Holacracy bij FNKE: O jee, ik ben Lead Link

Opinie

FNKE breakdown

Of ik Lead Link wil worden binnen onze cirkel, die vraag kreeg ik een maand geleden. Mijn eerste gedachte: O jee, dan ben ik ineens de baas en dat wil ik helemaal niet zijn. Mijn tweede gedachte: Maar we werken met Holacracy, dan is er helemaal niemand de baas, dus ik ook niet. Best gek dus, dat die eerste gedachte bij mij op kwam.

De ideale Lead Link

 

 

Elke Holacratische organisatie heeft in ieder geval één cirkel en drie kernrollen: Lead Link, Facilitator en Secretary. De Facilitator bewaakt het proces tijdens de vergaderingen, de Secretary legt de vergaderingen vast, houdt de agenda bij en interpreteert de Constitution en de Lead Link wijst rollen toe, houdt in de gaten of mensen nog bij de rol passen, wijst middelen toe aan projecten, definieert prioriteiten en definieert de metrics. De Lead Link heeft enkele belangrijke verantwoordelijkheden en bevoegdheden, maar de Lead Link doet zelf geen enkel operationeel werk – hij/zij creëert alleen de voorwaarden voor andere rollen om het werk van de cirkel te doen.

De Ideale Lead Link is geen mediator, geen facilitator, geen people manager, geen baas, geen babysitter, geen trekker, geen duwer, geen inspirator, of andersoortige superheld. De Lead Link zorgt niet voor het geluk van anderen. Holacracy gaat ervan uit dat mensen voor zichzelf kunnen zorgen, omdat iedereen hetzelfde gereedschap heeft om zijn of haar spanningen zelf te verwerken. Je hoeft de Lead Link dus ook niet om toestemming te vragen om iets te doen. De Lead Link kan je ook niet bevelen om iets te doen, de rol kan alleen een prioriteit aangeven.

De Lead Link in de praktijk

Tot vandaag was Bram onze Lead Link. Niet ideaal want Bram is ook de eigenaar van FNKE. In de dagelijkse praktijk wordt hij dus vaak aangekeken in zijn niet-bestaande rol als eigenaar, die we dan voor het gemak Lead Link noemen. Lead = leiden = leider = manager = directeur. Precies de reden waarom Bram bij de oprichting gelijk heeft gekozen voor Holacracy, hij wil dat allemaal niet zijn. Maar hij is het toch geworden.

Het is namelijk ook lekker makkelijk, voor hem en voor mij (ik spreek hier alleen voor mijzelf maar neem aan dat het ook voor mijn collega’s opgaat). Bram kon in zijn comfort zone blijven als leider en aanjager. Iets wat hij misschien niet altijd leuk vindt maar wel is. En ik kan afwachten tot ik op mijn donder krijg omdat de strategie nog niet is uitgewerkt in heldere doelen. Dat vind ik niet leuk maar het is wel hoe het gaat. Omdat dat de manier is waarop ik altijd heb moeten werken. De strategie, doelen enzovoort kwam van boven, jij voert het uit. Alles wat de directie bedacht was waardeloos, daar scheld je de hele dag op en ik zou het wel beter weten maarrr ik had er niks over te zeggen. Lekker veilig.

Nu is dat wel anders want we bedenken de strategie samen. Maar we moeten het ook samen uitvoeren. En daar gaat het knellen. Meedenken en bepalen is leuk maar het uitvoeren, dat vraagt een stuk meer strategisch inzicht en verantwoordelijkheid. Typisch taken voor het management en de Leider.

Nu ben ik Lead Link

Na een maand wikken, wegen en een goed gesprek met Bram heb ik ja gezegd en ben ik nu Lead Link. Het is eigenlijk een hele kleine rol in het bedrijf, die heel groot en belangrijk is gemaakt. Net als bij Medium.com, één van de redenen waarom Holacracy bij dat bedrijf is mislukt. Lead Link zijn was daar een fulltime baan en had daar de status van Baas/Directeur/Manager. Het is een val waar veel bedrijven intrappen en waar de leidinggevende een andere naam krijgt maar hetzelfde blijft doen en dezelfde verantwoordelijkheid blijft dragen.

Hoe het bij ons zal gaan? Geen idee, daar gaan we nu achter komen. Dat is het mooie van Holacracy, als het veilig genoeg is om te proberen, kan je het gaan doen. Daarom was het ook geen lang en moeilijk proces om de overstap naar inbound PR te maken. De gedachte erachter sloot aan bij onze eigen ideeën en dus was de beslissing snel gemaakt.

Download Whitepaper Inbound PR

Het zal misschien even wennen zijn, voor ons als niet-eigenaren en voor Bram als eigenaar. Hopelijk is de worsteling tussen eigenaar en Lead Link zijn nu weg en kan FNKE de volgende stap maken in het implementeren van Holacracy. Want wij zijn er nog lang niet en dat is ook prima. In de woorden van Ruben Timmerman, Holacracy-goeroe en founder van Springest: “If Holacracy implementation is going very smoothly in the first year, you’re doing it wrong.”

 

PS: ik heb trouwens bijna het Holacracy-kwartet. Ik ben Secretary en Facilitator geweest en nu Lead Link. Ik mis alleen nog Rep Link. Maar dat kan je weer niet tegelijk zijn met Lead Link. Ingewikkeld spelletje…

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs arrow-right-icon