Interne communicatie in een snelgroeiend bedrijf

Opinie

FNKE breakdown

FNKE groeit en dus veranderen de bedrijfsprocessen. Binnenkort zijn we met vijf man terwijl we een paar maanden geleden nog maar met z’n tweeën waren. Met z’n tweeën gooi je het balletje gemakkelijk over, maar met vijf man wordt ‘balletje hooghouden’ toch weer net iets lastiger.

We moeten de interne communicatie daarom goed in de gaten blijven houden. We zijn bij FNKE heel bewust bezig met onze interne communicatie en ik denk dat dit de sleutel is tot extern succes. Als de processen bij een klein team kloppen, kunnen we daarna snel opschalen.

Tools, tools, tools

Dat klinkt leuk, maar wat versta ik dan onder ‘bezig zijn met onze interne communicatie’. We zoeken altijd naar iets beters. Blijkt iets niet te werken, dan stoppen we er mee. Om onze projecten te managen gingen we in korte tijd van Nestr, naar Asana, naar een ouderwets whitebord met post-its genaamd Kanban, naar Monday.Inmiddels zijn we eruit: Asana it is. 

Open en scherp met Holacracy

Omdat we bij FNKE werken volgens de Holacracy methode zijn we enorm scherp op onze bedrijfsprocessen. Onze interne communicatie is direct, maar daarmee geef je gelijk een tik tegen alle hobbels die je tegenkomt. Iedere ochtend bespreken we wat we die dag gaan doen en of iemand nog iets nodig heeft van een ander. Naast deze korte dagelijkse updates bespreken we wekelijks onze werkprocessen op projectbasis. Deze weekly tactical meetings doen we in Glassfrog. Volg je het nog een beetje?

Fuck e-mail

Intern mailen, daar zijn we bij FNKE allergisch voor. Uren besteden aan het doorspitten van een volle inbox, dat vinden we zonde van onze tijd. Om snel en efficiënt iets te delen binnen ons team gebruiken we Slack. Slack is een chat-omgeving waar we verschillende groepen hebben. Zo hebben we een ‘work-work’ omgeving waar alleen klantgerelateerde dingen in worden gedeeld. Alle niet werkgerelateerde zaken zoals nieuwsberichten van Adformatie of creatieve campagnes van Nike delen we met ons team in de ‘offtopic’-groep.

Vergeet niet te babbelen

Slimme interne tools gebruiken moedig ik absoluut aan, maar toch sluit ik graag af met: vergeet niet te babbelen. Gewoon, heel simpel face-to-face. Ik hoor het hier op de werkvloer regelmatig, dus ook al ben je met een klein team… en ook al ben je een communicatie of PR-bureau: vergeet niet waar je goed in bent. Babbelen, ouwehoeren, praten, (on)zin verkopen, kletsen of welke naam je er ook aan wilt geven. Want dat is uiteindelijk waarom we in eerste instantie voor dit vak hebben gekozen, toch? 😉 

Hoe onze interne communicatie er met een groter team uit ziet lees je in een later blog. Tot die tijd blijven wij keihard werken aan het onderhouden van onze open en directe communicatiestructuur.  

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs arrow-right-icon