een collega oppikken en een kop koffie gaan drinken om eens lekker bij te praten. Als je dan ook nog eens Jerry Seinfeld bent en toegang hebt tot ongeveer alle auto’s en mensen in de wereld, heb je goud te pakken.

Comedians in cars getting coffee

Dat is het letterlijk. Comedians die in een belachelijke gave auto een kop koffie gaan drinken. Wat levert het op? Een geweldige serie die al zeven seizoenen loopt en een achtste en negende seizoen zijn aangekondigd. Helaas heb ik de serie zelf pas kort geleden ontdekt. Maar wat een feest! Juist omdat het zo simpel is. Wat is het?

  1. Je ziet wat close-ups van een auto waar je direct van gaat kwijlen
  2. Jerry vertelt wat over de auto
  3. Jerry stapt in en heeft een overhemd, jasje, spijkerbroek en ontzettend lelijke sneakers aan
  4. Jerry pikt iemand op en we zijn begonnen

Vervolgens ontstaat er (natuurlijk) een grappig gesprek in de auto en in een koffietentje in de buurt. Dat wordt gefilmd en daarna alleen online uitgezonden. De serie is een gigantisch succes met in mei 2015 meer dan 100 miljoen streams. Niet gek als je bedenkt dat de gasten onder anderen Barack Obama, Will Ferrell, Jim Carrey, Tina Fey, Ricky Gervais en Larry David zijn.

Houd het simpel

Terug naar het begin: groot, groter, GROOTST. Hoe onderdruk je die neiging om uit te willen pakken? Als Jerry Seinfeld mensen wil interviewen kan hij dat ook doen in een grote studio doen met een live-band en alles erop en eraan. Succes gegarandeerd.

Maar door het intiem te houden en het anders te doen, is het zo leuk om naar te kijken. De lol spat er vanaf en het is net of je er zelf bij bent in die te gekke auto en het koffiehuisje. Dat krijg je nooit voor elkaar in die grote studio’s, hoe huiselijk ze het ook willen doen lijken met een bank en grote koffiemok op tafel.

Je moet wel lef hebben om het zo te doen. En het is trouwens niet goedkoop, elke aflevering kost $100.000. Het inspireert mij wel om grote plannen niet kleiner te willen maken maar wel na te blijven denken of het anders kan. Wat is het doel en hoe bereiken wij dat? Kies je voor de simpele weg of toon je lef door voor het andere pad te kiezen?

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs arrow-right-icon