Hoe ga je verstandig om met je smartphone?

Opinie

FNKE breakdown

De laatste maanden gaan mijn gesprekken steeds vaker over het wegleggen van de telefoon en het verwijderen van social media. Een gevalletje Baader-Meinhof-fenomeen of is er echt iets aan de hand?

Bij de laatste Media Villa is de hele avond gewijd aan smartphone-verslaving. Ritzo ten Cate vertelt over zijn eigen smartphone-verslaving en hoe hij daar van af is gekickt. Hij vindt het namelijk een serieus probleem en hij staat daar niet alleen in.

Aan de hand van verschillende onderzoeken door MIT-professor Sherry Turkle toont hij de zaal dat er iets aan de hand is, met name bij jonge mensen. Tegelijk met de opkomst van de iPhone zijn mensen minder gaan daten, hebben ze minder seks, zijn ze eenzamer en oververmoeid.

 

 

Weg met de online onzin

Wellicht leren we na tijden van overvloed en eindeloze mediaconsumptie nu pas om te gaan met deze relatief nieuwe technologie. Zelf ben ik al een tijd bezig om minder met randzaken bezig te zijn, zoals social media en andere afleiding.

In Chrome heb ik een aantal plugins die mij daarbij helpen. Met Inbox When Ready zie ik alleen mijn Gmail-inbox als ik het wil, met News Feed Eradicator is mijn Facebook timeline verborgen en met BlockSite blokkeer ik andere tijdslurpende sites.

Facebook en LinkedIn heb ik al een tijdje van mijn telefoon verwijderd en ik zit nog in dubio over Instagram. Op Twitter ben ik het aantal accounts dat ik volg flink aan het terugdringen. In Whatsapp zijn alle groepschats gemute en van andere apps staan de meldingen uit. Met de app Moments meet ik nu hoeveel tijd ik per dag op mijn kleine Black Mirror door breng en aan welke apps ik de meeste tijd besteed. Voor ik ga slapen lees ik nu weer boeken en staat de telefoon op vliegtuigmodus. Zo val je een stuk rustiger en beter in slaap.

Race for attention

Hoezeer ik ook mijn best doe, helemaal afscheid nemen lukt niet. Het is ook een oneerlijke strijd. Een strijd waarbij je het in je eentje op moeten nemen tegen bedrijven die miljarden spenderen en verdienen aan mijn aandacht. Dat je nog even doorscrollt. Die volgende video kijkt. Dat nieuwsbericht deelt dat je zo opwindt. Volgens Tristan Harris van Timewellspent kan en moet het anders.

 

 

In mijn omgeving komt dit thema dus regelmatig terug, zowel zakelijk als privé. Het leeft bij de mensen die ik spreek. Hebben we het kantelpunt bereikt? Gaan we echt massaal weg van onze schermen of is dit iets wat in mijn bubbeltje leeft? Daar gaan we de komende jaren achterkomen. Het is in ieder geval goed dat de discussie los komt en mensen zich bewust worden van hun gedrag.

Minder tijd op de smartphone en social media betekent ook dat het moeilijker wordt om je publiek te bereiken met advertenties. Het zal nog wel even duren voor we daar echt iets van gaan merken, onze campagnes hebben we vooralsnog geen last van. Mobiele adblockers en GDPR zijn op dit moment grotere uitdagingen.

Anderen over smartphone verslaving

Kortom, interessante tijden voor de smartphone. Verder lezen?

  • Mocht je er meer over willen weten, Marco Derksen verzamelt op zijn blog artikelen, boeken en video’s over dit onderwerp.
  • NOSop3 heeft een hele mooie special gemaakt over onze collectieve smartphoneverslaving, je schrikt er soms van!

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs arrow-right-icon