“Growth hack the shit out of Instagram

Content marketing

FNKE breakdown

Instagram is mijn favoriete social media-kanaal, zowel persoonlijk als voor onze klanten. Het is visueel, het is snel en ik heb zo al ontelbaar veel mooie dingen ontdekt.

Maar het heeft ook een andere dynamiek dan LinkedIn, Twitter of Facebook. Het gaat namelijk niet zo hard met de volgers. Je moet er echt voor werken. Een vriend stuurde mij een link naar een aflevering van Growth Hacker TV.

Growth Hacker TV: Nathan Chan

In deze aflevering wordt Nathan Chan van Foundr Mag geïnterviewd over zijn succes op Instagram en hoe hij dat heeft gedaan. Hoe kan je Instagram laten groeien? Omdat je vast geen drie kwartier hebt om naar het zwaar Australische accent van Nathan te luisteren, zet ik de belangrijkste punten op een rij:

“Growth hack the shit out of Instagram”

Nathan begon vrij laat met Instagram maar zag snel de mogelijkheden van dit platform. Op het moment van het interview had hij 600.000 volgers en haalt hij 50 procent omzet uit het platform. Hoe? Foundr Mag is een magazine over startups en ondernemen. Daarnaast verkopen ze online trainingen. Het Instagram-account linkt naar een landingspagina waar je in ruil voor jouw e-mailadres een gratis e-book krijgt over het laten groeien van Instagram. Het resultaat? Een conversionrate van 70 procent en een e-maildatabase van meer dan 150.000 adressen. “That’s where the money is”, aldus Nathan.

Tip 1: een link naar een goede landingspagina in je Instagrambio

Wat doen anderen?

Dit geldt eigenlijk voor alle social media, kijk naar jouw concurrenten. Wat doen zij dat werkt en hoe kan ik dat zelf gaan doen? Nathan zag andere accounts veel inspirerende quotes posten. Die vindt hij zelf verschrikkelijk maar mensen vinden het fantastisch. Quote + goede afbeelding = Instagram goud.

Hij zag ook dat anderen veel posten. Zelf post hij nu vier tot tien keer per dag, verdeeld over de verschillende tijdzones. Dat is niet spammerig, Instagram is snel en mensen zien dus lang niet alles. Zijn account groeit nog met 65.000 volgers per maand dus dat werkt.

Tip 2: kijk af en gebruik wat relevant is

Tip 3: veel posten kan geen kwaad

#hashtags x 30

Mensen zoeken op hashtags op Instagram. Maar hoe weet je nou welke hashtag bij je past? Boerenverstand en websites als tagforlikes.com. In deze post van Latergramme  staan ook een aantal goede tips. Je mag maximaal 30 hashtags gebruiken op Instagram. Post die niet in de tekst onder je foto maar in de comments. Anders wordt het namelijk wel snel spammerig.

Tip 4: post 30 relevante en populaire hashtags in de eerste comment

Shout out for shout out

Zoek accounts die op jou lijken en mail ze of ze jou geen shout out willen geven, in ruil voor een shout out op je eigen pagina. Vraag of ze je taggen en mentionen en doe hetzelfde voor hun. Veel accounts vragen daar tegenwoordig geld voor maar je kan het altijd proberen of het gratis kan. Nathan heeft nu ongeveer 1.000 dollar uitgegeven aan shout outs, in tegenstelling tot tienduizenden dollars per maand aan adverteren op Facebook.

Tip 5: zet populaire vrienden in

Master all the channels

Een hele wijze les aan het eind: “I will not be relying on someone else his platform.” Alle social media is rented in onze visie. Als je van één kanaal afhankelijk bent en zij veranderen de regels, ben jij de pineut. Daarom zet Nathan Instagram in om zoveel mogelijk mensen in zijn e-maildatabase te krijgen, die bezit hij en daar kan niemand wat aan doen.

Tip 6: word niet afhankelijk van één kanaal

Zijn volgende kanaal? Snapchat. Een heel interessant maar ook vooral persoonlijk platform. Hoe je dat kanaal nou succesvol inzet om bijvoorbeeld mailadressen te krijgen, wordt helaas nog niet verteld.

Benieuwd geworden naar het verhaal van Nathan? Kijk het hele interview bij Growth Hacker TV. En volg ons op Instagram. Dan ga ik nu zijn gratis e-book lezen en daarna deze tips zelf toepassen.

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs arrow-right-icon