Influencer marketing – hipper dan vintage

PR

FNKE breakdown

Influencer marketing, iets wat iedereen wil. Logisch, want waar vraag is, is aanbod. En dat aanbod groeit met de dag. Maar hoe hip is influencer marketing nu eigenlijk?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, neem ik jullie mee naar 1999. Mijn moeder kocht destijds rvg media & impact, onze zus. Thuis hadden wij een paar jaar een computer en adsl was nog geen gemeengoed. Mijn moeder had een warm netwerk met mediarelaties, die op hun beurt verantwoordelijk waren voor diverse katernen in uiteenlopende printtitels. Zodra er een productlancering gepland stond voor één van de merken, wist mijn moeder feilloos voor welke redacteur of journalist dit écht iets zou zijn. Nog voor de eerste letters van het persbericht getypt waren, belde zij met haar warme relaties. Daarna gingen de stapels persmappen mee in de auto en werden persoonlijk op de redacties bezorgd. Daar was weer een persoonlijk moment, waar er kort werd bijgepraat.

Ons kent ons

Het medialandschap was lekker overzichtelijk en gemakkelijk te onderscheiden in print en RTV. Elk magazine, krant of TV programma had zijn eigen doelgroep en een gemakkelijk te herkennen formule. Door het overzicht merkte ik dat mijn moeder vaak met dezelfde redacties sprak en op die manier een innige band opbouwde. Daarnaast las en of keek mijn moeder elk medium dat interessant was voor de klanten van rvg. Daardoor wist zij precies wie over welk onderwerp schreef en welke invalshoek zij moest gebruiken.

Iedereen is auteur

In 2009 stapte ik in het bedrijf en vond ik dat wij ook iets met nieuwe media moesten doen, want dat kon best weleens interessant zijn. Dat bleek een understatement. De eerste social media-verslavingsklinieken zijn opgericht. Internet zorgde ervoor dat wij allemaal auteur zijn geworden en de netwerken hielpen ons bij het verkrijgen van een groot publiek.

Het medialandschap raakte verdeeld.

Influencer marketing

Anno nu is er niet veel voor nodig om je eigen blog te starten. Met een laptop en internet ben je een aantal muisklikken verwijderd van je eigen blog. En dat is precies waar ik naar toe wil: het scheiden van kaf van het koren. Een influencer heeft net als titels mijn moeder een duidelijke doelgroep, een herkenbare formule en vaste momenten om te posten. Zo weet de doelgroep precies waar ze aan toe zijn en is het voor ons als PR-bureau weer helder bij welke influencers wij voor welk merk of product we moeten zijn. Zo is de cirkel weer rond, zodat onze mensen weer een goede relatie kunnen bouwen, gestoeld op wederzijds begrip.

Zo nodigen wij regelmatig bloggers en vloggers uit om kennis te maken met de merken die wij vertegenwoordigen. Daarmee hebben wij samen een leuke dag of avond om aan onze relatie te werken, en helpen wij elkaar.

Mijn vrouw is ook begonnen met bloggen. Zij startte ongeveer één maand geleden met een duidelijk doel: “Delen met de wereld waar ik blij van word”. je suis nous heeft inmiddels meer dan 100 bezoekers per dag en ze krijgt al aanbiedingen van merken. Persoonlijk vind ik dat gek, omdat de doelgroep (gezien de korte periode) voor een merk nog niet duidelijk kan zijn.

Oude wijn, nieuwe zakken?

Als ik de vergelijking maak tussen het werk van mijn moeder en ons werk nu, dan is het voornaamste verschil dat het medialandschap onwijs versplinterd is. Waar zij 100 redacteuren in haar Rolodex had, moeten wij voor elke campagne op zoek naar relevante influencers, naast ons eigen netwerk. Hoe relevant is een blogger voor de campagne? Veel bloggers en vloggers vertellen wel wat hun bereik is, maar ze onderbouwen dit niet met (controleerbare) cijfers uit Google Analytics. Misschien een leuke klus voor het HOI? Maar is influencer marketing oude wijn in nieuwe zakken? Ik denk het niet. Het lijkt op het eerste gezicht op elkaar maar het werken met influencers is anders dan het werken met redacteuren. Alleen al hoe ze beloond worden, bijvoorbeeld.

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs arrow-right-icon