Hoe AI en ChatGPT communicatieprofessionals kunnen helpen

Opinie

Hoe AI en ChatGPT communicatieprofessionals kunnen helpen

Samen met mijn dochter en zoon van 9, keek ik deze week naar het jeugdjournaal. In een item lieten ze middelbare scholieren en docenten aan het woord over het gebruik van ChatGPT.

Mijn kinderen waren erg onder de indruk van de mogelijkheden die ChatGPT biedt.
Toen ik hen naar bed bracht, zag ik op de gang een geel post-it briefje liggen, met daarop in het handschrift van mijn zoon geschreven: ChatGPT.

Eenmaal in bed vroeg ik hem waarom hij dat heeft opgeschreven. Zijn reactie: “straks in groep 7 en 8 moet je in het weekend en na school huiswerk maken, nou dat ga ik dus echt niet doen. Ik ga ChatGPT gebruiken”.
Mooi om te zien dat ChatGPT en alle verbonden oplossingen, zoveel stof doen opwaaien. Maar wat kan je er nu echt mee?

Ik experimenteer al maanden met allerlei AI-software oplossingen, waardoor ik de vergelijking durf te maken met de komst van Google Maps voor navigatie. Zonder duidelijke bestemming ben je nergens. Zo is het ook met AI, zonder duidelijke opdracht of vraag (promt), geen bruikbare output.

Wat zegt ChatGPT zelf:
ChatGPT is de toekomst en neemt onze banen niet over, maar verhoogt juist de efficiëntie en effectiviteit van ons werk. Het is een krachtig proces dat kan worden gebruikt voor zowel persoonlijke als professionele doeleinden.
Ik ben het roerend eens met ChatGPT. De menselijke input is van belang.

Ik neem je hieronder mee tijdens mijn experiment met Jasper.ai, een oplossing die het volgende belooft “Create amazing *content* 10X faster with AI”:

Een voorbeeld van Jasper.ai

In het eerste blok vul ik het doel van de blog in. Daarna geeft Jasper mij een aantal creative ideeën in de output.

Op basis van mijn keuze start Jasper met schrijven:

Voorbeeld van Jasper:

In het filmpje hierboven, demonstreer ik hoe ChatGPT de uitkomst van Jasper.ai op mijn verzoek

1: samenvat

3 Manieren waarop Chatbots kunnen helpen je creativiteit te vergroten

Als je creatief bezig wilt zijn, is het belangrijk om zo veel mogelijk input te krijgen. Sommige mensen denken dat dit alleen kan door in een open ruimte te werken of in een omgeving die vol inspiratie zit. Maar er zijn ook andere manieren! Chatbots kunnen bijvoorbeeld helpen je creativiteit te vergroten. In deze blogpost vertellen we je meer over hoe chatbots kunnen bijdragen aan jouw creatieve proces en wat de voordelen zijn.

2: tot bullets omzet

  • Chatbots, zoals ChatGPT, kunnen een waardevolle hulp zijn bij het versterken van je creativiteit.
  • ChatGPT kan je helpen bij het genereren van ideeën door middel van vragen die je kunt stellen.
  • ChatGPT kan je ook helpen om jouw ideeën te verrijken en te structureren door middel van natural language processing.
  • ChatGPT kan je helpen bij het schrijven van teksten door middel van analyse van je invoer en het genereren van passende teksten.
  • ChatGPT is een waardevolle tool om je creativiteit te versterken, of je nu op zoek bent naar informatie, ideeën wilt verrijken of teksten wilt schrijven.
  • Probeer het uit en ontdek hoe ChatGPT jouw creatieve proces kan verbeteren.

DALL-E:

Om mijn blog van een goede header te voorzien, ga ik naar Dall-E, een AI gebaseerde oplossing die op basis van promts, afbeeldingen creëert. Maar juist die promts zijn lastig.
Wie schrijft de beste promts voor Dall-E? ChatGPT natuurlijk, zie het voorbeeld hieronder:

De promt uit ChatGPT, plak ik in onderstaand voorbeeld in Dall-E:

Conclusie: hoe AI en ChatGPT communicatieprofessionals kunnen helpen

Het vergoot je creativiteit, het versnelt je schrijfproces en kan je helpen bij het samenvatten van grote stukken tekst.

Na flink wat experimenteren met AI-oplossing, ben ik het roerend eens met ChatGPT: “de menselijke input is van belang bij het gebruik van AI”. Zonder duidelijke opdracht of vraag (prompt), geen bruikbare output. ChatGPT sluit daarmee naadloos aan op onze werkwijze, want zonder heldere vraag, geen succesvolle uitkomt.

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs arrow-right-icon