Contentdistributie: de sluitpost op de begroting

PR

FNKE breakdown

Gisteravond mocht ik bij de Grand Prix Content Marketing de prijzen uitreiken in de categorie Not for Profit. Ontzettend leuk om te doen en er zijn geweldige cases voorbij gekomen. Maar in de auto terug knaagde er iets aan mij. Er is ook een prijs uitgereikt voor Beste Distributie en dat vind ik gek.

Het is alsof je een prijs uitreikt aan een auto omdat die kan rijden. Distributie van het verhaal zou bovenaan de lijst moeten staan bij de start van een campagne en het is een essentieel onderdeel van het succes.

Oude versus nieuwe contentdistributie

In de oude print wereld, vroegah dus, was de verhouding tussen creatie en distributie erg scheef. Voor een 1/1 pagina advertentie in bijvoorbeeld. Libelle, werd al snel €25.000,- neergeteld. De creatie kwam daarbij niet verder van 5% van het totaal.

In de “nieuwe” wereld merken wij dat een toffe video met een goed verhaal niet genoeg is om mensen te bereiken. Er is minstens hetzelfde bedrag nodig om de video ook bij de doelgroep onder de aandacht te krijgen. Toch merken wij dat juist contentdistributie de sluitpost op de begroting is. De content is immers gemaakt, waarom moet het dan dubbel zoveel kosten om kijkers te krijgen?

SodaStream Walk of Shame

Vorig jaar november lanceerde SodaStream HQ een video op hun eigen Facebook pagina. Een video waarin The Mountain en Septa Unella uit Game of Thrones laten zien hoe hopeloos ouderwets het is om bruiswater in de winkel te kopen.

De video heeft alle ingrediënten om vanzelf te vliegen: een goed verhaal, een te gekke productie die inhaakt op één van de populairste series ooit, een goede cast en een maatschappelijk thema. Toch moesten alle zeilen worden bijgezet om aandacht te krijgen voor de video. De video werd ge-crosspost naar de lokale pagina’s van de verschillende landen. De verschillende landen waren zelf verantwoordelijk voor de contentdistributie.
De video werd met Facebook ads en pre-rolls op YouTube aangejaagd. Parallel zorgde de PR-bureaus voor aandacht op marketing- en campagne-sites.

In deze case is er onwijs veel aandacht en budget gegaan naar het schrijven een script dat aansluit op de maatschappelijk problemen met PET flessen, waarbij humor een essentieel onderdeel van de campagne is. Bij het maken van de begroting heeft SodaStream direct budget voor de contentdistributie opgenomen.

De combinatie van video en distributie heeft daarom voor het enorme succes gezorgd. De video’s zijn op de verschillende kanalen miljoenen keren bekeken en in de media was er ontzettend veel aandacht voor deze campagne.

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs arrow-right-icon