Instagram Automation

Content marketing

FNKE breakdown

Eerder schreef ik over het succes dat Nathan Chan heeft met zijn methode voor Instagram growth hacking. Deze methode heb ik bij twee klanten van ons getest en daar gaat deze blog over.

Growth hacking Instagram, deel 1

Nathan Chan heeft een paar simpele maar tijdrovende trucs om het aantal relevante volgers op Instagram snel te laten groeien. Veel posten (4 tot 10 keer per dag), goede content (duh), populaire hashtags gebruiken (maximaal 30) en shout outs van andere, populaire accounts. Dit alles doe je om mensen naar een geweldige landingspagina te krijgen, waarvan de link in je Instagram-bio staat.

Maar als relatief klein bureau kom je met stap 1 en 2 in de problemen. Instagram kost namelijk veel tijd, aangezien je nog steeds geen posts kan inplannen en je niet vooruit kan werken. Er zijn wel tools, zoals Buffer, waarmee je een beetje mee kan plannen. Maar het plaatsen van berichten moet dan nog steeds handmatig gebeuren. Verder kost goede content, zeker op een visueel medium als Instagram, ook veel tijd.

Deel 2: de test

Ik heb het met twee compleet verschillende accounts getest, met 4 tot 5 berichten per week en een lange lijst relevante hashtags. Daarnaast ben ik veel mensen gaan volgen en ben ik veel posts gaan liken.

De eerste resultaten waren positief, de engagement per post nam door de hashtags enorm toe maar het aantal volgers groeide te langzaam. Voor meer content was geen budget dus moest ik slimmer werken. Tool time!

Snellere groei met tools

Het voordeel van deze methode is dat het soort volgers relatief goed is. Mensen reageren namelijk op jouw content en volgen je omdat ze het interessant vinden. Daarmee stijgt de engagement en zal de conversie ook stijgen.

Er zijn verschillende tools voor Instagram Automation. In het kort, deze tools nemen al het tijdrovende werk uit handen. Ze liken, commenten, volgen en ontvolgen accounts. In het begin was ik wat huiverig om zo te werken, want je weet niet 100% zeker waar en hoe je een comment achterlaat. Dat is tot nu toe pas 1 keer fout gegaan en dat was snel opgelost.

growth hacking instagram pr bureau fnke account 1

growth hacking instagram pr bureau fnke account 2

Account 1 is een merk gericht op Nederland en daar zijn we dit jaar mee begonnen. Account 2 bestond al langer en heeft een internationale focus, vandaar dat het aantal volgers aan de start hoger lag. Het is wel duidelijk op welk moment de tool zijn werk begon te doen. Met 3 tot 4 berichten per week en de toevoeging van de hashtags, groeien beide accounts nu met ongeveer 100 volgers per week.

Het automatiseren kost in het begin veel tijd maar veel minder dan het volledig handmatig werken. Na een lange zoektocht heb ik de juiste hashtags en reacties ingesteld. Ook het volgen en ontvolgen is nu volledig geoptimaliseerd, waardoor er een goede balans is tussen het aantal mensen dat je volgt en dat jou volgt.

Shout outs en give aways werken

In beide grafieken is nog een sterker stijgende lijn te zien. Bij account 1 heb ik verschillende give aways georganiseerd, waarbij mensen het account moesten volgen om kans te maken op een prijs. Bij account 2 zijn ook twee shout outs geweest door invloedrijke merken met 50k volgers en > 200k volgers. Overigens zonder daarvoor te betalen maar het effect is duidelijk zichtbaar.

Instagram automation, doen of niet?

Voor deze twee merken werkt het geweldig! Goede content blijft de sleutel maar alleen daarmee red je het niet meer. Door met slimme tools te werken, bespaar je jezelf een hoop tijd en frustratie en zie je snel mooi resultaat. Hou wel de reacties in de gaten want het kan zijn dat een comment ongepast is of raar staat. Bijvoorbeeld ‘Ga zo door!’ onder een bericht wat niet zo positief is maar wel de hashtags gebruikt waar jij je op richt. Zoals gezegd, dat is mij pas 1 keer overkomen en dat was snel opgelost.

Zo hou je veel meer tijd over voor mooie foto’s met inspirerende quotes, want dat dit soort berichten scoren op Instagram en daar had Nathan Chan wel gelijk in.

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs arrow-right-icon