De methode Asscher of de methode South Park?

Opinie

FNKE breakdown

Het is al de hele dag nieuws: een politicus die vanuit zijn hart reageert. In de Volkskrant-nieuwsbreak zegt politicoloog, blogger en maker van de peilingwijzer Tom Louwerse daar treffend over: “Daar heeft vast geen spindoctor vooraf naar gekeken.” Normaal is dat slecht nieuws voor de politicus en moet hij zijn woorden terugnemen. Ik hoop niet dat Lodewijk Asscher dat gaat doen.

Dit of stoppen

Het is namelijk prachtig wat Asscher heeft gedaan. Het is ook de enige manier om je te verweren tegen de 24/7 shitstream die je als publiek figuur over je heen krijgt. Het is dit of stoppen. Ik ben blij dat Lodewijk Asscher het op deze manier, ook met namen en rugnummers erbij, doet. De langdurende frustratie waaruit dit is geboren, is haast niet voor te stellen.

De uitsmijter is mooi advies aan zijn online belagers: “Mag ik jullie voorzichtig aanraden voor de volgende keer dat je zo’n reactie plaatst de tweet of post eerst even aan je moeder te laten zien? Of aan je dochter, for that matter? Als zij het ook een goed idee vindt, vooral plaatsen. Blijf er niet mee rondlopen.”

Safe space

Het doet denken aan de aflevering Safe Space van Southpark. Daarin worstelen Cartman en Steven Seagal met hetzelfde probleem: kwetsend commentaar op internet. Zij zoeken de oplossing bij Butters, die al hun berichten leest, de negatieve weglaat en zo alleen het positieve doorlaat in hun Safe Space.

Zinloos natuurlijk, net zoals het bericht van Asscher. De trollen, anoniemen en haters roeren zich alweer onder hetzelfde bericht waar hij ze aan de schandpaal nagelt. Maar als ik moet kiezen, kies ik voor de methode Asscher. Wat spindoctors of PR consultants daar dan ook van mogen denken.

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs arrow-right-icon