FNKE bestaat 1 jaar!

Opinie

FNKE breakdown

Precies 1 jaar geleden is FNKE (toen nog onder een andere naam) geboren. Om maar gelijk met een enorm cliché te beginnen, het jaar is voorbij gevlogen! In ons korte bestaan hebben we al veel mooie dingen voor prachtmerken mogen doen. Als ik zo terugkijk op het eerste jaar FNKE, dan is het hele jaar te vangen in 1 woord: focus.

Kiezen voor PR

FNKE is geboren uit de keuze voor PR. Bij rvg deden we het ‘erbij’ en daarnaast werd rvg ook niet gezien als een PR-bureau. Ik zag grote kansen voor onze merken en had ideeen voor PR die niet bij rvg pasten. De keuze om samen met Aljo een nieuw PR-bureau te starten was daarom snel gemaakt. FNKE met de focus op PR en rvg met de focus op joint promotions en lezersacties.

Het doel van FNKE

Met FNKE had en heb ik een duidelijk doel voor ogen: binnen vijf jaar een awardwinning top 5-bureau zijn. Holocratisch georganiseerd met mensen die willen winnen. Een bureau dat pioniert en de wereld van PR wil vernieuwen, vormgeven en herijken. We zijn gestart vanuit liefde voor het vak, niet omdat we het kunstje kunnen.

Dat betekent ook dat FNKE niet voor iedereen is, zowel voor klanten en voor medewerkers. Het afgelopen jaar werd ook snel duidelijk wie wel bij ons paste en wie niet. Daarom hebben we afscheid genomen van een aantal klanten. Ook van medewerkers. Keuzes maken is niet altijd leuk maar wel nodig om focus te houden op wat belangrijk is.

Focus op de missie

Omdat de missie zo duidelijk is, is de weg er naar toe ook helder. Dat is de gedachte maar in de praktijk blijkt het niet zo’n rechte lijn. Bij pionieren hoort ook het nemen van zijpaden en experimenteren. Sommige experimenten zijn succesvol, andere minder maar daarom niet minder leerzaam. Draagt het bij aan onze doelstelling? Als het antwoord ja is, gaan we er mee door.

Focus op de toekomst van PR

Vanaf dag 1 zijn we kennis gaan delen. Op ons eigen blog maar ook als gastblogger op bijvoorbeeld Marketingfacts. Dat vinden we leuk maar ook belangrijk. Wat PR is en voor je kan doen, is Nederland namelijk nog niet altijd even duidelijk.

Wat we online doen, is zichtbaar. ‘Achter de schermen’ praten we ook veel met elkaar over data-gedreven PR. Op onregelmatige basis zijn er ook inspirerende pizzasessies met Coopr en Whizpr, de bureaus die staan waar wij over 5 jaar willen staan. Liever eerder natuurlijk 😉  Zonder onszelf weg te willen cijferen, voelt het wel bijzonder om met de ‘grote jongens’ mee te praten en te zien dat wij op de goede weg zijn.

Focus op het komende jaar

Het was een turbulent jaar met onder andere een verhuizing en een naamswijziging. Maar dat is niet wat er blijft hangen. Dat we het verschil maken bij FastRider, dat we de internationale coördinatie voor JEE-O doen, een gave campagne voor Koningsdag in onze thuisstad, de introductie van ACTIVEON in Nederland, de mooiste elektrische fiets van Nederland introduceren, dat blijft hangen.

Voor het tweede jaar van FNKE staat er ook veel moois te gebeuren. Groeien bij bestaande klanten en het verschil maken bij nieuwe klanten. Wil je daar niks van missen? We doen ons best om elke maand een nieuwsbrief te versturen, dat lukt vooralsnog redelijk. Schrijf je nu in voor de FNKE nieuwsbrief en ontvang met enige onregelmaat al ons nieuws in je inbox.

Fucking trots

Na een jaar ben ik vooral fucking trots op wat we hebben bereikt en vooral hoe we dat hebben bereikt. We zetten PR in zoals ik het voor ogen had voor merken waarmee we vier kliks hebben. Dat maakt het elke dag meer dan waard om naar kantoor te gaan, omdat het zo ontzettend leuk is wat wij mogen doen. Dat is niet vanzelfsprekend en zo zullen wij het ook nooit gaan zien.

Op naar het tweede jaar!

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs arrow-right-icon