Hoe vind je als startup een ervaren PR consultant?

Opinie

FNKE breakdown

FNKE is pas drie maanden oud en groeit. Reden voor ons om binnen twee maanden een tweede vacature open te stellen. Deze keer specifiek gericht op een PR consultant met drie jaar bureau-ervaring. Appeltje eitje dachten Aljo en ik vanuit onze rol Mensen. Maar niets blijkt minder waar.

De eerste versie van onze vacature trok veel aandacht: hij werd op Villa Media bijna duizend keer bekeken en op LinkedIn, Facebook en Twitter meerdere keren gedeeld. Er werden personen getagd en wij ontvingen ruim dertig sollicitaties. Deze sollicitaties varieerden van schoolverlaters tot zeer ervaren mensen. Helaas solliciteerde er niemand met relevante ervaring aan de bureauzijde. En dat is nu precies wat wij bij FNKE zoeken: een ervaren PR consultant die ons helpt bij het waarmaken van onze ambitie.

Wat is dan de ambitie van FNKE?

Het beste geïntegreerde PR bureau van Nederland worden. Waarom? Omdat dat is waar wij dagelijks voor opstaan, voor in de file staan en keihard aan werken. Omdat wij geloven in het volledig ontzorgen van onze klanten, zodat alle campagnes in lijn zijn met elkaar. Zo behalen wij de beste resultaten.

Werken volgens Holacracy

Naast de vele sollicitaties kwamen er ook vragen over Holacracy: ‘Wat is het precies, hoe werkt het, waarom hebben jullie geen managers, is het dan geen chaos’. En zo nog een aantal meer.

De antwoorden op deze vragen waren voor ons logisch. Met een klein beetje leeswerk hoef je deze vragen niet aan ons te stellen. Daarbij is Holacracy voor ons juist het middel om op een zeer effectieve manier te werken, waarbij iedereen binnen de organisatie als een spanningssensor fungeert. Is er iets wat niet is zoals het zou kunnen zijn, dan is dat een spanning. Die spanning kun je direct verwerken of in onze wekelijkse tactical meeting op de agenda zetten. Bekijk het stroomschema om te zien hoe dit binnen Holacracy werkt:

Holacracy - Bron: Energized

Door op deze manier te werken leren wij als organisatie supersnel van zaken die niet zijn zoals ze zouden moeten of kunnen zijn. We zijn daardoor als team schaalbaar. En dat helpt ons enorm bij de groei die wij doormaken. Iedere rol binnen ons team – wat in Holacracy Cirkel wordt genoemd – heeft hele heldere accountabilities die zijn vastgelegd in een overzicht. Een rol heeft net als de cirkel een duidelijk doel. Dus iedere rolhouder weet waarom zijn of haar rol bestaat en wat het doel van de rol is.

Doordat wij tweewekelijks een rollenoverleg hebben blijven de rollen Agile en is er door elke rol binnen de cirkel een verbetering of wijziging aan te brengen. Zo maken wij gebruik van de kwaliteiten van onze collega’s en zijn er tijdens onze meetings geen ellenlange discussies. Bovendien kan iedereen een nieuwe rol voorstellen of verantwoordelijkheden van rollen opheffen of overhevelen. Hiermee blijven goede ideeën niet alleen goede ideeën, maar worden ze ook werkelijkheid! De enige voorwaarde is dat het voorstel ons bedrijf geen schade mag toebrengen of een stap terug mag brengen. Dit wordt door de facilitator getoetst aan de hand van een stroomschema.

Waarom hebben wij dan nog geen nieuwe collega?

Dat vroegen wij ons ook af. Bij het online zetten van de vacaturetekst wisten wij het zeker: dit gaat ons de juiste collega opleveren. Een duidelijke tekst, met een helder profiel. Niets zou ons in de weg staan. Helaas bleef zoals gezegd, dé collega met bureauervaring uit. Tijd voor ons om eens kritisch naar de vacaturetekst te kijken.

Titel 1: Vacature Rol PR
Titel 2: FNKE groeit en zoekt ervaren PR Consultant
Huidige titel: FNKE zoekt A-speler om zijn ambities waar te maken

Een echte A-speler dus. Maar A-spelers hebben toch al een baan? Met toffe klanten? En met leuke collega’s en dito voorwaarden? Aldus het gehele team. Bovendien bestaat FNKE pas een paar maanden, dus wat moet je als ervaren A-speler bij een startup? Is dat dan niet een stap terug?

Ons antwoord is neen! Wij zijn dé stap naar zelf ondernemen binnen het vak waarvan je al jaren geniet. Wij geven je de mogelijkheid om mee te bouwen aan FNKE en jezelf tegelijkertijd te ontwikkelen. Geen bazen of managers, iedereen gelijk, met als grootse verschil de verantwoordelijkheden, zoals vastgelegd in een roloverleg (Governance).

Toffe klanten? Hebben wij ook! FNKE heeft een vliegende start gemaakt doordat alle PR werkzaamheden van rvg zijn overgenomen en de social werkzaamheden van The Social. Om trends te spotten en relaties te onderhouden bezoeken wij ook (inter)nationale beurzen, een echt uitje als je het mij vraagt! En de arbeidsvoorwaarden zijn gewoon goed, vraag het vooral aan onze collega’s.

Kortom: FNKE heeft alles in huis om A-spelers aan boord te halen en houden.

Hoe vind je dan een nieuwe collega?

De vraag in de titel van deze blog blijft onbehandeld omdat ik het ook niet weet. Wel weet ik dat het helpt om je vacaturetekst eens kritisch te bekijken. Dat was voor ons reden om hem volledig te herschrijven. Daarnaast heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om wat meer uitleg te geven over FNKE en waarom wij Holacracy doen.

Rest nog de vraag: Ben je of ken je onze nieuwe A-speler? Let us know!

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs arrow-right-icon